Resultatvekst for tredje år på rad for Los & Co

Men koronakrisen skaper utfordringer for selskapet som har Hurtigruten på kundelisten.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Los & Co-sjef Bård Skjørtorp har åpnet lokalene på Vippetangen for ansatte og besøkende igjen, men det er fortsatt langt mellom folk i skuret. I tillegg til at mange er på hjemmekontor, er nesten en tredjedel av de ansatte fortsatt delvis permitterte.

For kort tid siden var bildet et helt annet, noe tallene for 2019 bekrefter. Los & Co hadde en byråinntekt på 90 millioner kroner i fjor, opp 12 prosent fra 2018 og 22 prosent fra 2017. Byrået hadde et driftsresultat på 12,9 millioner kroner (+ 49 prosent).

- Vi har mer å gjøre fordi vi utfører flere tjenester, og vi har også vekst på en god del tjenester. Vi gjør flere og flere strategiprosjekter for kunder, forklarer byråsjefen.

Los & Co selger seg inn som et byrå som jobber med merkevarestrategi før de kreative uttakene.

- Vi har aldri vært et rent reklamebyrå. Los & Co var egentlig fem gründere som leide hele dette huset, og som leide ut plasser til andre miljøer. Vi er bygd opp på tverrfaglighet fra starten av.

Han anslår at 40 prosent av inntektene kommer fra det man tenker på som rene reklamebyråtjenester, 30 prosent fra designtjenester og resten fra strategiprosjekter.

- Kreativitet er for oss et virkemiddel og ikke et resultat. Der skiller vi oss fra en del miljøer. Vi gleder oss veldig når store kunder som Hurtigruten lykkes kommersielt. Det blir vi stolte av og glade for.

Han trekker frem arbeidet for Hurtigruten, Felleskjøpet og seieren i Innovasjon Norges byråpitsj som tre av fjorårets høydepunkter.

- Vi er jevnt over veldig glade i å hjelpe norske merkevarer og bedrifter i andre land. Norske merkevarer er ofte enten litt reserverte eller har litt lite selvtillit når det kommer til egne internasjonale muligheter. Vi er glade i norske selskaper som tør å satse utenfor Norge.

- Vi gikk fra å starte dagen med å tenke at vi ikke kom til å bli så hardt påvirket, til å avslutte dagen med å gå over et scenario vi hadde planlagt for, men som vi håpet vi ikke hadde bruk for. Bård Skjørtorp

Siktet mot 100 millioner i byråinntekt før koronakrisen

Ved inngangen av 2020 var ambisjonen å krysse 100 millioner kroner i byråinntekt. Bård Skjørtorp mener de lå godt an etter årets to første måneder.

- Nå skal det litt til, slik situasjonen har blitt, erkjenner han.

I likhet med store deler av det norske næringslivet, endret kursen seg 12. mars.

- Vi gikk fra å starte dagen med å tenke at vi ikke kom til å bli så hardt påvirket, til å avslutte dagen med å gå over et scenario vi hadde planlagt for, men som vi håpet vi ikke hadde bruk for.

Et flatt hierarki med team som er vant til å styre seg selv har gjort at de har unngått større organisatoriske utfordringer ifølge byråsjefen.

- Det var en god del kunder som fikk utfordringer av ulike slag. Hurtigruten har 3000 personer i permittering og skipene ligger langs kaia. Det er en utfordring for dem som forplanter seg til oss, sier han.

- Så er det kunder som går i motsatt retning. Jordan Malerverktøy var i en situasjon hvor mange av deres mulige kunder var permittert eller på hjemmekontor og våren kom tidligere, så de ønsket å forsere alt og gjøre alt mye raskere. Vi har også statlige og kommunale kunder som tar spesielt ansvar for å holde økonomien i gang, som Innovasjon Norge og Renovasjonsetaten i Oslo.

I sum opplever reklamebyrået en nedgang i aktiviteten som per dags dato medfører at 30 prosent av de ansatte er rammet av permitteringer. I mars var tallet 50 prosent.

- Kommer dere til å gå med overskudd i år?

- Ja.

- Er det behov for permanent nedbemanning?

- Det er ingenting vi vurderer nå. Vi hadde tidenes beste første kvartal i Los & Co, selv med effekten fra 12. til 31. mars. Så det kommer an på hvor hardt kundene våre ender opp med å være truffet.

Tror på mer innovasjon og mindre kommunikasjon

Før koronakrisen skylte inn over kaia på Vippetangen, ble det klart at byrået også mistet Telia som kunde etter to år.

- Hvordan slår tapet av Telia inn på driften?

- Det slår inn til en viss grad. Vi hadde rukket å planlegge for det en stund, og som byrå har man en del justeringsmuligheter med frilansere og miljøer som er tilknyttet og som ikke er fast ansatte.

Les mer: Telia sier opp flere byråavtaler - legger hele merkevaren hos Try

Han tror på mulighetene for å skaffe seg nye kunder, selv om markedet er tøft. De siste månedene har byrået blant annet sikret seg The Well.

- Det er mange interessante muligheter for nye kunder, men de aller fleste prosesser går saktere.

- Tror du koronakrisen vil endre måten man driver med markedsføring på?

- Behovet for reklame slik det har vært, har vært på vei ned fra før, og det kan godt hende denne situasjonen vil akselerere det.

- Hvorfor det?

- Før digitale og sosiale medier hadde man såpass informasjonsasymmetri at middels og dårlige produkter og tjenester kunne ha kunder. Nå er det såpass gjennomsiktig, at middels og dårlige produkter trenger innovasjon før de trenger kommunikasjon. Det er det flere og flere som skjønner. Det blir mer innovasjon og strategiarbeid før man begynner med kommunikasjon, og flere og flere egeneide flater som brukes på en vellykket måte.

Bård Skjørtorp, som selv har vært markedsdirektør i Orkla, tror koronakrisen har økt usikkerheten til norske markedsdirektører.

- Det var en usikkerhet de hadde fra før og som er blitt stadig sterkre de siste årene. Der man før hadde fem til ti alternativer hvor man kunne plassere budskapet sitt, har man nå hundrevis. Det har ikke blitt bedre av å få en ekstern smell på toppen. Det er svært krevende å være markedsdirektør om dagen.

- Hvordan er det å være byråleder om dagen?

- Det er primært to ting man bryr seg om når man er byråleder, foruten økonomien, og det er kundene og folkene dine. Når kundene dine er i en vanskelig posisjon, må man ta vanskelige avgjørelser som går utover de ansatte. Det er tøft med mange gode kollegaer som ikke får jobbe så mye som de ønsker og bidra med alt det de kan. Det er en viktig jobb for en leder å håndtere, men samtidig er man bare et menneske, så det går litt inn på deg. Jeg gleder med veldig til alle de positive beskjedene man kan gi fremover.

Resultatvekst for tredje år på rad for Los & Co