Egmont vraker egen bloggplattform - sjefen slutter

- Ikke denne utgangen jeg så for meg, sier han.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Erlend Fossbakken

Når Egmont Publishing nå kutter 29 årsverk, er det foreløpig siste runde i en lang rekke nedskjæringer som begynte for drøye ti år siden. Siden da har rundt 280 årsverk forsvunnet. Nesten 200 av dem har blitt tatt de siste fire årene.

Egmont-ledelsen regner med å spare 23 millioner kroner på høstens kutt, som først ble omtalt av Dagens Næringsliv. Da vil det stå igjen 277 årsverk i selskapet.

- Er det mulig å effektivisere mer på driften, eller er det bare hoder igjen å kutte nå?

- Vi tror hele tiden at vi har tatt ut alt man kan, men jeg vil ikke si at vi er ferdig effektivisert. Vi skal være verdens mest effektive mediehus, sier ansvarlig redaktør og direktør for virksomhetsområdet «magasin og målgruppe», Kjersti Mo, til Kampanje.

- Skal ikke være en teknologibedrift

I tillegg til et kraftig kutt i antall innholdsprodusenter, forsvinner også 7,7 digitale stillinger. Da Amedia kjøpte Nettavisen i fjor, overtok Egmont Side2, Side3, NA Livsstil og Blogg.no. Nå legger Egmont ned driften av Blogg.no sin plattform.

- Vi skal ikke være en teknologibedrift. Vi kjøpte plattformen til Blogg.no og vi skal drive Blogg.no videre, men ikke plattformen. Den skal vi leie, sier Mo.

- Hva slags signal sender det i 2018 å kutte antall digitalstillinger?

- Det vi egentlig gjør er å flytte de digitale produktene ut i redaksjonene som jobber med målgruppene. Det er naturlig for et selskap som kjøper et annet selskap å se på hvordan man integrerer det bedre i virksomheten man allerede har.

- Dere har allerede flyttet digitalsalget til TV 2, er det aktuelt å flytte enda flere digitale funksjoner til TV 2?

- Vi har flyttet det programmatiske salget til TV 2, men vi har ikke flyttet alt digitalt salg til TV 2. Mange av konseptene våre vil være digitale, og det driver vi fortsatt med hos oss. Vi er en digital virksomhet, slår Mo fast.

Blogg-sjef slutter

Da Egmont tok med seg magasin- og bloggdelen i Nettavisen, fulgte det også med et titalls ansatte. Én av dem Kjetil Manheim. Han er nå ferdig som plattformansvarlig for plattformen Blogsoft i Egmont Publishing. Blogsoft er publiseringssystemet for bloggerne som er tilknyttet Blogg.no. 

Manheim bekrefter overfor Kampanje at han er på vei ut.

- Det var ikke denne utgangen jeg så for meg da Egmont Publishing ble eiere. Tanken var jo å satse videre på Egmonts plattform, sier Manheim til Kampanje.

Han ble hentet inn av gründerne som daglig leder i Blogg.no i 2011. Manheim ble med videre da Nettavisen ble eiere. Kursen gikk så videre til Nydalen da Egmont Publishing ble eiere i 2017.

Manheim forteller til Kampanje at han ennå ikke har undertegnet en sluttavtale, men han regner med å være ute av mediehuset i løpet av høsten.

Slutter i Egmont:

Kjetil Manheim ble med over til Egmont Publishing da de overtok Blogg.no fra Nettavisen. Nesten nøyaktig ett år senere forsvinner han ut fra selskapet. Foto: Paul Weaver.

- Alltid trist å ta farvel

Digitaldirektør Audun Giske bekrefter overfor Kampanje at den digitale virksomheten skal kutte 7,7 årsverk. Avdelingen har i dag 21,7 årsverk.

- Det er alltid trist å ta farvel med gode kolleger, sier Giske.

- Vi har ikke lykkes godt nok med de digitale inntektene. Da må vi tilpasse kostnadene deretter. Denne gangen kommer vi dessverre ikke unna å redusere antallet årsverk. I likhet med mange andre i mediebransjen må vi gjøre mindre av noe for å gjøre mer av andre ting framover.

