Lille Marianne forsvant sporløst - nå har TV-produsenter fått inn over 200 tips

- Fornyet medieoppmerksomhet rundt gamle saker kan få folk til å stå frem, sier Jørn Lier Horst.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

TV 2-serien «Mysteriet Marianne» søker svar på hva som skjedde en varm sommerdag i kystbyen Risør i 1981. Seks år gamle Marianne Ruugas Knutsen ble sist sett barbeint utenfor den lokale butikken, med en is i hver hånd. Så forvant hun sporløst. 

Siden har ingen sett henne. 

I ukene, månedene og årene som fulgte, ble Marianne-saken gjenstand for omfattende etterforskning og mediedekning. Selv om aldri Marianne ble funnet, anser politiet likevel forsvinningen som en kriminalsak.

1. september hadde «Mysteriet Marianne» – en serie i seks deler, produsert av Novemberfilm – premiere på TV 2.

Er det mulig å komme til bunns i hva som skjedde i en av Norges største uløste kriminalsaker, nesten 40 år senere? 

Daglig leder i November Film, Kjetil Johnsen, har trua. Etter at serien gikk på lufta, har Novemberfilm mottatt 200 tips fra publikum. 

- Vi holder på med en gjennomgang av tipsene nå. Det er en prosess som tar flere dager. Nå sjekker vi validiteten i tipsene, for det er for tidlig å si noe om kvaliteten på alle disse tipsene, sier Johnsen. 

- Mange av de tipsene vi har fått sjekket, virker veldig interessante. Noen av tipsene er superbra, legger han til. 

Flere tips om «mannen i den gule bilen»

I «Mysteriet Marianne» blir tidligere etterforskningsleder i politiet og nåværende krimforfatter Jørn Lier Horst tipset om at én og samme mann kan kobles til Marianne-saken og til Therese-saken, en forsvinningssak som fant sted i Drammen syv år senere. Også Therese forsvant etter å ha gått en tur til en butikk i nærheten for å kjøpe godteri. Det var mannens tidligere kollega som tipset Horst. 

- Dreier noen av tipsene seg om «mannen i den gule bilen»?

- Det har kommet inn tips som styrker hans kandidatur som en interessant person i saken – ikke minst opp mot Therese-saken i Drammen. Kandidaturet hans som en aktuell person å se nærmere på er styrket i forhold til Marianne-saken, og enda mer i forhold til Therese-saken, sier Johnsen.

Han understreker at de ikke har rukket å gå grundig igjennom alle tipsene som dreier seg om «mannen i den gule bilen», og at det er for tidlig å konkludere enda. 

- Det har også kommet inn tips som styrker andre kandidater. Det har vært flere kandidater som vi ikke har kunnet omtale i programmet. Sånn sett er det veldig interessant. Det å få inn tips rundt en person man omtaler i et program kan være bra, men folk kan også bli farget eller preget av det de har sett. Så når vi får inn tips om personer vi ikke har kunnet omtale, men som er en del av sakskomplekset, da er det ekstra spennende, sier han.

Johnsen forteller også at de har fått inn «veldig mange tips om gule biler».

- Det er ikke alle tipsene vi kan ta like alvorlig, for folk er farget av det de har sett på TV. Vi har også fått tips om andre biler nå, som vi ikke har omtalt på TV. Det er også veldig spennende, sier Johnsen. 

Vi føler det som en slags plikt å komme nærmere et svar på hva som har skjedd. Kjetil Johnsen
Søker fortsatt etter svar:

Mariannes mor, Torunn Rugaas, har tidligere stilt opp i mange saker i pressen, i søken etter svar. Hun uttalte nylig til VG at hun setter strek ved «Mysteriet Marianne». Foto: Privat/TV 2

- Ikke bare underholdning

Johnsen sier at Novemberfilm per dags dato ikke er kjent med om politiet i Risør har gjenopptatt saken eller ei. Les deres svar lenger ned i saken.

- Vi har tilbudt politiet et møte, og venter i spenning på en dato. Så gjenstår det å se om de vil gjøre noe med det sakskomplekset vi sitter på eller ei. 

- Kommer Novemberflm til å jobbe videre med Marianne-saken?

- Uavhengig av hva politiet gjør, så kommer vi til å jobbe videre med dette. Dette er mye mer enn en TV-produksjon for oss. Vi føler det som en slags plikt å komme nærmere et svar på hva som har skjedd. Dette er ikke en lek for oss, og ikke bare et underholdningsprogram, sier Johnsen.

Johnsen sier at det viktigste for teamet som har jobbet med serien, er å kunne gi foreldrene et godt og tydelig svar på hva som skjedde. 

- Kommer vi oss dit, så er vi fornøyde. «Mannen i den gule bilen» er død, og saken er mest sannsynligvis foreldet. Det fremste målet vårt er ikke å kunne konfrontere noen, men å gi foreldrene et svar. Jo tryggere vi er, jo nærmere kan vi komme en overlevering til foreldrene. Så får rettsapparatet eller politiet finne ut av hva de vil gjøre videre, sier han. 

Både Mariannes far og mor blir intervjuet flere ganger i «Mysteriet Marianne». Johnsen forteller at de har hatt tett kontakt med familien gjennom produksjonen, og at de fortsatt har tett kontakt med Mariannes mor. 

