Telia sier opp flere byråavtaler – legger hele merkevaren hos Try

Los & Co, Anorak og Redink mister store reklameoppdrag.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Nesten ett år etter at Telia og Get formelt ble slått sammen, gjør markedsdirektør Camilla Forberg sitt største grep på byråsiden så langt. To år etter at Telia-merkevaren havnet hos Los & Co, halvannet år etter at Anorak fikk jobben med å lage Get-reklame, og et snaut år etter at blekket tørket på Redinks avtale om å produsere innhold for Telia, samler Forberg hele reklamepotten på et sted mellom 10 og 15 millioner hos ett byrå.

- Vi har skyhøye ambisjoner for merkevaren Telia. Vi skal gå fra å være kjent til å bli en elsket merkevare de neste årene. Dette skal vi gjøre ved å tilby høyere verdi til våre kunder og nye kunder. Vi skal utvikle nye tjenester innen underholdning og kommunikasjonsteknologi, og drive en bærekraftig agenda for utvikling av Norge, sier Forberg til Kampanje.

Hun er tidligere markedsdirektør i Get og fikk samme stilling i Telia da selskapene ble slått sammen.

- Get + Telia er et nytt selskap og vi trenger et byrå som kan jobbe strategisk med både privat og bedriftsmarkedet, sier hun.

Både Try, Anorak og Los & Co ble invitert inn o byråkonkurransen. De ble bedt om å gi sine strategiske vurderinger rundt Telias framtidsutsikter, og det har ikke vært en tradisjonell kreativ oppgave, forteller Forberg.

Til slutt falt valget på Try.

- Både Anorak og Los & Co har gjort en super jobb for oss og vi har vært fornøyd med dem, men når vi skulle ta stilling til hvordan vi skal jobbe fremover, var det viktig for oss med et byrå som er stort nok til å håndtere hele Telia, og Try har vist gjennom mange år at de er et byrå som bygger gode marketingkonsepter og at de har en langsiktighet i hvordan de bygger merkevarer. Vi kommer til å bruke hele Try-huset. Alt fra content til Try Råd, Apt, reklame og design. Det gir oss en spennende mulighet, sier Forberg.

Ikke inspirert av Trys Telenor-jobb

Seniorrådgiver og styreleder i Los & Co, Jan Christian Fosseidbråten, understreker at samarbeidet ikke tar helt slutt.

- Vi har mistet Telias reklameoppdrag, men vi har fortsatt avtaler med Telia Company. Vi jobber med OneCall og MyCall, og skal inngå et samarbeid om strategisk rådgivning for konsernledelsen. Etter å ha jobbet i så mange år med Telia, OneCall og MyCall, så kjenner vi konsernet godt, sier han til Kampanje.

- Men dere mister et stort reklameoppdrag. Hva betyr det for dere?

- Vi mister en stor kunde, men samtidig har vi vunnet en del kunder i det siste, så timingen er ikke så ille sånn sett, sier Fosseidbråten og viser til ferske avtaler med Vinmonopolet, Renovasjonsetaten, Innovasjon Norge og Apotek1.

Byråleder Torgeir Vierdal i Anorak, som har jobbet med Get, tar tapet med fatning. Han forteller at det ikke får noen konsekvenser for byrået.

- Vi var kjent med at Get og Telia skulle fusjonere da vi startet samarbeidet med Get så dette kom ikke som noen overraskelse. Vi har blitt veldig glade i Get-gjengen, samarbeidet vi har hatt og det vi har skapt sammen, sier han til Kampanje.

- Nesten alle 49 ansatte i Anorak har fått gleden av å bidra i samarbeidet og vi håper Get inn i Telia fortsetter med å bruke teknologien som moderator til å bringe samfunnet tettere. Kunder er alltid til låns, mens relasjoner varer evig. Det tror vi veldig på i Anorak og ønsker flinke folk i Try og «nye» Telia lykke til videre, fortstter han.

Camilla Forberg forteller at det har vært vanskelig å si opp avtalene.

- Det er den kjipeste delen av jobben. I et reklamebyrå- og annonsørforhold er du nødt til å opparbeide en god relasjon og en god kjemi, og når den brytes er det som å gjøre det slutt med en kjæreste. Her er det folk som har lagt ned utrolig mye kreativitet, tankevirksomhet og ikke minst seg selv i dette kundeforholdet, sier Forberg.

