Slipper annonsørene løs på Disney+ - mediebyråtopp håper Netflix følger etter

- Vi skal skape en premium reklameopplevelse, sier nordisk Disney-sjef.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Fra og med i dag blir det mulig å abonnere på Disney+ for 59 kroner i måneden i bytte mot reklame. Samtidig jekker Disney+ opp prisen på sitt dyreste abonnement med 30 kroner.

Nordisk Disney-sjef Hans van Rijn mener lanseringen av et rimeligere abonnement med reklame er et naturlig neste steg i utviklingen av Disney+ som tjeneste.

- Det er innholdet som er viktigst for oss når vi skal vokse, men dette gir forbrukerne flere valgmuligheter og ulike husholdningsøkonomier større fleksibilitet, sier han til Kampanje.

For de som velger det nye abonnementet med reklame, lover Disney-sjefen at det skal bli mindre reklame enn de er vant med fra lineære TV-kanaler. Maksimum fire minutter per time, avhengig av hva man ser på. Er det snakk om en TV-sere, vil man få reklamepauser både før og underveis i episoden, mens man på en film bare vil få reklame i forkant.

- Vi vil skape en premium reklameopplevelse som er sømløst integrert med innholdet. Etter hvert som publikum tar dette i bruk vil vi skaffe oss mer erfaring og lære av det, sier Hans van Rijn og legger til at de allerede har høstet gode erfaringer fra lanseringen i USA i fjor.

- Hva slags fordeler har Disney+ som reklamekanal sammenlignet med andre alternativer på markedet?

- Det handler først og fremst om innholdet. Vi har et veldig unikt innhold på tjenesten av høy kvalitet. Man abonnerer gjerne på en strømmetjeneste for å se på et bestemt TV-program. Det stemmer også for oss, men mange abonnerer også på Disney+ på grunn av merkevarene.
 

- Blir ikke en voldsomt stor kanal

Det er TV 2 som har sikret seg rettighetene til å selge reklame på Disney+, og samtidig som den amerikanske underholdningsgiganten spartker i gang sin reklamesatsing, styrker også TV 2 sin reklamesatsing på strømmetjenesten TV 2 Play. Nå kan brukerne spare mellom 50 og 60 kroner i måneden dersom de vil se TV 2s innhold med reklame, avhengig av hvilken pakke man kjøper.

Innkjøpsdirektør Dag Ormåsen i mediebyrået Starcom mener annonsører bør ha moderate forvetnninger til rekkevidden man kan bygge på Disney+ på kort sikt.

- Jeg tror ikke Disney+ isolert sett vil bli en voldsomt stor kommersiell kanal i løpet av 2024, men at det blir en ekstra kanal med mulighet til å vise kommersielt innhold av høy kvalitet, er kjempepositivt, sier han.

Ormåsen har tidligere kritisert annonseløsningene i det digitale TV-universet og mener de har blitt neddprioritert av TV-husene til fordel for abonnmentsinntektene. Nå mener han utviklingen går i riktig retning, og han håper enda flere strømmetjenster vil satse på rekame.

Den ubestridte lederen i strømmemarkedet, Netflix, har allerede lansert et abonnement med reklame i USA, og det er ventet at resten av verden står for tur.

Spørsmålet nå er om dette også er noe forbrukerne ønsker seg.

- Frem til nå har forbrukerne vært villige til å betale for å slippe reklame. Nå er det en litt annen økonomisk situasjon og folk må i enda større grad snu på krona, så timingen er bedre for å lykkes. Til syvende og sist handler det om rabatten man får på abonnementet er nok til at nordmenn velger å benytte seg av den, sier Ormåsen.

- Er det et paradoks at varelageret annonsørene får tilgang til på disse strømmetjenestene er de minst pengesterke?

- Nei, egentlig ikke, for dette er nok i stor grad styrt av av alder. Unge målgrupper, og gjerne folk i folk tidlig i karrieren, har på et generelt nvå lavere inntekt, men de er også kommersielt attraktive. Det er disse brukerne man i størst grad sliter med å nå med reklameløsninger i lang format andre steder.

- Håper du Netflix skal lansere et reklameprodukt i Norge innen kort tid?

 - Ja, absolutt, vi håper det.

- Vi mener dette er riktig pris

Samtidig som Disney+ lanserer et abonnement med reklame, øker prisen på det dyreste abonnementet. De som ønsker å beholde Disney+ med alle godene de har i dag, må ut med 30 kroner mer i måneden – 119 kroner – men hvis man klarer seg uten 4K-innhold og med to samtidige avspillinger, kan man beholde prisen på 89 kroner i måneden.

- Disney+ er ikke den eneste strømmetjenesten som øker prisene. Hvor mye mer kan prisene øke før forbrukerne ikke lenger er villige til å betale?

- Det er et godt spørsmål som er avhengig av hvilken tjeneste man snakker om. Hvis du ser på prisene våre, så var lanseringsprisen vår ganske lav. Vi kommer dermed fra et lavere utgangspunkt. Sammenlignet med mange av våre konkurrenter, så er prisen på vårt premiumabonnement på 119 kroner ganske konkurransedyktig. Det gir mye valuta for pengene, sier Hans van Rijn i Disney.

Les også: - Det er et turbulent strømmemarked i lys av presset på folks økonomi

- Mener du at dere fortsatt tar mindre betalt for tjenesten enn den er verdt?

- Nei, det sier jeg ikke, men vi mener dette er en riktig pris. Nå tilbyr vi også flere alternativer sånn at forbrukerne selv kan bestemme hva som er best for dem.

De som venter på nye Disney-produksjoner må kanskje vente lenge. Det er en kjensgjerning at det produseres lite nytt innhold i selskapets hjemland som følge av den pågående skuespillerstreiken. Den er nå inne i sin fjerde måned.

Forrige uke ble det kjent at nyinnspillingen av «Snøhvit og de syv dvergene» og den nye Pixar-filmen «Elio» flyttes fra 2024 til 2025, delvis som følge av streiken.

- Er du bekymret for tilgangen på nytt innhold som følge av streiken i Hollywood?

- Akkurat nå venter vi på at partene skal komme til enighet og at streiken skal være over. Da kan vi som selskap se på hvordan innholdsporteføljen vår ser ut. Det er for tidlig å si noe om dette nå, sier van Rijn.

Slipper annonsørene løs på Disney+ - mediebyråtopp håper Netflix følger etter