TV 2-redaktør om Græsvik-exit: - Trist å miste gode kolleger

Fredrik Græsvik er den foreløpige siste TV 2-profilen som slutter i kanalen. Nyhetsredaktøren er ikke bekymret med tanke på fremtiden.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Etter nesten 30 år på TV 2 som kanalens utsendte reporter til noen av de mest utsatte områdene i hele verden, kunne Fredrik Græsvik fortelle at han nå takker for seg. Dermed har nok en TV 2-profil valgt å forlate kanalen i forbindelse med at kanalen skal slanke staben med 120 årsverk og kutte 400 millioner kroner i kostnader.

- Fredrik Græsvik har gjort en fantastisk jobb i TV 2 gjennom mange, mange år og det er vemodig at han skal slutte. Men samtidig er vi takknemlige for den jobben han har gjort for TV 2. Fredrik er en stor og kjent profil med masse kunnskap så jeg ønsker han all mulig lykke til fremvoer også håper også at jeg får se ham som gjest i noen av flatene våre fremover. Han har en bred kunnskap om utenriksfeltet, samfunnet i Norge og norsk journalistikk som jeg håper vi kan få nyet godt av fremover, men da ikke som fast ansatt i TV 2, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække til TV 2.  

På spørsmål fra Kampanje om når Græsvik banket på døren til Karianne Solbrække med beskjeden, sier nyhetsredaktøren at dette er noen reporteren har tenkt på en stund.  

- Som han selv sier så er det noe han har vurdert en stund og egentlig en stund før kostnadsprosessen som kom i TV 2 i høst. Så det har vært noen samtaler den siste tiden, og det er vanskelig både for han og meg. Det er noe jeg kjenner igjen fra alle de andre samtalene jeg har med ansatte, både profiler og andre som ikke er så kjente, at det er vanskelig å slutte i TV 2 også er det trist for oss å miste gode kolleger, sier Solbrække.

Les også: Fredrik Græsvik slutter i TV 2: - For en reise det har vært

Ikke bekymret:

- Vi er et stort nyhetsmaskineri med mange kjente profiler som også vil fortsette hos oss, så det skal vi fint løse, sier nyhetsredaktøren i TV 2, Karianne Solbrække, om alle profilene som slutter. Foto: NTB.

- Den saken har vi lagt bak oss

Det stormet rundt Græsvik i fjor sommer etter at han sendte en intervjuforespørsel til Eirik Furuseth som finansmannen oppfattet som truende. Senere beklaget både TV 2-sjefen og Græsvik selv saken, men kanalen tapte like fullt på flere punkter i etter Furuseth hadde klaget saken inn til PFU (Pressens faglige utvalg). 

Les mer: TV 2 trippelfelt i PFU for Græsvik-meldinger: - Ganske grovt

Siden har det vært litt stillere rundt Græsvik før han lanserte en ny podkast med Kadafi Zaman på nyåret. Podkasten ble imidlertid lagt ned i forbindelse med TV 2-kuttene.

 - Var det vanskelig å utnytte Græsvik fullt ut etter den saken?

- Den saken har vi lagt bak oss og Fredrik har i mellomtiden laget podkaster og vært viktig for oss i TV 2 i forbindelse med blant annet krigen i Midt-Østen, sier Karianne Solbrække.

Græsvik kom til kanalen i 1994 og var i mange år en del av TV 2s utenriksavdeling, men i forbindelse med en flytting til Oslo så begynte den erfarne journalisten etter hvert i aktualitetsavdelingen.

- Han er en av dem som har vært i TV 2 lengst av de som har sluttet i denne omgangen og han har også vært lengre i TV 2 enn meg, sier Karianne Solbrække som selv har lang fartstid i kanalen.

Lang liste med TV 2-profiler slutter

Samtidig er det klart at mange kjente nyhetsprofiler nå forlater kanalen i forbindelse med kuttene. Før Græsvik i dag meldte sin avgang, har flere nyhetsankere som Marte LundgaardElin LudvigsenLinn Wiik og Elin Sørsdahl tatt enten sluttpakke eller gavepensjon.

- Det er mange kjente fjes som også forsvinner. Gjør det deg bekymret?

- Det som gjør meg trygg er at vi har så mange flinke folk i TV 2 der de aller, aller fleste skal fortsett å jobbe hos oss i en av landets aller største nyhetsredaksjoner. Det er så mange som har en veldig bred kompetanse når det gjelder å være ankere og utenriksjournalister. Vi er veldig trygge på at vi står trygt også fremover med alle de flinke folkene som er i TV 2, sier hun.

Solbrække legger til at det er konsekvensen når en må kutte at det slutter flinke folk og at man mister gode kolleger.

- Det er sånn det er. Vi visste vi måtte nedbemanne på nyhetene på grunn av kuttene og da er det prisen du må betale. Vi vil jo i utgangspunktet ikke miste en eneste en og alle er jo veldig dyktige i jobben de gjør, men sånn måtte det bli på grunn av mange forhold som ligger utenfor TV 2, sier Solbrække.

- Det tar tid å bygge opp profiler på skjermen. Hva gjør TV 2 nå som det forsvinner så mange nyhetsprogramleder?

- Det er profilene som får mest oppmerksomhet eksternt, sånn er det bare. Det er de folk kjenner igjen og som seerne er blitt glade i, også er det journalister som ikke er så kjente, men som også gjør en viktig jobb i TV 2. Vi er et stort nyhetsmaskineri med mange kjente profiler som også vil fortsette hos oss, så det skal vi fint løse, sier Solbrække.

TV 2-redaktør om Græsvik-exit: - Trist å miste gode kolleger