Nordisk Prime-sjef fyller på med reality og humor - lover norsk dramasatsing

Nordisk innholdssjef i Amazons strømmetjeneste jakter norske TV-seere med influencere, men mister sin største programlederprofil.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Torsdag ettermiddag møttes dramasjefene fra NRK, TV 2, Warner Bros. Discovery og Amazon Prime Video til toppledermøte under seriedagene på Dansens hus i Oslo.

Der var også nordisk innholdssjef i Prime Video, Andreas Hjertø. Han forteller til Kampanje at Prime fortsetter å satse på lokal forankring. I fjor lanserte strømmetjenesten sin første nordiske dramaserie med humordramaet «Toppen», og i forrige uke startet de innspillingen av en ny svensk dramaserie.

- Vi er absolutt i gang med nordiske dramaserier. Vi har levert og produserer flere. Så har vi masse utviklingsprosjekter på «scripted» som vi holder på med, sier Hjertø til Kampanje.

- Når vi er inne på «scripted» så må film nevnes. Vi har investert i Nordisk Film. Vi kommer til å få alle Nordisk Film sine filmer som går på kino til oss fremover. Det er en av de største filmavtalene gjort i Norden noensinne, fortsetter Hjertø, som ikke ønsker å kommentere på økonomien rundt avtalen.

- Hva med norskproduserte dramaserier?

- Vi kommer til å investere i norsk «scripted». Vi gjør det gjennom Nordisk Film-avtalen allerede, i tillegg til at vi utviklingsprosjekter på gang. Vi har ikke annonsert noe i Norge enda, men jeg er helt sikker på at det vil komme om ikke lang tid, sier Hjertø.

Tidligere på dagen presenterte norske TV 2, danske TV 2 og svenske TV4 det de kaller «Skandi-alliansen» og som i første omgang skal resultere i en felles skandinavisk dramaserie med et budsjett på opp mot 180 millioner kroner.

Les mer: Nordiske TV-topper åpner for gigantbudsjett på ny dramasatsing: - Sammen står vi sterkere

Toppmøte:

Dramasjefen møttes på seriedagene torsdag. Viaplay dukket imidlertid ikke opp. I bildet ser vi Alice Sommer i TV 2, Rebecca Medbøe i Warner Bros. Discovery, Marianne Furevold-Boland i NRK og Andreas Hjertø i Prime. Foto: Øyvind Hofsrud

- Stor fordel med langsiktig strategi

På spørsmål om hvor mye penger Prime bruker er på norske og nordiske serier forteller Hjertø at de ikke kommenterer konkret på tall, men at de «ser på prosjektene hver for seg, og så må de kunne forsvare sin egen kostnad».

Andreas Bakka Hjertø er tidligere programdirektør i Viaplay i Norge. Hans gamle arbeidsgiver har tidligere hatt stor tilstedeværelse på Seriedagene, men fremover skal det kriserammede TV-selskapet bruke langt mindre penger på dramaprosjekter, og Viaplay var heller ikke til stede på dramasjefenes toppmøte.

Les også: Viaplays norske dramasjef slutter

- Det kan se ut til at Viaplay vil trekke seg litt ut av dramakampen nå. Kan Prime fylle tomrommet etter Viaplay?

- Jeg kan ikke snakke for Viaplay, men vi satser på scripted og unscripted fremover. Vi har allerede lansert noe, og vil lansere mer i årene som kommer, sier Bakka Hjertø.

- Hvordan er interessen fra det norske produksjonsmiljøet mot Prime?

- Den er veldig til stede. Det er en stor interesse, og vi får mange kule pitcher og gode ideer. Det vitner om at befolkningen vil se norske filmer og serier hos oss, sier Hjertø.

- I disse nedgangstider, er det da en fordel å ha amerikanske eiere i ryggen?

- Jeg tror det er en fordel at vi har en langsiktig strategi som vi har holdt på de snart tre årene jeg har vært i Amazon. Vi følger strategien vår, og det er å ha en sakte og rolig vekst år etter år, sier Hjertø og fortsetter:

- Jeg føler det gir oss den roen vi trenger for å investere over tid.

- Godt i gang med norske produksjoner

Sent i fjor ble det sluppet flere norske nyheter på Prime i sjangeren fagfolket kaller «unscripted». Altså serier som det ikke er forberedt manus på.

Det inkluderer realityserien «Good Luck Guys» og Stian Blipps skjult kamera-show «Spice of life».

- Hvordan har disse seriene gått?

- De har gått veldig bra. Vi er i gang med sesong to av både «Good Luck Guys» og pranking, så kommer vi med «Girls of Oslo», sier Hjertø.

- Vi er veldig fornøyde med lanseringene til nå, det viser vi med å gå i gang med sesong to, sier Hjertø.

I år er imidlertid Stian Blipp byttet ut kjendisparet Aleksander Sæterstøl og Martine Lunde. Programmet har fått navnet «Aleks & Martine Pranker».

- Stian ville gjøre andre ting, og så synes vi det er kult med Alex og Martine. Men vi er gode venner med Stian. Han følte kanskje han hadde lurt nok folk, sier Hjertø.

«Girls of Oslo» er Primes svar på «Bloggerne», og følger hverdagen til influencerne Sophie Elise, Isabel Raad, Nora Haukland og Anniken Englund Jørgensen.

- Dere holder tilsynelatende gasspedalen inne mens andre må slakke av. Hva er inntrykket ditt av situasjonen i Norge?

- Vi kommenterer ikke på hva andre gjør og ikke gjør. Det som er tydelig for meg er at Norden og Norge har fantastiske miljøer som produserer noen av de beste filmene og seriene, og det har vi tenkt til å fortsette å investere i, sier Hjertø.

Nordisk Prime-sjef fyller på med reality og humor - lover norsk dramasatsing