Podkasten Tinius Talks presenteres på Kampanje.com etter avtale mellom Stiftelsen Tinius og Kampanje og uten noen form for økonomiske bindinger.

I en ny podkast-episode fra Stiftelsen Tinius spør administrerende direktør, Kjersti Løken Stavrum, om reklamen virker, og om den har endret seg i en stadig mer digital verden.

- Vi har lavere reklameoppmerksomhet enn vi noen gang har hatt før. Vi må jobbe hardere for å fortjene folks oppmerksomhet, rett og slett, sier Espen Haugen, planner i Kitchen, i Tinius Talks.

Og svaret på om reklamen virker er kanskje ikke som man tror.

- Reklamen virker omtrent halvparten av tiden. Vi skulle ønske det var betydelig høyere, men noe av forklaringen er at det er blitt vanskeligere, fortsetter Haugen.

- Det er noen som tar litt for lett på reklame, sier Per Håkon Fasting, konserndirektør for annonse i Schibsted Norge. 

Mer kreativ kraft på tv
Han mener det brukes for lite tid på å lage kreative uttrykk i digitale flater. 

- Det er dårlig korrelasjon mellom det man putter i det kreative knyttet til digitale formater, kontra levende bilder og tv-spotter for eksempel, sier Fasting.

Espen Haugen i Kitchen er enig i kritikken.

- Vi som bransje har tatt altfor lett på de mulighetene som ligger i det digitale, og reklamebransjen isolert sett har nok vært ganske reaksjonær i forhold til ny teknologi og det å ta i bruk nye virkemidler, sier han.

Han mener det imidlertid har vært «en stor endring de siste fire-fem årene.»

- Vi er nødt til å lage mye mer integrert reklame, også må vi anerkjenne at alle fasetter av en merkevares kontakt med folk kommuniserer. Vi ser vi at de som lykkes har is nok i magen til å holde på til reklamen har begynt å virke, sier Haugen.

- Sjeldent tålmodige
Løken Stavrum spør om ikke tålmodigheten til å «vente og se» kan bli veldig dyrt. 

- Det er en sjelden egenskap å være tålmodig i en digitalisert verden. Men short-termism er det største issuet vårt i dag. Kortsiktighet er det dyreste en annonsør tillater, sier Haugen.

I podkasten diskuterer panelet hva som skal til for å lykkes som annonsør. I fjor lanserte Espen Haugen, sammen med Kitchen-kollega Anders Hopsø Erikson, boken «Effekt: 10 grunnleggende regler for å lage reklame som virker».

- De annonsørene som lykkes best ligger unna en del finesse. De setter bedre mål enn gjennomsnittet, konsentrerer seg om større definerte målgrupper, bruker kreativitet som kommersielt virkemiddel og flere kanaler enn gjennomsnittet. Og de tar seg bedre tid, forteller Haugen.

- Fordi vi jobber med kreativitet, har nok mange kviet seg for å gå inn å måle de harde tallene, mener Haugen.

Japp og Rema 1000 er favorittene 
Mot slutten av episoden spør Løken Stavrum om panelet har noen egne reklamefavoritter. 

- Den store filmen som jeg husker aller best er den Japp-filmen med han som skyver en Posche utenfor fjellkanten, sier Espen Haugen.

- Og jeg lagde mye reklame med Ivar Vereide i VG, så det er klart at jeg har mine favoritter der, sier Per Håkon Fasting.

- Men akkurat nå humrer jeg godt av Remas reklame. Den er ustyrtelig festlig.

 Her kan du høre den nyeste podkast-episoden av Tinius Talks.