Her er filmen som slo Smarthus-reklamen til Rema 1000

Dette er reklamefilmene vi likte aller best i fjor.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Kampanje kan i samarbeid med Mediacom presentere rykende ferske tall som viser hvilke reklamefilmer nordmenn likte best i 2018. I undersøkelsen er det fokus på reklameoppmerksomhet og hvor godt filmene er likt sammenliknet med andre filmer (komparativ liking). I tillegg er det registrert reklametrykk.

Og i år er det trangt i toppen. Som tittelen vår indikerer, er det filmen «Pappa, pappa» som Dinamo har laget for Norges Blindeforbund som er den filmen nordmenn likte best av fjorårets reklamefilmer. Filmen er den første som Dinamo har laget for Blindeforbundet etter at reklamebyrået tok over denne kunde fra Try i fjor vår. Denne filmen har fått en skåre på 70 prosent, mens Rema 1000s allerede mye prisbelønte film «Smarthus» følger hakk i hæl med 68,8 prosent (se alle tallene lenger ned i denne saken).

Les også: Rema 1000-film slår an internasjonalt: - Vi elsket Smarthus-filmen

Analytiker og Head of Comms Planning hos Mediacom, Jakob Schjerven, sier til Kampanje at det ikke er uvanlig at det er et par filmer som utmerker seg fra resten av «feltet».

- Historisk har ofte topplisten på Reklamebørsen en Kristoffersen versus Hirscher slalåm-duell ved slutten av året; det er en eller to filmer som leverer markant sterkere enn resten av feltet. Og det var det samme som skjedde i 2018 med Blindeforbundet og Rema. Men det jeg finner mest spennende ved akkurat årets to duellanter er ikke avstanden til de andre. Det er kontrastene i forutsetningene, oppgavene og virkemiddelbruken. Og at begge leverer topp resultater, til tross for disse ulikhetene. Det er to virkelig gode filmer som gir seerne masse tilbake som takk for oppmerksomheten, og det liker jeg. Både faglig og personlig, sier han. 

Les også Jakob Schjervens kommentar: - Duket for hard duell mellom humor og ettertanke

Ville treffe de unge

Hos Dinamo forteller reklameveteran Ivar Vereide at samarbeidet mellom Dinamo og Norges Blindeforbund kom i gang fordi forbundet også ønsket å tiltrekke seg unge.

- Norges Blindeforbund spurte meg om jeg ville utvikle et nytt ståsted for dem. I likhet med mange frivillige organisasjoner sliter de med at det er flere eldre enn unge som støtter dem.

Og de ønsket å endre assosiasjonene som folk flest har til blinde.

- Mange assosierer blinde med hjelpemidler som hunder og hvite stokker på den ene siden og stakkarslige folk på den andre siden. Og ingen av disse er nødvendigvis hyggelige assosiasjoner. Da jeg startet med konseptet oppdaget jeg at mange som er i ferd med å miste synet, isolerer seg og kan miste jobb og venner.

Dinamo endte med å presentere kommunikasjonskonseptet «Det er viktigere å bli sett enn å se» for Norges Blindeforbund og var spente da de skulle presentere løsningen.

- Det ble omfavnet av Blindeforbundet på alle måter. Hele kampanjen går ut på å vise blinde som ressurser – ikke ofre. De mangler bare tilfeldigvis en sans, forteller Vereide til Kampanje.

- Var det viktig å lage kommunikasjon som skilte seg fra det Try hadde stått for?

- Nei, ikke annerledes enn Try bare for å være annerledes. De har laget forferdelig morsomme og flotte filmer, men hadde kanskje fokusert litt mye på hjelpemidler. Og det genererer ikke nok inntekter.

Les også: Reklame-veteran dropper førerhunder og humor i ny reklame for Blindeforbundet

Hos Dinamo har teamet foruten Vereide bestått av tekstforfatter Helge Svendsen, AD Øivind Kristiansen og prosjektleder Unni Rolfsen. Produksjonsbyrå har vært One Big Happy Family med Mone Mikkelsen som produsent og Halfdan Tøndel Ullmann på regi.

Team-arbeid:

Her er tekstforfatter og konseptutvikler Ivar Vereide (til h) avbildet sammen med tekstforfatter Helge Svendsen (til v) og AD Øivind Kristiansen (midten). Foto: Dinamo

Blindeforbundet: - Overveldende

Hos Blindeforbundet blir kommunikasjonssjef Mia Jacobsen både glad og overrasket når hun finner ut at «Pappa, pappa»-filmen har gjort det så skarpt i konkurranse med alle andre reklamefilmer i 2018.

- Dette er et kjempemorsomt selskap å være i. Det er jo litt overveldende. Også er det ekstra stas å være i selskap med Rema-reklamen og våre tidligere samarbeidspartnere i Try, sier hun til Kampanje.