- Men både Los & Co, Anorak og Redink håndterer dette svært profesjonelt. Jeg må bare si takk for innsatsen for at de har jobbet så hardt. All ære og kred til dem.

- Try har tidligere jobbet med Telenor. Har dere latt dere inspirere av det de har fått til med dem?

- Nei.

- Har ikke det vært naturlig å se på?

- Når vi velger samarbeidspartnere, velger vi ut fra våre egne behov, og da vi fant ut at Try-huset var i posisjon til å jobbe for oss, var det et interessant byrå på grunn av størrelse og strategisk kompetanse rundt bordet. Telenor er ikke noe referanse-case.

- Var det en forutsetning for dere at de ikke lenger jobber med Telenor?

- Ja.

- Blir dette et markant brudd med hvordan Telia tidligere har kommunisert?

- Vi har ambisjon om å bli en merkevare som eier tydelige assosiasjoner og hvor kundene velger oss fordi vi har ting de bryr seg om, og som de liker. Telia er en ung merkevare, og vi har fantastiske muligheter til å bli en tydeligere spiller i det norske markedet. Vårt fokus er å utvikle oss med våre kunder, og vise at vi fortjener deres lojalitet.  

Beholder telecom:

Etter Telenor-merkevarene Talkmore og Canal Digital flyttet ut av Try-huset, har byråsjef Kjetil Try sikret seg hele Telia- og Get-merkevaren.

Talkmore- og Canal Digital-exit åpnet opp for Telia

Også administrerende direktør i Try, Kjetil Try, er glad for å lande Telia som kunde.

- Begeistringen er gjensidig. Telia er et kjempespennende selskap og det er selvfølgelig ekstra stas med kunder som vil ta i bruk flere av tjenestene våre. Det er noe av ideen med Try-huset, at vi har mange tjenester under ett tak, sier han til Kampenj.

Telia blir ikke en unik kunde i denne sammenhengen. Stadig færre av annonsørene Try jobber med kjøper kun reklametjenester, kan han fortelle.

- Vi har flere kunder som bruker stort sett alle tjenestene i Try-huset fra før, som Rema 1000 for eksempel, men det er klart at Telia vil bli en allsidig kunde, og enhver kunde som kommer inn og tar i bruk hele huset er veldig spennende for oss. Det at Try-huset har en stor meny av tjenester er selvsagt attraktivt for store kunder, men vi ser at det også er en stor fordel for de mindre kundene som slipper å bruke for mye tid på koordinere og synkronisere ulike leverandører innen kommunikasjon og markedsføring, men heller å fokusere på å nå målene sine. Men det er selvsagt helt opptil kundene hvilke tjenester de vil kjøpe. Vi har kunder som bare er interessert i rådgivning og andre som bare kjøper reklame eller design, sier Try. 

Try-sjefen anslår at minst 20-30 av hans ansatte i de forskjellige avdelingene vil få Telia på kundelisten sin.

- Blir det en av de største kundene deres?

- Det gjenstår å se. Vi er egentlig mer opptatt av spennende utfordringer og fruktbare samarbeid enn størrelse på kundene våre, men at de blir en av våre største oppdragsgivere, det gjør de nok.

Før Try inngikk et samarbeid med Telia, hadde de Telenor-merkevaren Talkmore på kundelisten, men denne avtalen gikk ut ved årsskiftet.

- Og det åpnet opp for et samarbeid med Telia?

- Ja.

I går kunne Kampanje også skrive at Telenor-eide Canal Digital flyttet sin reklamekonto fra Try til Nord DDB. Denne konkurransen ble avsluttet i fjor høst ifølge Try-sjefen.

- Hvilke ambisjoner har du for Telia-merkevaren?

- Vi skal gjøre en god jobb for Telia, og så er det litt opp til Telia hvilke målsetninger de har. Veldig ofte handler det blant annet om å få flere kunder, humrer Try-sjefen.

Les mer: Nordisk TV-gigant bytter reklamebyrå - avslutter ti år langt samarbeid med Try 

Telia sier opp flere byråavtaler – legger hele merkevaren hos Try