TV 2-profilen Fredrik Græsvik slutter i TV 2. Dermed takker nok en ny TV 2-journalist for seg i kanalen som er inne i en tøff nedbemanningsrunde som skal resultere i 120 færre årsverk og 400 millioner kroner i lavere kostnader.

På TV 2s frokostshow «God morgen Norge» og kunne Fredrik Græsvik (56) bekrefte nyheten om at han forlater kanalen.

-  For en reise det har vært. Verden rundt i tre tiår. 30 kriger. Tre tusen reisedøgn. Fem år som utenrikssjef, og like mange år som USA-korrespondent. Det har stort sett vært en reise i elendighet, men jeg har elsket det aller meste av den. Ikke minst fordi jeg har vært så heldig at jeg har fått lov til å jobbe med så mange flotte folk, skriver Græsvik i en hilsen til sine kolleger som Kampanje har fått tilgang til. 

Fra før har flere nyhetsankere som Marte Lundgaard, Elin Ludvigsen, Linn Wiik og Elin Sørsdahl tatt enten sluttpakke eller gavepensjon, men også underholdnings- og forbrukerjournalistene Øyvind Mund og Kjersti Bergesen har takket for seg.

Men det svinger litt ekstra når de er snakk om Fredrik Græsvik som har vært en svært profilert utenriksjournalist på TV 2 helt fra kanalen nærmest kom på lufta i begynnelsen av 1990-tallet.  Siden har han rapportert fra krigssoner i nesten 30 år og rapporter fra flere historiske begivenheter.

- Det har vært nære på noen ganger, og det har vært tunge turer der jeg ved to anledninger har fulgt kister med kolleger og venner hjem til Norge. TV 2-fotograf Knut André Danielsen som døde i en bilulykke i Irak i 1998, og Dagbladets Carsten Thomassen som ble skutt og drept under et angrep på hotellet vårt i Kabul ti år senere.
 
Græsvik er også åpen om de utfordringene yrkesvalget hans har resultert i.

- Som noen av dere nok har registrert, har jeg valgt å være ganske åpen om de utfordringene denne typen arbeid kan medføre. Jeg valgte selv å reise ut, og jeg valgte også selv å slutte med det. Ansvaret er mitt, og jeg er svært takknemlig overfor TV 2 som har vist meg en usedvanlig tillitt gjennom årene. Jeg minner likevel om hvor viktig det er å ta vare på hverandre – både når det går bra, og når det butter, sier Græsvik. 

Det stormet rundt Græsvik i fjor sommer etter at han sendte en intervjuforespørsel til Eirik Furuseth som finansmannen oppfattet som truende. Senere beklaget både TV 2-sjefen og Græsvik selv saken, men kanalen tapte like fullt på flere punkter i etter Furuseth hadde klaget saken inn til PFU (Pressens faglige utvalg). 

Les mer: TV 2 trippelfelt i PFU for Græsvik-meldinger: - Ganske grovt

Siden har det vært litt stillere rundt Græsvik før han lanserte en ny podkast med Kadafi Zaman på nyåret. Podkasten ble imidlertid lagt ned i forbindelse med TV 2-kuttene.

Til egen nettavis sier Græsvik torsdag morgen. 

– Jeg har lyst til å prøve noe annet. Jeg har mange prosjekter på gang allerede. Jeg skriver en bok, og jeg har et podkastprosjekt. Jeg er i full jobb i det øyeblikket jeg går ut døra. Nå er jeg også friere til å holde foredrag for bedrifter og lignende. Det har allerede vært ganske mange som har tatt kontakt og booket meg til dette, sier Græsvik til TV 2.

RETTELSE 2: I rettelsen under kom vi i skade for å skrive at TV 2 kommenterte og beklaget saken etter et par dager. Også dette var upresist. Det riktige er at TV 2 brukte flere dager på å kommentere saken. Feilen begrenser seg til rettelsesloggen og er ikke gjengitt i artikkelen.

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne saken ble det først skrevet at TV 2 og Græsvik umiddelbart beklaget og la seg flate overfor finansmannen Eirik Furuseth. Det var en upresis gjengivelse av saksgangen. Først etter et par dager kommenterte og beklaget TV 2 saken.