Da Åsta Braathen (53) bestemte seg for å slutte i en direktørstilling hos Widerøe, var ikke tanken nødvendigvis å bli hodejeger og partner sammen med Gro Møllerstad i Hodejegerne Møllerstad Christiansen AS.

- Jeg ønsket meg en lederrolle i et mindre selskap og kanskje inn på eiersiden hvis det var mulig. Også ville jeg jobbe med mennesker, sier Åsta Braathen til Kampanje.

Dermed tok hun kontakt Gro Møllerstad i Hodejegerne og ba om en kaffeprat, og derfra gikk det ikke lang tid før et tilbud lå på bordet.

- Da Åsta ba om en kaffeprat, regnet jeg med at hun ønsket å prate om nye jobbmuligheter. Jeg kjente Åsta litt fra før, og samtalen bekreftet det jeg trodde, nemlig at hun både er uredd og kompetent. Det er ingen dårlig kombinasjon for å bli hodejeger, sier Gro Møllerstad

- Ja, en headhunter vet jo hva hun ser etter, sier Åsta Braathen før hun fortsetter.

- Hun spurte meg om jeg ikke hadde tenkt på å jobbe med rekruttering, og tanken hadde faktisk slått meg et par ganger. Jeg har tenkt at det kunne passe meg etter som jeg selv har vært i krevende lederstillinger i mange år og vet hva som kreves. Så da Gro fortalte at hun var på jakt etter en ny partner kom vi veldig raskt i prat, sier Braathen.

Partner sluttet etter 18 år
Bakgrunnen for partnerjakten til Gro Møllerstad i rekrutteringsselskapet Hodejegerne skyldtes at hodejegerens partner gjennom 18 år, Åge Petter Christensen (68), gikk over i pensjonistenes rekker og ønsket å selge seg ut av selskapet han eide med en tredel.

- Jeg er veldig fornøyd med å få med meg Åsta som partner i arbeidet med å utvikle Hodejegerne videre. I jakten på en ny partner har jeg vært opptatt av å finne en person som kan komplettere meg. I Åsta får Hodejegerne en leder og en partner med solid næringslivserfaring og gode kunnskaper om digitale arbeidsprosesser, innholdsmarkedsføring, kommersiell IT-utvikling, e-commerce og endringsledelse, sier Gro Møllerstad.

- Hvor ofte ender man som hodejeger selv opp med å rekruttere jobbsøkeren?

- Nå var heldigvis ikke Åsta i noen prosess hos oss, for da ville det vært umulig å komme med et slikt framstøt. Heldigvis for meg var hun ikke «tatt» av noen andre, smiler Møllerstad

Blir hodejeger:

Åsta Braathen tror hennes erfaring kommer til å bli nyttig i hennes nye jobb som partner og daglig leder i Hodejegerne. - Også er det en motivasjon i seg selv få lov til å drive eget. Nå gleder jeg meg til å skape noe nytt og bygge Hodejegerne sammen med Gro, sier Braathen.

Kjøper seg inn i selskapet
Braathen kjøper dermed posten til Christensen og går inn på eiersiden i Hodejegerne sammen med Møllerstad og HR-Gruppen som alle står som likeverdige eiere.

- Ble det en stor investering for deg?

- Det kan jeg ikke si noe om, men det var en forhandlingsrunde også skjer vel det som skal skje i en forhandling, man får et resultat som begge parter er litt misfornøyd med. Men vi ble relativt fort enige, sier Braathen.

De siste årene har Braathen jobbet som direktør for salg, markedsføring og distribusjon i Widerøe der hun blant annet ledet arbeidet med digital transformasjon i Widerøe.

- Jeg har vært i Widerøe i nesten fem år og jobbet mye med digitalisering, implementering av business intelligence-systemer og ny e-commerce plattform. Det har vært endring og omstilling fra dag én og det har vært kjempespennende å få være med på, men så følte jeg på at jeg ville noe annet, sier hun.

- Jeg ønsket å kjenne litt på det
For åtte måneder siden gikk hun derfor til administrerende direktør og sa at hun kom til å slutte.

- Det var ikke super-populært, men vi fant en løsning som innebar at jeg stod lengre i stillingen. Jeg hadde mitt siste møte i Widerøe i forrige uke.

- Hvorfor ville du slutte?

- Det var rett før jeg fylte 52 og med ti år frem til mulig pensjonsalder begynte jeg å tenke på hvor jeg ville være når jeg fylte 62 år. Jeg satte opp en tiårsplan med hva jeg ville gjøre mer av og hva ville gjøre mindre av og hvor jeg ønsket å være om ti år. Skulle jeg fortsette å gjøre det jeg gjorde ville jeg bare blitt i jobben i Widerøe i ti år til, men skulle jeg gjøre et jobb-bytte til i min karriere, så var det et naturlig tidspunkt å gjøre det nå..

Braathen, som tidligere har jobbet som markedsdirektør i Norwegian og jobbet mange år i reklamebransjen i Ogilvy og Leo Burnett før det, sier hun ikke hadde noe konkret å gå til da hun sa opp.

- Det var helt bevisst. Jeg ønsket å kjenne litt på det og ikke ha noe konkret å gå til. Det er kanskje ikke noe som passer for alle, men jeg aldri vært spesielt trygghetssøkende.

Tok en «Stordalen»
Dermed tar en Åsta Braathen «en Stordalen» og følger opp det som ser ut til å ha blitt en liten trend i markedføringsbransjen. Kampanje har tidligere skrevet om at flere og flere personer – mange av dem kvinner – slutter i ledende stillinger uten noe å konkret å gå til. Selv om årsaken og bakgrunnen for at folk slutter er ulik, har vi den siste tiden sett flere markedsførere og kommunikasjonsfolk forlate stillinger uten nye jobber å gå til. Her er det nok å nevne markedssjefen i Furusetgruppen, Marianne Nygård-Hansen, markedssjefen i Telenor, Helene Friis og DNBs merkevaredirektør, Camilla Forberg.

Også tidligere Vizeum-sjefen, Camilla Grund, sluttet tidligere i år uten å ha en ny jobb å gå til før hun ble INMA-sjef.

Les også: Tar Stordalen på ordet - slutter uten ny jobb å gå til

- Du kjenner til Stordalens oppfordring om at «folk må slutte oftere i jobbene sine»?

- Ja, jeg kjente til det Petter Stordalen har sagt om at flere folk må si opp oftere og tenkte på det. Min erfaring er at da jeg først hadde bestemt meg for å slutte, var det bedre å si opp med en gang, i stedet for først å lete etter ny jobb – som jo kan ta noen måneder – og deretter stå i en oppsigelsestid.  Men det var ikke viktig for meg at prosessen skulle gå raskt. Jeg stod i jobben i Widerøe i åtte måneder og har vært veldig opptatt av å opptre ryddig, sier hun. 

Nå venter en helt ny bransje og helt nye oppgaver for Åsta Braathen.

- Det gjør meg ydmyk, men når jeg fikk denne muligheten og sjansen til å lære av Gro som er så dyktig og flink var jeg ikke tvil om dette var det riktige. Jeg har stor respekt for Gro Møllerstad, sier Braathen.

- Du har hørt hva man sier om rekrutteringsbransjen, at det er siste stopp i karrieren?

- Nei, men dette er ikke en slutt. Det er begynnelsen på noe nytt og nå er det heller ikke snakk om å slutte ved fylte 62 år, sier Åsta Braathen.