Amazon vokser kraftig på det norske TV-markedet: - Dette er big business

Amazon overtar flere av de største Viaplay-seriene i ny gigantavtale og er i medvind på det norske strømmemarkedet. Se ferske tall fra «Strømmetoppen» til Kantar her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Torsdag kom beskjeden om at den Amazon-eide strømmetjenesten Prime sikret seg flere norske og nordiske TV-serier og filmer. Prime kjøper seriene fra den kriserammede konkurrenten Viaplay og en av seriene Prime nå har sikret seg er oppvekstdramaet «I kjærlighetens navn» med kjente skuespillere som Jakob Oftebro, Maria Bonnevie og Trond Espen Seim i noen av rollene. Serieskaper og regissør Bård Breien kan dermed endelig puste lettet ut etter mye usikkert. Serien, som er basert på oppveksten til Breien i Oslo på 1970-tallet, var opprinnelige en serie som skulle vises på Viaplay og som nå har funnet seg et nytt strømmehjem.

- Det var fantastisk bra å jobbe med Viaplay, men før jul i fjor fikk vi indikasjoner om at det meste var til salgs og da blir man jo usikker. Vi har jo sett at serier på globale plattformer som Warner som er knall og med budsjetter på hundre millioner dollar bare blir lagt på hylla, sier Breien til Kampanje. 

Strømmetjenesten Prime er ikke den største på markedet, men ferske tall fra Kantars «Forbruker & Media»-undersøkelse viser at strømmetjenesten, som er kjent for blant annet serier som «Reacher» og «Jack Ryan» og storfilmer som «Ringenes herre: Maktens Ringer», er i medvind.

- Dette er veldig bra. Vi lager serien for at den skal bli sett og at så mange som mulig får den muligheten, og akkurat nå virker det som om Amazon tenker veldig offensivt i motsetning til Viaplay der det nærmest har vært tvil om sjappa kommer til å bestå, sier Breien. 

Viaplay er inne i en avsluttende fase der selskapet rekapitaliseres og får nye eiere etter en fullstendig feilslått internasjonal satsing. Nå er det Norden som gjelder, men som et ledd i sparetiltakene og omstruktureringen har selskapet solgt unna både den ene og den andre serien både til Prime og Netflix.

Les også: Viaplay varsler store tap - skriver ned verdier for 2,6 milliarder svenske kroner

Store skuespillernavn:

«I kjærligehetens navn» har store skuespillernavn som Marie Bonnevie og Trond Espen Seim på rollelisten. Serien tar blant annet for seg pornografiens inntog i et kristenmoralsk Norge på 1970-tallet Foto: Ihne Pedersen

- Dette er big business

Ser en på dekningstallene til Kantar Media, hentet fra undersøkelsen «Forbruker & Media», viser de at Prime går fra 12 prosent dekning på det norske markedet til 17 prosent dekning på ett år. Tallene Kantar har hentet inn gjelder for fjerdekvartal i 2023. Det var på en tid der Prime blant annet lanserte dokumentarserien «Girls of Oslo» som følger de fire influencerne Anniken Englund Jørgensen, Isabel Raad, Nora Haukland og Sophie Elise.

- Hva tenker du om at serien skal gå på Prime?

- I utgangspunktet så har jo Viaplay flere abonnenter enn Prime, men nå har de kjøpt fem serier og jeg føler meg trygg på at det ligger en satsing til grunn her og at de virkelig forsøker å komme inn på det skandinaviske og norske markedet. Dette er store firmaer som en norsk kulturarbeider ikke er vant til. Dette er big business og akkurat nå føler jeg det er mer interessant å være hos Prime enn hos Viaplay som vakler og er litt ute på tynn is, sier Breien.

Med 17 prosent dekning har Prime tatt et kvantesprang opp på listen og har nå en stor tjeneste som Discovery+ i kikkerten.

