Siden oppstarten i august 2014 har bloggnettverket United Influencers (UI) knyttet til seg store profiler som fotballfrue Caroline Berg Eriksen, Komikerfrue og Camilla Pihl (toppbildet i denne saken) i Norge, samt Blondinbella og Zlatan i Sverige.
Det som startet som et norsk agentur har fått avleggere i Sverige, Finland og snart Danmark, og har gått fra å være et nettverk av bloggere til «dedikerte, digitale profiler med en dedikert følgerskare». Teamet teller nå totalt over 150 digitale «opinionsledere». Men selskapet skal ikke la landegrenser stå i veien for ambisjonene.
- Hvor store skal dere blir?
- Det handler vel mer om hvor gode vi skal bli. Vi tenker ikke kvantitet i antall profiler, men er interessert i opinionsledere som er interessante for lesere og annonsører. Men vi har hårete ambisjoner og skal bli globale. Internett har ingen landegrenser, sier leder for forretningsutvikling og medgründer i selskapet, Lauga Oskarsdottir, til Kampanje.
Les også: United Influencers kupper toppbloggere
- Enhver oppstart er tøff: United Influencers Lauga Oskarsdottir har vært med å grunde United Influencers og tar med det opp kampen med sterke aktører som Nettavisen, Bonnier og Aller Media. - Vi har jobbet hardt og det er fortsatt hektisk, men etter ett driftsår har vi blitt klokere. Nå har vi fokus på å gjøre ting i riktig rekkefølge og bygge sten for sten. Det er morsomt å komme over oppstartsfasen og gå inn i en fase hvor vi jobber smartere og mer effektivt, sier hun.
- Det er en plattformkrig
Kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen sier til Kampanje at United Influencers er det selskapet og den bloggaktøren som får mest oppmerksomhet for tiden. For ikke lenge siden skiftet selskapet navn og droppet United Bloggers.
- United Influencers er nok det mest toneangivende «bloggselskapet» om dagen, fordi de har klart å attrahere til seg mange av de store og viktige personlighetene i Norge og i Sverige. Det ligger også et fornuftig tankegods bak at de har endret navnet sitt fra United Bloggers til United Influencers. Innflytelse skapes ikke lenger av bloggere kun på deres bloggplattform. I dag er det mange plattformer å velge mellom, for å nå ut til sine målgrupper, og mange gjør større suksess på andre plattformer. Det er fremdeles god butikk å eksponere seg, og nå er det en plattformkrig som pågår, mener Nygård-Hansen.
Der blogg tidligere var viktigste kanal for en influencer, er nå mulighetene mye større.
- Det blir jo så mange kanaler. Instagram, Snapchat og podkast er bare noen eksempler. Flere bloggere vil nok bevege seg mot Facebook Instant Articles når det blir allment tilgjengelig mot sommeren. Her vil det for mange være lettere å få gode annonseinntekter, ikke minst fordi Facebook kan legge til rette for at annonsene er demografisk styrt inn mot de respektive målgruppene, slik at annonsene oppleves relevante og ikke forstyrrende. Det er ikke til å stikke under en stol at de fleste bloggene i dag er langt mer leseverdige når man har skrudd på adblock for eksempel. Facebook Instant Articles er på mange måter «den våte drømmen» til alle norske mediehus. Å kunne tilby reklame som ikke forstyrrer, men som er relevant, sier han.
Etter det Nygård Hansen kjenner til, varierer inntektsdelingen til bloggnettverkene og bloggerne fra en 70/30 deling til 50/50. Også Kampanje er kjent med at de beste avtalene gir bloggerne opp mot halvparten av annonsesalget.
- Er du en fersking uten mange lesere eller lyttere, og har begrenset innflytelse i så måte, vil det være naturlig at nettverkene tar seg bedre betalt, sier Nygård Hansen.