Espen Haugen slutter i Kitchen og Publicis – blir ny sjef i Los & Co

Los & Co brukte korona-våren til å finne en ny byråleder.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Den nye sjefen i Los & Co blir Espen Haugen. Han kommer fra Publicis og reklamebyrået Kitchen der han den siste tiden har vært leder for hele strategienheten til det franske kommunikasjonskonsernets norske virksomhet.

- Vi er svært glade for å få Espen med på laget. Han er meget sterk faglig og nyter stor respekt hos så vel kunder som kreatører. Erfaringen fra det kreativt solide Kitchen i kombinasjon med teknologisk sterke Starcom er sjelden, og har gitt Espen unik kompetanse, sier Jan Christian Fosseidbråten, leder av det nye eierselskapet til Los & Co, som har fått navnet Oceans.

Ifølge Fosseidbråten blir Haugen «sentral i arbeidet med å realisere Los & Co sine ambisjoner om videre vekst og en enda sterkere faglig posisjon.»

- Hvorfor trenger Los & Co en ny leder?

- Vi har hatt en managing partner-struktur i lang tid og vært inspirert av måten de store konsulentselskapene jobber. Vi fortsetter med denne modellen som bidrar til at vi kan vokse og strømlinje produktet i forhold til nye medielandskapet. I tillegg må vi også hele tiden løfte oss faglig. Bakgrunnen til Espen som en autoritet på kreativ, effektiv kommunikasjon og innsikt i de nye mulighetene som ligger i teknologien, oppfylte bestillingen jeg ga meg selv når jeg skulle finne en ny leder i Los & Co, sier Fosseidbråten.

Les også: Skal lede ny Publicis-satsing: - Vil utfordre konsulentmiljøene

Vi skal alltid utvikle oss – også som reklamebyrå. Jan Christian Fosseidbråten, Los & Co-styreleder

- Det blir litt vemodig

Espen Haugen har vært en spydspiss i Kitchen i mange år og fikk mye oppmerksomhet etter å ha skrevet bøkene «Effektboka» og «Effekt: 10 grunnleggende regler for å lage reklame som virker» distribuert i over 4.000 fysiske eksemplarer og lastet ned over 3.000 ganger. Bøkene handler om hva annonsører gjør riktig for å fange og fortjene folks oppmerksomhet. Haugen har også mottatt Annonsørforeningens ærespris. 

- Skal Los & Co bli et bedre reklamebyrå nå?

- Ja, vi skal alltid utvikle oss – også som reklamebyrå. Vi skal bli gode på å utvikle virkemiddeluavhengige konsepter basert på data og innsikt, sier Fosseidbråten.

Les også: - Reklamen virker omtrent halvparten av tiden

Haugen sier det blir spesielt å slutte i Publicis-systemet etter å ha jobbet ti år i Kitchen og to år i Publicis-ledelsen.

- Etter 12 år i franskmennenes tjeneste blir det kjemperart å forlate alle folkene jeg har jobbet så lenge med, men jeg har blitt tatt imot med åpne ermer i Los & Co av mennesker som er minst like hyggelige, sier Haugen.

- Du har jobbet i mange år i team med Anders Eriksson, hvordan blir det å bryte opp her?

- Anders er en av de flinkeste folkene jeg har jobbet med og kapabel til å klare seg veldig, veldig godt uten meg. Men så er det klart at det også blir litt vemodig også, sier Haugen.

- Hvordan ble nyheten om at du slutter og går til en konkurrent tatt imot av Publicis?

- Det er en liten bransje vi jobber i, så når en slik mulighet oppstår så unner vi hverandre det. Det er ganske udramatisk, sier Haugen.

Flytter inn:

Espen Haugen (til høyre) flytter inn hos Los & Co og Jan Christian Fosseidbråten. - Byråutvikling og faglig er jeg på hjemmebane, men det blir Gud hjelpe meg også mye nytt. Det kiler i magen, sier Haugen. TV'en var allerede kjøpt inn før Haugen starter denne uken. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Los & Co er en uredd gjeng

De siste to årene har Haugen vært leder av Strategic Studio og var en del av toppledelsen til Publicis i Norge. Publicis har det siste året jobbet hardt med å slå sammen sine byråer både i Norge og internasjonalt under strategien «The Power of One». Byråer som Kitchen, Starcom og MSL er i dag del av ett Publicis i Norge.

- Var det en god timing å slutte nå?

- Ja, egentlig. De siste to årene har jeg ledet Strategic Studio og vi ser nå at dette går bra uten min involvering. Prosjektet er avsluttet for min del så timingen for å gjøre noe annet er egentlig ganske god for min del, sier han.

- Hvorfor Los & Co?

- Teknologi har visket ut skillet mellom kommunikasjon, media og forretning og kreative byråer har dermed en viktigere og vanskeligere jobb enn noen gang. Los & Co er en uredd gjeng som begynte å jobbe etter dette helhetlige prinsippet lenge før mange andre. Min jobb blir nå å videreutvikle produktet til å bli best-in-class på kreativitet som løser forretningsproblemer, sier Haugen.

Splitter opp:

Når Espen Haugen forsvinner til Los & Co brytes også teamarbeidet med Anders Erikson opp. - Anders er en av de flinkeste folkene jeg har jobbet med og kapabel til å klare seg veldig, veldig godt uten meg, sier Haugen.

Skjørtorp inn i ny rolle

Frem til den store Publicis-fusjonen så var Espen Haugen også blitt partner i Kitchen, nå får han igjen muligheten til å bli partner i et byrå igjen.

- I avtalen vår med Espen så ligger det at han skal vurderes som partner på gitte betingelser, sier Fosseidbråten.

- Du har hatt jobben som daglig leder i Los & Co før, du vurderte aldri å ta på deg den jobben selv igjen?

- Nei, og det er det nok flere som er glade for, sier Fosseidbråten.

Los & Co-styrelederen og største eier sier lederjakten startet allerede i våres under koronakrisen da det ble klart at dagens leder og partner, Bård Skjørtorp, skulle over i en ny rolle som seniorrådgiver for byråets kunder. I tillegg vil Skjørtorp lede interne prosjekter som skal utvikle byråets tjenester videre.

- Bård har gjort en fantastisk innsats. Han har strukturert opp selskapet slik han lovet og lagt et fundament slik at vi nå er rigget for å satse videre, sier Fosseidbråten.Siden Bård Skjørtorp overtok roret i mars 2017 har Los & Co økt byråinntekten fra 71 millioner kroner i 2016 til fjorårets 91 millioner krone og driftsresultatet har mer enn firedoblet seg fra et overskudd på 2,8 millioner kroner i 2016 til 12,9 millioner kroner i 2019.

- Jeg har ledet Los & Co i snart fire år, to år lenger enn vi først planla. Jeg ble trigget til å gå inn i lederposisjonen fordi selskapet hadde et stort utviklingspotensial, og jeg er stolt av der vi har fått til de siste årene. Nå gleder jeg meg til å jobbe med kunder og fag og ser frem til å jobbe sammen med Espen for å bygge Los&Co enda sterkere, sier Bård Skjørtorp.

Les også: Resultatvekst for tredje år på rad for Los & Co

 

Espen Haugen slutter i Kitchen og Publicis – blir ny sjef i Los & Co