- Når man går inn i en sak som denne, får man en relasjon, som i noen tilfeller er evigvarende. Familien er fornøyde med alt vi har fått ut av dette så langt. De har fått mye positive tilbakemeldinger, noe jeg tror de opplever som veldig støttende, sier Johnsen. 

- Kommer dere til å produsere en andre sesong av serien? 

- Vi vurderer nå hvor veien får videre, men det er klart dette er høyst aktuelt. 

For mennesker som den gang valgte å tie, kan det med tiden være lettere å stå fram å fortelle det de vet. Jørn Lier Horst
Krimekspert i Novemberfilm:

Tidligere etterforskningsleder Jørn Lier Horst sier til Kampanje at mange av tipsene han og Novemberfilm har fått inn, inneholder helt ny informasjon. Foto: November Film

Mener politiet er positivt innstilt

Tidligere etterforskningsleder i politiet – nåværende krimforfatter og krimekspert i Novemberfilm –  Jørn Lier Horst, sier til Kampanje at han også har fått tilsendt flere tips direkte til seg, etter at serien gikk på lufta. 

- Det er stor variasjon og bredde i dette. Det spenner fra generelle betraktninger til helt ny informasjon, sier han.

For få dager sa Horst til VG at «troen er sterkere enn tvilen» når det kommer til koblingen mellom Marianne- og Therese-sakene, og «mannen i den gule bilen».

- Jeg har en analytisk tilnærming til saken. I det bildet er opplysningene om «mannen i den gule bilen» noe av det mest interessant som har dukket opp i nyere tid. Mye av det jeg har mottatt i etterkant av serien er utfyllende opplysninger om nettopp dette sporet, sier Horst. 

- Opplever du at tipsene som kommer fra norske «true crime»-serier blir godt tatt i mot av politiet? 

- Jeg opplever at politiet er positivt innstilt til dette, og at man har et ønske om å finne svar, selv om det vil være for sent å stille noen til ansvar. I politiets hender blir det likevel et ressursspørsmål, målt opp mot ny kriminalitet der sporene er varme, sier han. 

Horst sier at tiden er en viktig faktor i enhver etterforskning, og at man gjerne snakker om «de viktige første 24 timene».

- Men tiden arbeider ikke bare imot etterforskningen. Over tid kan relasjoner endres og lojalitetsbånd brytes. For mennesker som den gang valgte å tie, kan det med tiden være lettere å stå fram å fortelle det de vet, sier Horst. 

Han mener at å finne en løsning på gamle saker, ofte handler om at den rette personen begynner å snakke - og at fornyet medieoppmerksomhet kan motivere dem som brenner inne med noe, til å stå fram. 

- Min erfaring er at hver gang en gammel sak blir tatt fram igjen i media, tilfører det nye opplysninger. Det skjedde senest med Orderudsaken, der det i etterkant av dokumentarserien «Gåten Orderud» på NRK meldte seg et nytt vitne som har ført politiet nærmere 180-sporet, sier han. 

Horst sier at han kommer til å følge opp Marianne-saken videre med Novemberfilm, dersom politiet ikke undersøker saken videre. 

Politiet: - Vil vurdere nærmere undersøkelser

Terje Kaddeberg Skaar, påtaleleder i Agder politidistrikt, sier til Kampanje at politiet i Risør har motttatt omtrent ti tips etter at «Mysteriet Marianne» gikk på lufta. 

Videre sier han at det ikke er slik at politiet ikke ønsket å bidra til TV-serien.

- Dette er en sak fra 1981, som ble foreldet i 2006. Det er ingen som jobber i politiet i Risør i dag, som har forutsetning for å uttale seg om datidens etterforskning, sier Skaar.

Ifølge Skaar har politiet i Risør takket ja til et møte med Novemberfilm.

- Vi venter nå på forslag til tidspunkt. Visepolitimester Arne Sundvoll, leder av felles enhet for etterretning, forebygging og etterforskning, Gordon Petterson, og jeg som påtaleleder, skal delta i møtet fra Agder politidistrikt. Etter dette møtet vil vi gjøre opp status og vurdere om vi vil foreta nærmere undersøkelser, sier han. 

 - Kan«Mysteriet Marianne» bidra til at dere kommer nærmere en løsning i saken? 

- Det kan vi ikke svare på før vi har kommet igjennom tipsene som har kommet inn. 

- Johnsen i Novemberfilm sier at det er uklart for dem om dere jobber med Marianne-saken i dag. Gjør dere det, eller vurderer å ta saken opp igjen? 

- Riksadvokaten avslo i februar 2018 begjæringen om ny etterforskning. Saken er strafferettslig foreldet, det vil si at den ikke kan etterforskes. I det ligger i at det ikke kan foretas etterforsking i straffeprosessuell forstand, som for eksempel ransaking og pågripelser. Politiet kan foreta undersøkelser, som kan være med å gi de pårørende nærmere svar. Men det vil ikke være mulig å straffeforfølge noen i denne saken, forklarer Skaar. 

- Johnsen sier at de vil jobbe videre med saken, uavhengig av om politiet vil foreta undersøkelser. Hva synes du om det? 

- Det har vi ingen formening om, avslutter Skaar. 

Les også: Tidligere polititopp kritisk til medienes Tom Hagen-dekning: - Etikken viker for salgstallene

Lille Marianne forsvant sporløst - nå har TV-produsenter fått inn over 200 tips