- Får dette deg til nå tenke at det var riktig å bytte byrå?

- Vi traff i alle fall med budskapet her - sammen med Dinamo. Men nå er det ikke sånn at vi aldri skal bruke humor mer eller aldri mer jobbe med Try. Men akkurat her traff vi en nerve med Dinamo og Ivar Vereide.

For kommunikasjonen har blitt skrudd til og vridd på for Blindeforbundet etter at de i vår avsluttet et 14 år langt samarbeid med Try Reklamebyrå og altså byttet til Dinamo.

- Vi har så langt lykkes veldig med å bruke humor i reklamen, og vi har nådd nye målgrupper med det. Vi liker å bruke humor og selvironi fortsatt, men vi så at vi hadde et behov for å treffe bredere og også få folk til å forstå at vi snakker om ting folk flest er opptatt av. Mange forbinder oss med hvite stokker og førerhunder. Nå hadde vi behov for å vise andre sider av oss. At å være en del av et felleskap, å bli sett av andre og føle seg verdsatt, er noe av det aller viktigste i livet for alle mennesker – enten vi ser eller ikke ser. Vi fokuserer på at mennesker med synshemming er bidragsytere, ikke ofre, sier Jacobsen til Kampanje.

Se filmen «Pappa, pappa» her (artikkelen fortsetter under filmen):

Reklamebørsen 2018:Her er filmene vi likte aller best

Plass Annonsør Film Byrå Prosent
1. Norges Blindeforbund «Pappa, pappa» Dinamo 70
2. Rema 1000 «Smarthus» Try 68,8
3. Opplysningen 1881 «Kvinnen i mitt liv» Try 62
4. Kims «Kim og Trump» Pol 60
5. Mills «Original kaviar» McCann 59,5
6. DNB (forsikring) «Sneaky pillar» Try 59
7. Talkmore «Hockey» Try 56,3
8. Talkmore «Pappas nye kjæreste» Try 55
9. Finn.no «Sportsfilm» Morgenstern 52,6
10. Telenor «Bestefar 70 år» Pol 51

Kilde: Mediacom

Ikke pekefinger

I reklamefilmen møter man to ulike fedre – der den ene «ser» sitt barn gjennom å leke med det – på tross av manglende syn, mens den andre pappaen i mindre grad «ser» sitt barn, og heller ser på sin mobiltelefon.

- Vi mener ikke å stå med pekefingeren med denne filmen. Blinde og svaksynte bruker jo også mobilen. Men det er et tema i tiden å kunne se hverandre og ta vare på hverandre. Både Kongen og statsministeren tok opp dette i sine nyttårstaler, sier hun.

Filmen ble første gang vist i vår, men har også gått på tv nå i julen.

- I etterkant av den første runden gjorde vi noen målinger. Det vi så, var at mange hadde sett filmen, selv om vi håpet at enda flere skulle ha sett den. Av de som hadde sett den, mente 86 prosent at filmen var svært bra eller bra. Det samsvarer jo med de resultatene Kampanje har nå, sier Jacobsen.

Jobben med å endre holdninger, er ikke gjort i en håndvending. For selv om Norges Blindeforbund ønsket å tiltrekke seg nye målgrupper med andre virkemidler, har de ikke de største markedsføringsbudsjettene.

- Det er en stor jobb å endre folks oppfatning av oss. Og vi har ikke de største budsjettene. Det er klart at det er morsomt at folk har sett den og liker den, men hadde vi hatt et reklamebudsjett som en kommersiell bedrift, kunne vi satt et enda større avtrykk.

Ville vise nye sider:

Norges Blindeforbund ønsket å formidle at blinde og svaksynte er mer enn førerhunder og hvite stokker. - Nå hadde vi behov for å vise andre sider av oss, sier kommunikasjonsdirektør Mia Jacobsen. Foto: Norges Blindeforbund

Sølvfisk glapp

Filmen «Pappa, pappa» har ikke fått Sølvfisk i 2018, og er dermed ikke med i kampen om Gullfisk - publikumsprisen som arrangeres av TV 2. Det synes Jakob Schjerven i Mediacom er synd.

- Dette er veldig synd for Blindeforbundet, da de pleier å levere meget sterkt på en publikumskonkurranse som Gullfisken. Men Sølvfisk-filmene plukkes ut av en egen fagjury, og de har kun mulighet til å velge ut 12 filmer totalt og da kan slikt skje. Men dette kan skje hos oss også; selv om vi måler rundt 120 profilfilmer i året, hender det likevel at Sølvfisker hopper av kroken og ikke blir målt. Det er ingen eksakt vitenskap å på forhånd kunne vite hvilke filmer som vil slå an, selv om vi begynner å få en viss peiling da, sier Schjerven til Kampanje.

