Stod bak Norges største bloggtjeneste - vil hente inn ti millioner til ny satsing

- Men vi vil trenge hundrevis av millioner hvis vi lykkes, sier Kjetil Manheim, mangeårig daglig leder i Blogg.no.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

- Blogg.no-eventyret er over. Men nå starter vi en ny historie, dette blir veldig spennende, sier Kjetil Manheim, tidligere daglig leder og plattformansvarlig i Blogg.no, til Kampanje.

Han er i gang med en helt ny satsing etter at Egmont Publishing, eieren av Blogg.no, i fjor høst skrotet hele publiseringsløsningen for Blogg.no, kjent som Blogsoft. Manheim var en av flere som gikk da ukebladkjempen Egmont Publishing økset ned kostnadene i sin hardt pressede digitale virksomhet.

Dermed ble det satt punktum for et lite norsk IT-eventyr. For 15 år tidligere, i 2003, etablerte gründerne Rafiq Charania og Per Kleven selskapet og plattformen Blogsoft i Schwensensgate 5 på Bislett. Det ble starten på det som etter hvert ble Norges største bloggtjeneste, Blogg.no. I løpet av få år samlet de flere av de største og mest markante bloggerne i Norge. Blogg.no ble Nord-Europas største portal for bloggere og var inne på topp ti over de største nettstedene i landet. 

Manheim ble av gründerne hentet inn som daglig leder for selskapet høsten 2011. Like før jul ett år senere, solgte Charania og Kleven hele selskapet til Nettavisen. Manheim, gründerne og et titall ansatte ble med videre da Nettavisen overtok all eiermakt for sju år siden. Kursen gikk så videre til Nydalen da Egmont Publishing ble eiere i 2018.

 - Jeg ville utvikle satsingen til å være noe mer enn en bloggplattform. I fjor sommer skjønte jeg at Egmont Publishing ikke hadde de samme ambisjonene, så da bestemte jeg meg for å slutte, bare et drøyt halvår etter at de ble nye eiere, og før de tok beslutningen om å legge ned hele plattformen. Blogg.no lever videre som en merkevare, men det blir noe helt annet enn det har vært, sier Manheim.

Les også: Nettavisen kjøper blogg-selskap

Les ogsp: Egmont vraker egen bloggplattform - sjefen slutter 

Solgte til Nettavisen:

Gründerne Rafiq Charania og Per Kleven solgte Blogg.no til Nettavisen i 2012. Her er Rafiq Charania, som døde av kreft året etter, og Nettavisen-sjef Gunnar Stavrum.

- Publicisto blir en «hub» for innhold

Nå har Manheim startet et nytt teknologiselskap sammen med Blogg.no-gründeren Per Kleven, som bygde teknologien bak tjenesten, og Blogg.no-kollega Tor Arne Madland, som driftet Blogg.no.  De tre eier en like stor del av det nye selskapet.

- Det vi bygger er en plattform for publisering og distribusjon av innhold. Publicisto er ikke et klassisk publiseringssystem, vi lager ikke det folk flest kjenner som et cms. Plattformen kan brukes til å blogge, men den er ikke spesielt rettet mot bloggere.  Vi skal ikke lage en plattform som går i konkurranse med Wordpress, Medium eller lignende tjenester, sier Manheim, og fortsetter:

- Men hvis du har en blogg på en av disse tjenestene, så kan du bruke Publicisto til å publisere innholdet ditt og redistribuere det til disse og andre medier. Hele tanken er at Publicisto blir en «hub» for alt av ditt innhold, altså dine artikler, bilder, rapporter, podkaster, videofilmer, bøker, musikkfiler, ditt offline-innhold, ja, hva det måtte være av innhold, som du så redistribuerer til andre medier, kunder og plattformer, sier Manheim.

På Publicisto vil brukeren ha sin egen side hvor alt innholdet er synlig, under eget domene.

- Også innhold som er solgt eksklusivt eller du legger bak en betalingsmur vil være synlig med beskrivelse og metadata. Resultatet blir høy synlighet i søkemotorer uten at du behøver å endre måten du bruker YouTube eller andre tjenester på i dag, sier Manheim.

- Innholdsprodusenter har mye å velge av når det gjelder digitale løsninger og plattformer. Hvordan skal dere klare å måle krefter med aktørene som har større finansielle muskler og større markedsandeler?

- Vi skal ikke konkurrere med de store etablerte CMS-leverandørene eller bloggplattformene. Tvert imot skal vi legge til rette for integrasjoner med så mange slike løsninger som mulig. Publicisto er et verktøy for de som helt eller delvis lever av sitt innhold, som hjelper dem med mer effektiv distribusjon, høy synlighet og muligheter til å selge innhold. Det gjør vi best gjennom å bygge opp under måten de arbeider på i dag samtidig som vi tilbyr supplerende muligheter til å selge innhold fra sitt eget domene.

