- Det har vært fem fine år med fire veldig ulike ledere

Eva Sannum slutter i Geelmuyden Kiese uten ny jobb å gå til.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Søndag kveld ble det klart at kreativ leder og partner i Geelmuyden Kiese (GK), Eva Sannum, sier opp stillingen i PR- og kommunikasjonsbyrået. Hun kom til GK fra det suksessrike reklamebyrået Try som siden den gang også har startet PR-byrå Try Råd.

Sannum var en av de første som tok spranget fra et reklamebyrå til et PR-byrå og hun sier i en melding søndag kveld at «det har vært noen forrykende år i GK med mange spennende oppgaver og fantastiske kolleger»

I løpet av de fem årene Eva Sannum har vært i GK, har hun hatt fire ulike sjefer; Andreas Wabø, Morten Hofsgaard Jørstad, Nina Riibe og nå sist Hans Geelmuyden selv.

- Har beslutningen du nå tar noe å gjøre med det som skjer i GK? Hans Geelmuyden sier til Kampanje i dag at byrået nå skal over «i en ny fase»?

- Nei, egentlig ikke. Jeg har kommet til at det riktige for meg nå er å si opp for så å finne ut hva jeg vil gjøre videre. Det er et veldig personlig valg. Jeg har vært GK i fem år og det har vært vært supergøy. Det er en bra gjeng med kollegaer, men så har jeg tenkt en stund at jeg kjenner meg klar for et sceneskifte. Nå går jeg av på denne stasjonen og tar en runde i tenkeboksen. Det er veldig udramatisk og sånn sett er det jeg som tar beslutningen.

- Du har i løpet av dine fem år i GK hatt fire forskjellige sjefer. Har det vært utfordrende? 

- Det har vært fem fine år med fire veldig ulike ledere som jeg har lært mye av. De har alle hatt veldig forskjellige ledestiler, men er det én jeg vil berømme er det Andreas Wabø som satt i lederstolen da GK tok beslutningen om å ansette Vidar Singh og meg for på den måten løfte det kreative produktet i GK og dermed starte den endringsreisen som byrået har vært gjennom. 

Les også: Sannum slutter i GK: - Har vært noen forrykende år

Jeg ønsker ikke å sende ut noe signal om at «heia, heia, nå må alle si opp jobbene sine for å finne seg selv» Eva Sannum

- Jeg vil ikke lukke noen dører

Hun sier hun holder alle dører åpne, men hvor lenge hun skal være i tenkeboksen, vil hun ikke være konkret på.

- Jeg kan ikke svare på det. Nå skal jeg jobbe en stund til i GK og være der ut oppsigelsestiden også har jeg et enkeltmannsforetak jeg skal blåse liv i. I en jobb dukker det alltid opp muligheter i samtaler du har, men som du ikke kan forfølge fordi du står i en stilling. Nå har jeg mer muligheten til det. Vi får se hva som skjer.

- Ligger det noen konkrete tilbud på bordet?

- Nei, det er ikke noe som brenner. Jeg er veldig åpen for det som måtte komme. 

- Blir du i kommunikasjonsbransjen?

- Jeg vil ikke lukke noen dører.

- Men er du åpen for retur til et mer tradisjonelt reklamebyrå?

- Det har jeg ikke så lyst til å si noe om.

Blitt mer interessert i medier

Selv om det bare ble fem år i GK, vil hun ikke beskrive seg selv som en «rastløs sjel». Hun sier det er «vemodig» å slutte i GK.

- Men jeg kom til et punkt hvor jeg ønsket å omsette all erfaringen jeg har fått fra mine 14 år i PFU sammen med kommunikasjonserfaringen jeg har fra årene i Try/Apt og GK til noe nytt. Du kan si at erfaringen jeg fikk fra PFU skapte en interesse i meg også for medier, journalistikk og etikk. I GK har jeg fått jobbe med kommunikasjonsoppgaver med en tydelig samfunnsdimensjon. Det har vært veldig lærerikt.

Eva Sannum gjør dermed som flere andre før henne har gjort. Slutter i jobben uten en ny stilling å gå til. Kampanje har tidligere skrevet om at flere og flere personer – mange av dem kvinner – slutter i ledende stillinger uten noe å konkret å gå til. Her er det nok å nevne markedssjefen i Fursetgruppen, Marianne Nygård-Hansen, markedssjefen i Telenor, Helene Friis og DNBs merkevaredirektør, Camilla Forberg.

Også tidligere Vizeum-sjefen, Camilla Grund, sluttet tidligere i år uten å ha en ny jobb å gå til, før hun ble INMA-sjef. Nå sist kunne også Åsta Braathen fortelle om det samme. 

Les også: Tar Stordalen på ordet - slutter uten ny jobb å gå til

- Kampanje omtaler stadig flere som slutter uten å ha noe konkret å gå til og Petter Stordalen sier vi må slutte i jobbene våre oftere. Er dette noe flere også bør gjøre?

- Det er et interessant spørsmål som jeg selvfølgelig har tenkt mye på. Jeg ønsker ikke å sende ut noe signal om at «heia, heia, nå må alle si opp jobbene sine for å finne seg selv». Det er stor risiko å slutte uten å ha noe å gå til. Men for meg var det riktig å gjøre dette nå. Så er det også slik at jeg har endel muligheter der ute som gjør meg trygg på at jeg vil ha ting å gjøre frem til jeg eventuelt lander noe mer stabilt, sier Eva Sannum. 

- Sannum har gjort en formidabel jobb

Sjefen i GK-gruppen, Hans Geelmuyden, takker Sannum for den jobben hun har gjort.  

- Eva Sannum har gjort en formidabel jobb med å bygge og strukturere kreatørmiljøet i GK i Norge. Mye takket være henne er Geelmuyden Kiese et av Europas mestvinnende kommunikasjonsbyråer, sier Geelmuyden.  

Han sier til Kampanje at Sannum nå slutter etter en periode hvor byrået har investert tungt i å ikke lenger bare være et PR-byrå, men et fullservice kommunikasjonshus.

- Vi har vært gjennom en periode hvor vi har investert remmer og tøy for å lage og tilby alt av kommunikasjon. Vi har vært i en byggefase, nå skal vi over i en driftsfase. Dette har vi jobbet med å perfeksjonere siden 2011 og 2012 da vi tok beslutningen om utvikle alle kommunikasjonsdisipliner inhouse fra myndighetskontakt og finansiell kommunikasjon til content, design og reklame i tillegg til analyse, sier han.

- Sannum er en profilert person, blir det et tap deg og GK å miste henne?

- GK er et profilert selskap, så nei.

Han sier det nå ligger an til at Ole Henrik Stubberud vil ta eneansvaret som kreativ leder i byrået fremover. Sannum og Stubberud, som tidligere var AD i Kitchen, har delt på denne lederstillingen den siste tiden. 

- Det kreative vil fortsatt være et satsingsområde for GK fremover?

- Jeg tenker at du ikke kan jobbe med kommunikasjon hvis du ikke er kreativ, men i tillegg så har vi i GK kreatører.

I GK ble Sannum hentet inn som én av to kreative ledere og var med å vinne både kunder og priser for byrået. Partner ble hun imidlertid først i 2018.

- Det har vært fem fine år med fire veldig ulike ledere