Fortsatt gjenstår det én måned av sølvfisk-juryeringen, så filmen har fortsatt mulig en teoretisk sjanse til å komme med i finalen da filmen også gikk på tv i desember. 

Dette er filmene på topplista

Av de ti filmene på topplisten, står Try Reklamebyrå for fem av disse.  Byrået har både Rema 1000, Talkmore, Opplysningen 1881 og DNB på kundelisten, og kan nok være fornøyd med uttellingen i årets Reklamebørs.

Dinamo stikker altså av med den gjeveste plassen med filmen «Pappa, pappa», laget for Norges Blindeforbund.

På andreplassen kommer altså den omdiskuterte – men også prisbelønte filmen til Rema 1000 – «Smarthus», der dagligvaregiganten med slagordet «Det enkle er det beste» har laget en humoristisk reklamefilm der en mann med et smarthus ikke kommer inn i huset sitt etter en tannlegetime – fordi smart-assistenten ikke forstår hva han sier. Denne filmen har blant annet vunnet gull i Epica.

Les også: Rema 1000-film slår an internasjonalt: - Vi elsket smarthus-filmen

Se Smarthus-filmen her:

Tredjeplassen er det faktisk en film fra 2017 som har klart å sikre seg. «Kvinnen i mitt liv» som Try har laget for Opplysningen 1881 var best likt i januar 2018, og poengskåren var da såpass høy at bronseplassen ble sikret. Denne rørende filmen om en mann som sporer opp sin mor, var med og konkurrerte om Gullfisk i 2018.

Les også: Try og 1881 sjarmerer seg til topps i Sølvfisken

Se 1881-filmen her:

På fjerdeplass finner vi den elleville og morsomme animerte filmen som Pol har laget for snacksprodusenten Kims. Her finner gamle fiender sammen, både fra dyreverden og samfunnet for øvrig. Klimakset er en romantisk middag mellom to av verdens mektigste og mest temperamentsfulle menn, Kim Jong-un og Donald Trump.

Les også: Kim Jong-un og Donald Trump finner tonen i helsprø ny Kims-reklame

Se filmen her: 

Det er McCann som har laget filmen som har kapret femteplassen på listen. Kunden er Mills Kaviar, og filmen er del av kommunikasjonskonseptet «Alene om smaken». Her er vakre naturbilder fra Lofoten og tøffe fiskere satt sammen med fengende musikk.

Les også: McCann sjøsetter ny film og nytt slagord for Mills Kaviar

Se Mills-filmen her: 

Try Reklamebyrå står bak sjetteplassen, som går til DNB Forsikring med stuntet der en falsk stolpe i et parkeringshus skaper forviklinger.

Les også: DNB satser på «ninjastolpe» i ny film

Se denne filmen her:

Både sjuende- og åttendeplassen er det også Try Reklamebyrå som har laget. Og begge filmene er laget for annonsøren Talkmore.  Den første filmen er «Hockey», som er en vakker film om en hockeyspiller som sliter med å komme ut av «skapet». Filmen sikret byrået en sølvfisk i fjor vår. Den andre Talkmore-filmen som er med på listen, er den relativt nye filmen «Pappas nye kjæreste».

Les også: Sølvfisk til Talkmore
Les også: - Hvordan føles det når pappa får seg ny kjæreste etter mange år?

Her kan du se de to Talkmore-filmene: 

Den nest siste filmen på lista over de best likte reklamefilmene i 2018, er det Morgenstern som står bak. Det er en reklamefilm for Schibsteds rubrikktjeneste Finn.no. I en serie morsomme reklamefilmer i fjor slo budskapet om at sportsutstyr gjerne kan kjøpes brukt, godt an hos folk flest. 

Se Finn.no-filmen her (Artikkelen fortsetter under filmen):

Den aller siste filmen som har sikret seg plass på topplisten for i fjor, er en film laget i serien om familien som blir stadig større. Konseptet ble utviklet av Try, men det er Pol som nå har kunden og har laget filmen.

Her kan du se denne filmen (Artikkelen fortsetter under filmen):

FAKTA: Reklamebørsen 2018

  • Det er Mediacom som ved utløpet av hver måned i året utfører målinger av de mest fremtredende reklamefilmene som er vist på norske tv-skjermer.
  • De viktigste effektmålene i denne undersøkelsen er reklameoppmerksomhet og hvor godt filmene er likt sammenliknet med andre filmer (komparativ liking).
  • I tillegg til å måle disse effektene har Mediacom registrert hvor tungt hver enkelt film er vist på tv i en definert periode før de ble målt. 
  • Feltarbeid er utført av Norstat ved hjelp av CAWI (Computer Assisted Web Interviewing).
  • Utvalg er på 506 personer i alderen 15 år+ og utvalget er landsrepresentativt.

Her er filmen som slo Smarthus-reklamen til Rema 1000