3. juli 1988 forsvinner ni år gamle Therese Johannesen sporløst. Den lille, brunhårede jenta – som snart skal bli et kjent fjes i hele Norge gjennom aviser og TV-nyheter – blir sist sett utenfor en kiosk på Fjell i Drammen.

Forsvinningen av Therese utløser Norgeshistoriens største og mest omfattende etterforskning noensinne - og mens familien fortviler, står politiet uten spor. 

8. november har NRK-serien «Therese, jenta som forsvant» premiere på NRK1. Se seriens trailer nederst i saken. 

Produsenten bak serien, Vanja Strømstad i Monster, sier til Kampanje at arbeidet med serien startet for omtrent to år siden, da krimjournalist Per Asle Rustad kontaktet produksjonsselskapet. 

- Rustad kom til oss med noen dokumenter og noen teorier, som han hadde lyst til å undersøke nærmere. Derifra ble det avgjørende for oss at moren til Therese, Inger Lise Johannesen, ønsket å medvirke og at hun ønsket at serien skulle lages. Dette begynte som et slags graveprosjekt, men utviklet seg fortellermessig til å bli en serie som handler om en mor og en familie, og om to etterforskere, som egentlig aldri fikk svar, og som aldri fikk ro, sier Strømstad. 

- Kommer de noe nærmere et svar i løpet av serien?

- Det kan jeg ikke si noe om, men jeg kan si at det kommer frem ny informasjon, sier Strømstad. 

Fikk tilgang til «Cold Case»-materiale
Strømstad sier at de har hatt et «tett og nært samarbeid» med Thereses mor og yngste søster, som moren var gravid med da Therese forsvant. 

- De andre familiemedlemmene har vi vært i dialog med, og blant annet en tante og en onkel deltar. Andre familiemedlemmer er kjent med det som kommer frem i serien, men tok et valg om å ikke delta.

Strømstad forteller at Monster har opplevd en god dialog med politiet i Drammen, Kripos og med den såkalte «Cold Case»-enheten under arbeidet med serien. I «Therese – jenta som forsvant» følger de to pensjonerte politietterforskere som jobbet med saken frem til 2013. Therese-saken er i dag foreldet, men ble etterforsket av «Cold Case»-enheten i Kripos frem til i fjor. 

- Vi har fått tilgang til mye av det de har jobbet med, sier Strømstad. 

- Hvordan var dekningen av Theres-saken da hun forsvant?

- Da Therese forsvant i 1988, så ble saken den største etterforskningen i Norge til da. Den preget mediene, og det ble et voldsomt trykk av teorier og saker om forsvinningen.

Strømstad sier at mange peker på forsvinningen som saken som «tok uskylden fra Norge». 

- For folk som var barn og unge samtidig som Therese, så ble barndommen før og etter Therese-saken to forskjellige ting, med tanke på frihet. Det er mange som er på alder med Therese som husker denne saken som en sterk hendelse fra barndommen sin, sier hun. 

Les også: Lille Marianne forsvant sporløst - nå har TV-produsenter fått inn over 200 tips

- Ikke forholdt oss til «Mysteriet Marianne» 
- Mysteriet Marianne, som nylig ble sendt på TV 2, knytter Marianne-saken og Therese-saken sammen, gjennom en profil de kaller «mannen i den gule bilen». Er han en person dere også har kommet inn på under deres arbeid? 

- Det kan jeg ikke si noe om, men generelt så kan jeg si at vi ikke har forholdt oss til «Mysteriet Marianne» i vårt arbeid. Den serien er veldig annerledes enn «Therese – jenta som forsvant», så måten de har jobbet på har ikke påvirket oss, sier Strømstad. 

Hun peker på at det Therese-saken var en stor og bred etterforskning, og at det fantes et «hav av moduskandidater». 

- Vi har valgt å forholde oss til at saken er foreldet, så vi sitter på mye informasjon vi ikke kan dele med et bredt publikum. Det er en kjensgjerning at i en foreldet sak, så har ingen av dem man peker på rett til noen rettssak.

Vil ikke kalle det True Crime
Monster har også produsert en NRK-podkast om Therese, som har premiere samme dato som serien.

- Den tar for seg de psykologiske aspektene ved en slik sak. Vitnepsykolog Ellen Wessel deltar i podkast-serien, som ledes av programleder Selma Fergus Skavland, sier Strømstad.

- De siste årene har Monster produsert flere «True Crime»-serier - «Gåten Orderud», «Estonia» og «Drapet i Holmenkollen». Satser dere videre i denne sjangeren fremover?

- Vi har ting som kommer innenfor denne sjangeren fremover. Vi har utviklet en stor kompetanse til å jobbe med denne type saker. I denne serien om Therese, så føler jeg likevel at sjangeren er mer «True Life», enn «True Crime». Det mest riktige er å si at vi har blitt gode på stor dokumentar. Så kan det enten være «hardcore» «True Crime», eller «True Life», sier Strømstad. 

Les også: Skal møte politiet om «veldig sterke tips» i Marianne-saken: - Kommer ikke til å avsløre kilder