For et drøyt år siden skrev Kampanje at Politidirektoratet så seg nødt til å utarbeide en ny policy for politiets medvirkning i TV-produksjoner etter svært høy pågang fra produksjonsselskaper.
Nå er endelig de nye retningslinjene, som politiet skal dele med produksjonsmiljøene, klare.
Samtidig som TV-publikummets interesse for politiarbeid og uløste mysterier fra den norske kriminalhistorien har sett ut til å øke, har norske TV-produsenter stått bak en bølge av såkalte «true crime»-serier de siste årene.
Siden sist Kampanje omtalte politiets policy, har et flust av nye true crime-serier gått på lufta eller blitt annonsert, som «Vålnes-saken», «Baneheia - kampen om sannheten», og «Therese - jenta som forsvant», i tillegg til de kommende seriene om Dung Tran Larsen og Martine Vik Magnussen. NRK-suksessen «Exit» er også blant seriene der politiet har bistått.
Når Kampanje møter kommunikasjonsstabens leder Hilde Ebeltoft-Skaugrud og seniorrådgiver Sidsel Aarsnes Linden, forteller de at antall henvendelser fra produksjonsselskaper, frilansere og mediehus i 2021 lå på 135. I forfjor sluttet de å telle da antallet henvendelser nådde 100.
- Den første rapporten kartla veldig godt den type produksjoner som fantes der ute, så på målgruppene, og hva slags type konsepter som var i vinden, sier Linden, som har det overordnede koordineringsansvaret for feltet opp mot politidistriktene og særorganene.
- De største endringen fra forrige rapport er at vi har laget en veileder for hvordan vi skal ta imot, behandle og prioritere henvendelsene som kommer inn. Det samme gjelder hvordan produksjonsselskapene skal henvende seg til oss, fortsetter hun.
Før politiet satte i gang arbeidet i 2020, ønsket flere en permanent arbeidsgruppe som kunne jobbe videre med feltet - noe man ikke lyktes i å lande. Ebeltoft Skaugrud understreker likevel at selv om rapporten nå er ferdig utarbeidet, er arbeidet på ingen måte over, ettersom dette er hva de kaller et et «levende dokument». Hun mener det stadig dukker opp nye konsepter.
- Medieverden utvikler seg i en rasende fart. Det vil hele tiden dukke opp nye behov, og deretter justeringer, sier hun