Discovery vokser mest i TV-markedet - TV3 krymper til tre prosent

Nordmenn ser mer TV, men det kommer ikke alle til gode.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Saken blir oppdatert.

Nordmenn mellom 10 og 79 år så i snitt 109 minutter lineær-TV hver dag i september. Det er ett minutt mer enn de gjorde i samme måned i fjor. På toppen av dette strømmet de i snitt 16 minutter TV hver dag, fem minutter mer enn i fjor.

- Jeg er glad for at seingen totalt sett har fått et fint løft, det er gode nyheter, sier TV-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom til Kampanje.

Stadig flere av disse minuttene går til Discovery Networks Norge, for ingen andre TV-hus vokser mer på det norske markedet. Kanalgruppen hadde en samlet andel på 16,8 prosent blant alle seere mellom 10 og 79 år i september. Det er utgjør en vekst på 1,3 prosentpoeng.

Hovedkanalen TVNorge sikrer seg en andel på 6,1 prosent (+ 0,2 prosentpoeng) med programmer som «Alle mot alle» med Henriette Steenstrup og Jon Almaas og «Masterchef Norge». Større vekst finner vi hos Eurosport 1 og Eurosport Norge som har en samlet andel på 1,8 prosent (+ 0,6 prosentpoeng).

- «Masterchef» og «Alle mot alle» gjør en viktig jobb for Discovery sammen med sporten. Det leverer fine tall for dem uken gjennom, sier Massaiu.

De andre nisjekanalene i gruppen har alle mindre bevegelser sammenlignet med samme måned i fjor.

Les også: Tine Austvoll Jensen slutter i Discovery

NRK vokser - TV3 krymper

Også NRK har en sterk måned, og NRK1 er den enkeltkanalen som vokser mest i markedet. I september hadde landets største kanal en andel på 31,4 prosent (+ 1,7 prosentpoeng). 

Totalt hadde NRKs tre kanaler en andel på 37,5 prosent (+ 0,5 prosentpoeng).

Når noen vokser, må andre falle, og i september var det Nordic Entertainment Groups tre kanaler TV3, Viasat 4 og TV6 som tok støyten. De hadde en samlet andel på seks prosent, ned ett prosentpoeng fra samme måned i fjor.

Aller mest faller hovedkanalen TV3, som krymper til en andel på tre prosent (- 0,9 prosentpoeng).

Kanalen har for få store konsepter som drar seing, mener TV-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom. 

- TV3 har lagt uhorvelig mye penger inn i sportsrettigheter som etter hvert skal tikke inn og det har lagt noen begrensinger for de helt store konseptene, sier hun.

Selskapets største lineær-TV-satsing på denne siden av årsskiftet er håndball-EM som arrangeres i Norge og Danmark i desember.

- Høsten har rett og slett startet litt senere for Nent Group i år sammenlignet med tidligere. Vi har populære formater som blant annet «Charterfeber» og «Eventyrlig Oppussing» som vi har stor tro på at vil trekke mange seere de neste ukene på både TV3 og Viaplay, i tillegg til at «Paradise Hotel» med sin første høstsesong har bidratt til meget sterke Viaplay-tall, sier PR-sjef Fredrik Olimb i Nent Group.

Han legger til at de har mye å by på for sportsinteresserte..

- Utover høsten kommer vi til å vise masse deilig sport på alle kanalene våre, og senest i går fikk 115.000 med seg Solskjærs United ta seg videre i Carabao Cup på Viasat4. Så må det jo nevnes at vi avslutter sportsåret på best mulig vis når vi har eksklusive rettigheter til å vise håndball-EM for kvinner på hjemmebane i desember!

Les også: Viaplay setter seg nye strømmemål - skal ha tre millioner kunder i 2020

- Knallsterk TV 2-måned

TV 2-gruppen står på stedet hvil med en andel på 31,1 prosent av markedet. Men bak tallene skjuler det seg en solid vekst for hovedkanalen som øker med 1,3 prosentpoeng til 22,6 prosent i september.

- Vi har en knallsterk TV 2-måned og vi er veldig fornøyd med det, sier kanaldirektør Trygve Rønningen.

De er godt i gang med høsten med flaggskipet «Farmen» og seersuksesser som «Åsted Norge», «Skal vi danse» og «Sommerhytta». I tillegg har TV 2 vist Tour de France, som i år ble forskøvet på grunn av koronapandemien.

- Å ta andelsvekst på et bra fjorårsresultat, er sterkt, konkluderer Rønningen.

- Men likevel har dere ikke vekst i gruppeandelen. Er det noe i totalen til TV 2s portefølje som svikter?

- Det som vokser er TV 2 Nyehtskanalen, som setter rekorder hele tiden, men når vi oppsummerer en totalandel så er det mange bekker små. For oss handler det om en kanal som er borte fra i fjor, nemlig Humorkanalen (ble lagt ned ved årsskiftet, red. anm.) og så handler det om at sporten ser annerledes ut i høst enn den gjorde i fjor. Der er vi avhengig av hvordan idretten åpner igjen.

Rønningen er glad for at kanalen har klart å stable en normal høstsesong på beina midt i pandemien.

- Jeg synes produksjonsbransjen har gjort en helt fantastisk jobb med å legge til rette for produksjonene. Det gjelder ikke bare for TV 2s prosjekter, men for alle kanaler. 

I Sverige har seks av 13 deltakere i «Idol» fått påvist koronasmitte og TV4 har bestemt seg for å filme deres opptredener på hotellrommene deres, skriver VG.

I TV 2 går de med «litt sommerfugler i magen» med tanke på kanalens egne live-produksjoner som «Skal vi danse».

- Spesielt live-produksjoner er sårbare, og vi krysser fingre og håper at det som blir gjort av smittevernstiltak på dette er tilstrekkelig, sier Rønningen.

Les også: En halv million har sett Mads Hansens Farmen-debut

Discovery vokser mest i TV-markedet - TV3 krymper til tre prosent