Medie- og byråbransjen permitterer kraftig: - Jeg tror alle skjønner at man må ta sin del av dugnaden

Men hva gjør man som permittert? Hodejegerne deler sine beste tips til permitterte.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Norske mediehus, reklamebyråer og mediebyråer har sendt ansatte på hjemmekontor og permitterer over en lav sko – som i resten av norsk næringsliv. For med tilnærmet full lockdown av Norge for å begrense smittefaren av Covid 19-viruset, slår regjeringen og helsemyndighetenes tiltak voldsomt inn i privat sektor.

I en undersøkelse gjennomført av medieforsker Erik Wilberg ved Handelshøyskolen BI forrige uke, kommer det frem at hele 85 prosent av norske mediehus har permittert eller vurderer å permittere sine ansatte. En lignende undersøkelse gjennomført blant medlemsbyråene i Kreativt Forum viste at 53 prosent allerede hadde foretatt permitteringer som følge av krisen.

Seniorrådgiver og arbeidende styreleder Jan Christian Fosseidbråten i kommunikasjonsbyrået Los & Co forteller at deres byrå er et av dem. Til vanlig jobber det over 60 stykker i kommunikasjonshuset som også teller miljøer som Neue Design og som leverer tjenester som reklame, forretningsutvikling, design og innholdsproduksjon.

- Over 50 prosent er enten 100 prosent eller delvis permittert, sier Fosseidbråten til Kampanje.

Han sier han «forberedt på å gjøre ytterligere justeringer».

- Vi monitorerer situasjonen fortløpende, sier han.

- Gjør dere som byrå noe for de permitterte?

- Alle er invitert til å følge byråets faste møtepunkter og vi har også gitt beskjed om at man må være forberedt på å bli kalt inn til jobb med 1-5 dagers varsel slik lovgivningen tillater, sier Jan Christian Fosseidbråten.

Les også: Koronakrisen treffer norske byråer - Try, NOA, Schjærven og We Are Live permitterer

Jeg tenker at det er viktig å holde humøret oppe og ha en positiv holdning til hverdagen og gjøre så godt vi kan. Christin Elvegård, rådgiver i Los & Co

- Det blir jo en overgang

Selv om mange opplever overgangen til hjemmekontor som krevende nok, er det langt mer krevende for alle de tusener som får beskjed at de er blitt permitterte. Hvordan oppleves det å få permitteringsvarselet?  Christin Elvegård, kundeansvarlig og rådgiver i Los & Co er en av hundrevis av ansatte den norske byråbransjen som nå har fått varsel om permittering.

- Jeg fikk varsel i forrige uke, da HR-ansvarlig ringte og fortalte at fra tirsdag denne uken har permitteringen effekt, og det er en femti prosent permittering. Jeg har jo merket at det er mye mindre å gjøre og noen kunder som stopper arbeidet brått, så jeg har jo ventet på det, sier Elvegård til Kampanje.

Elvegård forteller at de fortsatt har kunder med oppdrag som det er relevant å jobbe med. 

- Jeg jobber blant annet med Statens Vegvesen, Vegdirektoratet, der holder vi på å jobbe med en fartskampanje som skal på i juni, og den er minst like relevant som tidligere. Så vi jobber så godt vi kan på hjemmekontor med Skype, men det blir jo en overgang å ikke skulle jobbe halvparten av tiden.

Los & Co-rådgiveren forteller at permitteringsvarslet ikke kom brått på. 

- Jeg tror alle skjønner at man må ta sin del av dugnaden som er, vi håper at alle som er ute i permittering kan komme tilbake igjen, og det er det viktigste. Det viktigste er å prøve å sikre at vi har en arbeidsplass. Det er en arbeidsplass vi er veldig glade i alle sammen.

Les også: Her er rådgivernes beste tips og råd til deg som permitteres

- Hele ledelsen har hatt ringeøkter

Elvegård forteller at hele dialogen med arbeidsgiver har vært veldig ryddig. 

- Jeg har opplevd det som en veldig positiv måte å komme med litt kjedelige nyheter på, sier Elvegård.

Alle har fått mulighet til å snakke og spørre om ting de lurer på.

- Hele ledelsen har hatt ringeøkter, alle har fått personlig samtale med mulighet til å snakke om ting og spørre om ting. Så jeg syntes det har vært veldig åpent, tydelig og ryddig.

Hun forteller at alle er invitert med på planleggingsmøter, også de som er permittert.

- Det syntes jeg også er veldig fint, for alle er invitert til å være med på det fortsatt. Også de som er 100 prosent permittert har lyst til å vite hva som skjer, så de fleste deltar. Det er også litt sosialt, og man får se alle på video, så det er en fin sosial arena, sier Elvegård. 