- Det er verdt å legge merke til at blant de globale aktørene har Prime Video den relativt sett sterkeste veksten, sier forskningsleder for medier i Kantar, Knut-Arne Futsæter til Kampanje.

PR-sjefen i Prime, Max Bellman, ønsker ikke å kommentere tallene til Kantar, men ledelsen sier de er godt fornøyde med den store TV-avtalen med Viaplay.

- Vi er superglade for å ha noen av de beste norske regissørene og skuespillerene komme til Prime Video allerede i 2024, sa Andreas Hjertø, innholdssjef i Prime Video Nordics, til Kampanje torsdag.

Les også: Nordisk Prime-sjef fyller på med reality og humor - lover norsk dramasatsing

Viaplay slått av Disney

Viaplay på sin må konstatere at veksten stopper opp i fjerdekvartal på Kantars måling. Strømmetjenesten har fortsatt en dekning på 38 prosent, men vokser ikke. Det betyr samtidig at strømmetjenesten til Disney nå er blitt større enn Viaplay.

- Ingen kommentar til disse tallene spesifikt, da vi rapporterer våre abonnementstall på nordisk og internasjonal basis, sier pressesjefen Fredrik Olimb til Kampanje.

Kantar-undersøkelse viser videre at det også begynner å bli et lite strekk i feltet som ligger bak markedsleder Netflix. Både TV 2 Play, Viaplay og HBO Max har lenge vært jevnstore på strømmemarkedet i Norge og fulgt etter Netflix.

Tallene fra Kantar for fjerdekvartal i 2023 viser at nå drar TV 2 Play voldsomt i fra når de øker fra 31 prosent dekning til hele 51 prosent.

Les også: Slipper annonsørene løs på Disney+ - mediebyråtopp håper Netflix følger etter

- TV 2 fosser frem

Dermed har TV 2 tatt en klar nummer to posisjon på det norske markedet og nå skiller det «bare» 11 prosentpoeng opp til Netflix.

- TV 2 Play fosser fram i det norske strømmemarkedet, sier Knut-Arne Futsæter, forskningsdirektør i Kantar og leder av medieavdelingen til Kampanje.

Dermed distanserer også TV 2 Play rivalene HBO Max og Viaplay og digitaldirektøren i TV 2, Christian Birkeland, går litt lenger enn sine globale konkurrenter i å kommentere tallene fra Kantar.

- Vi jobber knallhardt hver dag for å kunne tilby brukerne våre godt innhold og gode tjenester. Da er det selvsagt gøy med gode tall. Det er vi svært glade for. Så betyr ikke det at vi er ferdig med jobben, vi skal fortsette med å gjøre oss fortjent til både disse og enda flere kunder fremover, sier Birkeland til Kampanje.

Det norske strømmemarkedet fortsetter å vokse og nå har hele 83 prosent av landets husholdninger tilgang til minst én strømmetjeneste. I snitt har vi 3,3 abonnement og også det er en vekst. Kantar Media skriver i sin rapport at «de ikke kjenner til andre markeder som har så høy tilgang på betalte strømmetjenester.»

Les også: TV 2s strømmetjeneste nærmer seg NRK med stormskritt: - Vi driver et flytteprosjekt

Her ser du dekningstallene til strømmetjenestene på det norske markedet i fjerdekvartal 2023 sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2022. Kilde Kantar,. Netflix fortsatt størst - Disney+ går forbi Viaplay

Strømmekanal 2023 2022 Endring i %-poeng
Netflix 62 61 + 1
TV 2 Play 51 32 + 19
HBO Max 43 38 + 5
Disney+  39 33 + 6
Viaplay 38 38 -
Discovery+ 23 22 + 1 
Prime Video  17 12 + 5
YouTube Premium 12 9 + 3
Apple TV  11 8 + 3
Sky Showtime 11 5 + 6

Kantar Forbruker & Media. Strømmetoppen Q4 2023. Andelen av befolkningen som abonnerer på strømmetjenester.

Amazon vokser kraftig på det norske TV-markedet: - Dette er big business