Vi er i innspurten for 2018-målingene av reklamefilmer i MediaComs Reklamebørs og det er åpenbart at reklame som engasjerer fortsatt leverer varene. Her er det duket for en hard duell mellom humor og ettertanke, når vi kårer årets best likte film i løpet av 2018. Den kan dermed også leses som et ørlite bidrag til debatten i Kampanje om reklametretthet og engasjement.

Les alt om reklamebørsen for 2018 her (abo.).

La oss gå rett på sak; vi våger allerede nå å kåre Norges Blindeforbund sin film «Pappa, pappa!» til årets vinner på komparativ liking. Filmen presterer hele 70 prosent på positiv komparativ liking og dette nivået er så høyt at det skal mye til for å slå av eventuelle utfordrerfilmer i desember. Men det kan selvsagt skje, i teorien.

Uansett; hvor bra er dette historisk sett? For kuriositetens skyld så ligger resultatet kun et snaut prosentpoeng under VG sin suksess «Puppy Love» fra 2007. En film jeg for øvrig vil tro er en av VG-klassikerene som Fasting refererer til i sin podcast på Kampanje.

Videre ligger den kun et halvt poeng fra Remas egen toppnotering «Fartskontroll» fra 2009. Da forstår vi allerede at filmen legger seg inn i det absolutte toppfeltet blant de 1600 filmene vi har målt historisk. Og stikkordet Rema bringer oss samtidig over til årets andreplass; den populære og mye omtalte «Smarthus»-filmen, som presterte 69 prosent positiv liking.

«Filmen legger seg inn i det absolutte toppfeltet blant de 1600 filmene vi har målt historisk.»

Det at nettopp disse to filmene kjempet så tett om førsteplassen er også faglig spennende, sett i lys av reklamedebatten som gikk på tampen av 2018. De er nemlig to veldig ulike annonsører, både hva budsjetter og oppdrag angår. De har to meget ulike oppgaver å løse. Og dette løser de ved bruk av to helt ulike fortellergrep; ved å spille på henholdsvis grunnleggende, menneskelige behov og klassisk, folkelig humor. Det de derimot har til felles, er at de lykkes begge to. Rett og slett ved hjelp av godt, strategisk og kreativt håndverk, helt uavhengig av budsjettstørrelse:

Blindeforbundet har gjort en spennende strategisk dreining for å bli mer relevante, spesielt blant yngre målgrupper enn før. Og de lykkes godt ved å engasjere til ettertanke i folks hverdag, med en sterk og positiv film: Den ble nemlig like godt likt blant de yngre som blant de eldre. Rema derimot, har gått tilbake til et gammelt, godt konsept og lykkes godt med moderniseringsjobben, med aktiv hjelp av humor som virkemiddel. Analysene viser at dette fungerte spesielt bra mot de yngre målgruppene, og beviser at gode grunnkonsepter fint kan tåle tidens tann.

Fakta: MediaComs Reklamebørs
Gjennom snart 12 år har MediaCom målt de mest fremtredende reklamefilmene som er vist på norske TV-skjermer. De viktigste effektmålene i denne undersøkelsen er reklameoppmerksomhet og hvor godt filmene er likt sammenliknet med andre filmer (komparativ liking). Totalt har vi per 2018 målt og samlet 1600 filmer i vår database. I tillegg til å måle disse effektene har vi registrert hvor tungt hver enkelt film er vist på TV i en definert periode før de ble målt. Dermed kan vi også evaluere hvor effektivt, og hvordan, filmene leverer: Har filmene sjarmert eller irritert seg til oppmerksomhet? Og i hvilken grad har de kjøpt seg til oppmerksomhet?

Les alle resultatene fra Reklamebørsen 2018 her (Abo).