Forberg ferdig med DNB: - Vi er ikke enige

DNB slår sammen merkevare og marked. Det får konsekvenser.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

De siste årene har Camilla Forberg hatt ansvaret for å utvikle og pleie DNBs merkevare, noe som senest kom til syne i den nye merkevareplattformen til DNB som Kampanje tidligere har omtalt.  

Les også: DNB vraker gamle verdier – har funnet sin nye «purpose», design og logo

Nå slutter imidlertid merkevaredirektøren og sponsoransvarlig i Norges største bank - etter fem år.

- Det har vært en utrolig spennende reise der vi har fått til veldig mye bra sammen. Jeg er ydmyk og veldig takknemlig. Det har vært fem år med høyt tempo, mye læring, flott arbeid, engasjement og latter, sier Camilla Forberg.

Ett av høydepunktene har utvilsomt vært å være med på å lansere merkevaren Vipps.

- Jeg har vært heldig som har fått lov til å være med å lage den merkevaren og gi den et navn, sier hun.

- Ser ulikt på arbeidet fremvoer

Forberg ble hentet til banken av lederen for personbank-divisjonen, Trond Bentestuen, og har de siste årene jobbet tett med blant annet kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide, tidligere markedsdirektør i DNB og i dag Vipps-sjef; Rune Garborg og den nye markedsdirektøren, Aina Lemoen Lunde

For ett år siden tok imidlertid Midteide over ansvaret for både merkevare- og marketingavdelingen, noe som i dag resulterer i at DNB slår sammen de to avdelingene.

- For 14 dager siden ble det tatt en beslutning om å slå sammen deler av merkevare- og marketingavdelingene til én divisjon. Jeg er ikke enig i hvordan dette arbeidet skal drives for DNB fremover. Det tar jeg konsekvensen av, sier hun.  

- Vil du utdype hva denne uenigheten går ut på?

- Nei, det har jeg ikke lyst til. Vi ser på dette på to ulike måter, sier hun. 

Jeg legger ned så mye tid, passion og personlighet i jobben min. Da er det viktig for meg at jeg kjenner på at vi drar i samme retning. Camilla Forberg

Midteide: - Har vært gode diskusjoner

Kommunikasjonsdirektør i DNB, Thomas Midteide, har vært sjefen til Camilla Forberg det siste året. Han bekrefter at det har vært en uenighet mellom de to.

- Merkevarer og marketing har vært organisert i to avdelinger, men vi har nå bestemt oss for å slå de to sammen i én divisjon. Dette gjør jeg først og fremst fordi verktøyene vi bruker i marked og merkevare konvergerer og blir likere, og jeg trenger å se de to arbeidene i sammenheng, sier Midteide.

Kommunikasjonsdirektøren sier han har hatt «gode og lange diskusjoner» med  Forberg, men at man her har vært uenige om retningen.

- Uenigheten har fremkommet i disse diskusjonene, men det har vært fine diskusjoner og vi skilles som venner, sier han.

«Camilla er et atomkraftverk av energi og vi kommer til å savne både den og latteren hennes i DNB»

Midteide og Forberg har vært i tospann før - da de begge tidligere jobbet i SAS. Han er full av lovord for engasjementet Forberg legger ned i jobben.

- Ja, vi har en lang historikk sammen og Camilla er et atomkraftverk  av energi og vi kommer til å savne både den og latteren hennes i DNB. Nå er det noen andre som er så heldige å nyte godt av det. Camilla Forberg har lagt ned en formidabel innsats i DNB, sier han.

Sammenslåingen skjer formelt til uken og den som tar over som leder for begge de to avdelingene blir Aina Lemoen Lunde.

- De ansatte er det mest unike

Selv mener Forberg det er forskjell på å jobbe med langsiktig merkevarebygging og markedsføring.

- Hva er den største forskjellen på å det å drive merkevarebygging og markedsføring?

- Merkevarebygging handler om å levere konsistente og gode kundeopplevelser, da må vi ha kontroll på kundemøtet. Hovedoppgaven til merkevarebygging er å bidra til at DNB leverer, og helst overleverer i møte med kunden - enten det er i et fysisk møte, på telefon, i brev eller i digitale flater. Og derigjennom bekrefter det vi lover. Hver gang. Det å møte kundens forventninger over tid og bygge sterke og robuste merkevarer. Jeg tror at 10.000 ansatte er det mest unike DNB har, og at deres adferd styrer hvordan merkevaren oppleves. For meg handler marketing om å gjøre et produkt kjent, få trafikk inn i butikken og ta markedsposisjoner, sier hun.

Hun avviser likevel at det ligger noen stor dramatikk bak hennes beslutning.

- Nei, det er ikke det. Jeg legger ned så mye tid, passion og personlighet i jobben min, da er det viktig for meg at jeg kjenner på at vi drar i samme retning. 

- At Aina Lemoen Lunde ble ny sjef for den sammenslåtte divisjonen marked og merkevare, spilte det inn i beslutningen din om på si opp?

- Jeg valgte å ikke søke på den jobben fordi vi var uenig i retningen, sier Forberg. 

- Sitter med en bunke forespørsler

Samarbeidspartnerne i Anti, Pol og Try og de nærmeste støttespillerne er allerede orientert. For første desember det slutt for Forberg i DNB. Den resterende tiden skal hun bruke til å ferdigstille flere pågående sponsoravtaler. Denne høsten har gått med til å ferdigstille og å lansere bankens nye oppdrag, verdier og strategiske retning.

- Dette er en riktig og viktig kursendring for DNB, sier Forberg.

- Når alt dette først er lansert, var timingen for å slutte grei?

- Ja, kanskje det var det, sier hun.

Forberg har jobbet i flere store organisasjoner i sin karriere og kom til DNB fra Tine etter flere år i SAS:

- Det er store selskaper som blir altoppslukende. Det er utrolig spennende og du får være med på utrolig mye gøy, men når du får det litt på avstand så tenker du at det kan være fint å gjøre noe annet også. Kanskje jeg bare skal kline til å gjøre noe annet gøy, der jeg ikke forholder meg til tusenvis av ansatte - men noen hundre, sier hun. 

- Ja, hva skal du gjøre nå?

- Nå skal jeg ta med meg alt DNB har lært meg videre til noe nytt og spennende og annet morsomt. Jeg sitter allerede med en bunke av forespørsler som det sikkert vil ta noen uker bare å lese igjennom, sier en lattermild Forberg.

- Du har jobbet på kundesiden i hele ditt voksne liv og aldri i et byrå, er du åpen for å tenke annerledes der?

- Ja, kanskje…, sier Camilla Forberg. 

Forberg ferdig med DNB: - Vi er ikke enige