- Hva har dere ikke lykkes med digitalt?

- Generelt sett kan vi si at vi ikke har lykkes godt nok med å kapitalisere på de sterke digitale posisjonene vi har bygd opp, som Klikk.no, Blogg.no, Side2 og Side3. Vi har ikke fått god nok fart på annonseinntektene. Vi opplever, som de fleste andre, at kontekstuell annonsering er et vanskelig område i markedet, som domineres av store aktører som Google og Facebook.

- Det vi har fått til, der vi har tatt på oss ledertrøya, er å lage gode målrettede produkter. Vi har enormt sterkt målgruppeinnhold og er sterke på data- og målgruppeprodukter, sier han.

- Organisasjonsmessig betyr ikke det at vi trapper ned den digitale satsingen, det betyr heller at vi skal jobbe på en annen måte. Vi gjør en dreining mot at vi skal styrke våre sterke målgruppeposisjoner ytterligere. Dette blir en omstilling som innebærer at alle i Egmont Publishing skal jobbe enda mer digitalt. Den digitale virksomheten skal jobbe mer på tvers og mindre som en isolert avdeling.

Han forteller at de fortsatt satser på blogg, selv om appetitten på en egen bloggplattform er blitt mindre.

- Det som er helt sikkert er at Blogg.no kommer til å bestå, men vi er usikre på om vi skal fortsette å være en leverandør av vår egen bloggplattform. I forbindelse med nedskjæringene vil vi vurdere kostnadene ved å bruke dagens plattform og vi vil se på om det finnes andre alternativer.

Klubbleder: - Trist og dramatisk

Klubbleder i Egmont Publishing, Alexander Berg, forteller om nedtrykt stemning i lokalene i Nydalen.

- Stemningen er preget av resignasjon. Det er trist og dramatisk. Jeg tror folk forstod at noe var på gang, men det kan nok hende at omfanget av kuttene kom overraskende. Nedbemanningen kommer på toppen av tidligere kutt, sier han til Kampanje.

Klubben han leder har blitt drastisk redusert de siste ti årene.

- På det meste hadde vi 180 medlemmer av redaksjonsklubben. Det var i storhetstiden før nedskjæringene startet for ti år siden. Etter denne runden med kutt vil det være rundt 80 medlemmer igjen.

Kutter i antall utgivelser

Kjersti Mo varsler ingen bladnedleggelser som følge av kuttene, men forteller at flere titler kommer med færre utgivelser i året.

- Vi følger atferd og mediebruk tett, og for en del av titlene har ikke målgruppen ikke lenger har kapasitet til å konsumere like mye papir som før. Derfor har vi på en del titler gått ned i frekvens. Vi har gjort det på Kamille, Det Nye og Shape Up, og neste år gjør vi det også på Foreldre & Barn. Papir er fortsatt bra og viktig, men vi supplerer det med andre produkter, slik at relasjonen og relevansen i målgruppen totalt blir større.

- Blir produktene dårligere av dette?

- Nei, det vil jeg ikke si at de blir. Det er jobben vår å sørge for at de ikke blir det, sier Mo.

Hun mener kuttene har vært helt nødvendige.

- Vi har levert gode resultater i alle år og målet er å fortsette å gjøre det for å kunne gjøre nye ting. Du må holdet hodet godt over vannet for å beholde handlingsrom. Havner du under vannskorpa, er det vanskelig å komme ovenpå igjen. Vi har vist at vi er i stand til å være relativt tidlig ute med å tenke nye løsninger rundt hvordan vi organiserer oss og produserer for å ta nye posisjoner og bevare den sterke posisjonen vi fortsatt ute hos forbrukere og annonsører.

Kutter igjen:

- Havner du under vannskorpa, er det vanskelig å komme ovenpå igjen, sier Kjersti Mo om kuttene i Egmont Publishing.

Egmont vraker egen bloggplattform - sjefen slutter