Los & Co-rådgiveren sier man blir veldig bevist på hvor viktig del av livet jobben er.

- Både som en faglig arena hvor vi møtes og diskuterer fag, men også som en sosial arena hvor man sitter sammen og ler. Så man blir obs på hvor glad man er for å jobbe og hvor viktig del jobben er av livet. Vi møtes mange hver dag, sitter i landskap, får gode venner og kjenner hvor viktig det er å være en del av et miljø. Det er rart å sitte på et hjemmekontor og jobbe alene. Man blir flink på å løse ting på nye måter, litt mail, litt Zoom, litt Slack, litt Skype, litt Teams, det blir mange kanaler å holde rede på, men det fungerer overraskende bra. Så kan det være man kan ta med seg litt læring av hvordan vi bruker digitale kanaler også fremover, sier Elvegård.

- Jeg tenker at det er viktig å holde humøret oppe og ha en positiv holdning til hverdagen og gjøre så godt vi kan, legger hun til.

- Du bør tenke over at krisen er en anledning til å lære noe nytt

Bård Idås, seniorrådgiver i Meyerhaugen, sier det alltid er tøft for dem det gjelder å bli permittert.

- Det er tøft å bli permittert. Når skuffelsen har lagt seg, bør du tenke over at krisen er en anledning til å lære noe nytt.

Han byr på følgende råd til de som nå opplever å bli permittert, me

- Benytt nettverket ditt, ta initiativ og hør om du kan bidra andre steder, sier Idås til Kampanje.

Det er også en mulighet for å komme ut av krisen etter å ha bidratt i fellesdugnaden, sier Meyerhaugen-rådgiveren.

- Jobber du med media, kundekontakt eller kommunikasjon, så er det flere selskaper som har behov for din kompetanse nå. Og kanskje du kan komme ut av krisen hvor du både lærer noe nytt og samtidig gir et samfunnsbidrag i en krevende tid? Om du er åpen for å gjøre noe helt annet og vil delta i dugnaden, har for eksempel helsevesenet behov for ufaglærte, sier han. 

Er du helt permittert, så prøv gjerne å fylle dagen med noe annet faglig.

Trine Larsen, partner og seniorkonsulent i Hammer & Hanborg sier at man først og fremst må følge rådene til helsemyndighetene.

- Men det er også viktig å ha noe struktur i hverdagen. Er du helt permittert, så prøv gjerne å fylle dagen med noe annet faglig, men dette er ikke tiden for å fokusere på å pynte på CV-en, sier Larsen.

Konsulenten mener det er flere ting en kan gjøre hvis man nå er permittert.

- Norge og verden er i en helt spesiell situasjon. Fyll dagene med noe fornuftig. Det kan være å lese seg opp på fagområdet ditt, følge med på utviklingen i bransjen og holde kontakten med kollegaene sine, digitalt. Vi jobber alle for at vi skal komme oss igjennom dette, sier Larsen.

- Jeg er spent på hvordan jeg skal strukturere dagen

Los & Co-rådgiveren forteller at det gjenstår å se hvordan hun skal bruke tiden fremover, ettersom permitteringen først gjelder fra i morgen. 

- Det blir veldig uvant å ikke skulle bruke hele dagen på arbeid. Det blir litt lese aviser som jeg ikke får lest nok av ellers, litt faglig oppdatering og prøve å bevege meg fysisk for det er blitt litt lite av det med hjemmekontor i to uker. Jeg er mest spent på hvordan jeg skal strukturere dagen, man må jobbe når folk kan jobbe. Noen av kundene kan jobbe på kvelden for de jobber med skole for barna sine på dagen, så jeg tipper det blir litt av og på, litt rare dager, sier Elvegård.

- Er det satt en tidsramme på permitteringen?

- Det er en tidsramme, og den fikk jeg litt sjokk da jeg så. Den er lik for oss alle og de har satt et halvt år. Så får vi håpe at vi har en tilnærmet normal hverdag lenge før det. Jeg tenker de har satt 26 uker fordi ingen vet hvor lenge det vil vare og for å slippe å gjøre flere runder har de vel tatt i litt, men vi får virkelig håpe at vi ikke skal gå på så lav maskin i et halvt år, sier Elvegård.

 

- Ikke overrasket:

Los & Co-rådgiver Christin Elvegård forteller at det blir en overgang å jobbe halvparten av tiden. men at permitteringsvarslet ikke kom brått på. Foto: Los & Co.

Medie- og byråbransjen permitterer kraftig: - Jeg tror alle skjønner at man må ta sin del av dugnaden