Hårete mål:

- Vårt hårete mål er at Publicisto sin andel av all digital innholdspublisering i verden om noen år kan skrives i hele prosentpoeng, sier Kjetil Manheim. Foto: Eivor Eriksen.

- Hvis vi lykkes vil vi trenge hundrevis av millioner

Inntektsmodellen for det nye selskapet er abonnementsbasert.

- Vi henvender oss til de som tjener penger på innhold. Om du er fotograf, journalist, forfatter eller blogger, for 25 dollar i måneden får man ett domene og full tilgang til alle verktøy, forteller Manheim.

Lanseringen av plattformen skjer internasjonalt i løpet av 2019, hvis alt går etter planen.

- Vi kommer til å lansere Publicisto internasjonalt fra dag én. Hvis alt går etter planen, går vi ut med tjenesten i fjerde kvartal i år. Vi er ute etter pilotkunder og vi har lagt ut en pre-launch side hvor det er mulig å registrere seg for «early access».  Vi er allerede oppe i 194 registrerte personer, hvorav flesteparten er utenlandske. Salg mot bedrifter starter vi med i Norge, og så går vi utover i verden, forteller Manheim.

For han og medeierne er USA er et hovedmål. 

- Vi ønsker å komme oss til USA ganske raskt. Målet er 2020, og først til Østkysten. Der ligger de store publisherne. Det er innholdsdrevet industri som vi henvender oss mot. Når det er sagt, så kan selskaper som Capgemini være en aktør som vil bruke Publicisto som sin plattform for sine rapporter og annet innhold. En innholdsprodusent kan være så mye, sier Manheim.

- Går i pluss med 10.000 brukere

Han og kollegene vil prioritere brukervekst  på Publicisto-plattformen før eventuelt nye markeder blir forsøkt erobret. 

- Hvis vi får dette til å lykkes, så vil vi jobbe med brukervekst før vi går inn i nye bedriftsmarkeder. Denne tjenesten vil gå i pluss med 10.000 brukere. Det er altså ikke store volumet som må til før Publicisto blir lønnsom. Når vi har nådd vekstmålene, vil vi gå inn i Spania, Frankrike, Tyskland, for å nevne noen.

Gründernes ambisjoner er skyhøye. Det legger ikke Manheim skjul på.

- Vi satser på bli store, vi satser på å bli en av de store internasjonale. Vårt hårete mål er at Publicisto sin andel av all digital innholdspublisering i verden om noen år kan skrives i hele prosentpoeng. Klarer vi det er vi en av de store i verden. Vi er på jakt etter tidlig fase-investorer. Målet er ti millioner kroner. Vi ser etter kapital innen private equity, men vi vurderer også crowdfunding. Hvis vi lykkes, så vil vi trenge mye mer penger. Da snakker vi om hundrevis av millioner. 

- Å lykkes internasjonalt for norske IT-selskaper er uhyre krevende, ikke minst i det amerikanske markedet. Hvorfor skal akkurat dere klare det?

- Vi har et meget solid team som vet hva som skal til for å bygge produksjonsplattformer som skalerer stort. Vi vil henvende oss til et engelskspråklig internasjonalt marked fra dag en og bygge en solid internasjonal inbound marketing-operasjon («Inbound marketing» er enkelt sagt du får kunden til å komme til deg, i stedet for at du selv maser på kunden ved å tilby attraktive tjenester. Red. anmerkning.)  svarer Manheim. 

- Vi har ingen illusjoner om at en internasjonal tjeneste kan lykkes å bli en av de store uten tilførsel av mer kapital enn de ti millionene vi jakter på nå i startfasen.

- Krevende å etablere seg i USA

Manheim mener det er naturlig å ta spranget ut i den store verden med den nye plattformen.

- Vi ser egentlig ikke noen gode grunner for at vi skal bygge denne typen tjenester lokalt i dagens globale marked, det har liksom ingen hensikt å bli størst på St.Hanshaugen før du utvider til Stor-Oslo og Trondheim, om du forstår hva jeg mener. Vi har stor respekt for at det er krevende å etablere seg i USA, men det er et salgskontor mot bedriftsmarkedet som er målet for den etableringen, og vi vil benytte oss av lokale krefter når vi kommer så langt.

Men kapitaltilførsel fra investorer blir viktig, understreker han.

- Vi har ingen illusjoner om at en internasjonal tjeneste kan lykkes å bli en av de store uten tilførsel av mer kapital enn de ti millionene vi jakter på nå i startfasen. De skal vi bruke til å bygge løsningen og få fart på brukerutviklingen. Vi kan bli lønnsomme raskt og med få brukere. Men når vi skal ta ut potensialet som ligger i  internasjonal vekst så vil vi være avhengig av langt større kapitaltilførsler, selvsagt.  

Stod bak Norges største bloggtjeneste - vil hente inn ti millioner til ny satsing