TV 2-sjefen peker på regjeringen etter kuttmøte: - En reell og vond konsekvens

TV 2-sjef Olav T. Sandnes mener de kunne ha vernet nyhetssatsingen i større grad dersom de hadde beholdt momsfritaket.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Torsdag fikk over 900 ansatte i TV 2 beskjed om at mediehuset skal fjerne 120 årsverk for å komme i mål med kostnadskuttet på 400 millioner kroner. Det inkluderer frilansere, konsulenter og ansatte som har takket ja til tilbudet om gavepensjon. I tillegg må 45-50 av dagens ansatte slutte.

Størstedelen av kuttene skal tas ved TV 2s Oslo-kontor, får Kampanje bekreftet torsdag.

Les mer: Dramatiske nedskjæringer i TV 2 - kutter 120 årsverk

Ifølge TV 2-sjefen rammer 6-7 prosent av kuttene nyhetssatsingen i mediehuset.

- Det er kutt vi ikke hadde måttet gjøre hvis vi ikke hadde fått endringer i praksisen med nyhetsmoms, sier administrerende direktør og ansvarlig redaktør, Olav T. Sandnes, i TV 2 til Kampanje.

- Det du sier, er at dere ikke hadde rørt nyhetssatsingen dersom dere hadde beholdt momsfritaket?

- Det er ingen tvil om at vi kunne ha vernet mye mer av det. Dette er den reelle og vonde konsekvensen for TV 2. Det rammer også vår evne til å være en motor i medieklyngen i Bergen.

Momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester i form av levende bilder og lyd ble som kjent fjernet ved årsskiftet for å tette et smutthull som flere TV-distributører har benyttet seg av.

Ifølge Journalisten blir det 21 færre journalister i TV 2-nyhetene som en følge av kuttene.

- Angrer ikke på satsingen på TV2.no

TV 2-sjefen vil ikke gå inn på hvor mye mediehuset sparer ved å fjerne 120 årsverk. Etter det Kampanje erfarer, er det snakk om rundt 150 millioner kroner. Det betyr at det gjenstår rundt 250 millioner kroner for å nå målet på 400 millioner kroner.

- Hva kutter dere i annet enn årsverk?

- Det er summen av veldig mange tiltak som er alt fra et hardt blikk på kjøp av eksterne tjenester og teknologi. Jeg kan med hånden på hjertet si at vi har snudd ale steiner i TV 2. Så er det sånn at mye arbeid starter nå. Vi sitter ikke med alle svarene her i dag, sier Sandnes.

Foruten nyhetsmomsen, som ifølge TV 2 har en negativ effekt på rundt 150 millioner kroner, peker TV 2-sjefen på inflasjon og en svak norsk krone, samt press på reklamemarkedet, når han skal forklare hvorfor TV 2 har havnet i en situasjon hvor de må kutte 400 millioner kroner.

- Men har TV 2 tatt noen valg som har ledet dere til disse kuttene?

- TV 2 er i en bransje som endrer seg enormt mye på kort tid. Det dummeste vi kan gjøre, er å ikke ta noen risikoer. Noen satsinger lykkes vi med, og noen lykkes vi ikke med. I sum vil jeg si at TV 2 har lyktes godt med høy bruk av TV 2 Play, god trafikkvekst på TV2.no og gode markedsandeler på TV 2s lineære flater, sier Sandnes.

For snart to år siden varslet TV 2-sjefen en storstilt satsing på nettavisen TV2.no med 30 nye stillinger.

- Var det et feilgrep å oppbemanne så tungt på TV2.no for å vinne kampen mot VG og Dagbladet?

- Jeg angrer ikke på at vi har satset på TV2.no. En stor del av nyhetskonsumet i 2023 er på mobil. Da må vi være til stede der leserne er. Så er reklamemarkedet generelt dårligere enn vi la til grunn da vi gjorde den satsingen.

- Må dere nedjustere ambisjonene på nett i lys av dagens nyheter?

- Vår langsiktige strategi, sammen med våre medarbeideres kompetanse og engasjement, står fast. Utfordringen nå er at vi i realiteten har færre ressurser for å nå de målene vi har. Da må vi ta et hardt blikk på oss selv og se hvordan vi kan jobbe for å løse oppgavene på best mulig måte.

Les mer: Klubbleder i TV 2: - En vond og vanskelig dag

- Trist at vi ikke skal fortsette

På allmøtet torsdag sa Olav T. Sandnes at TV 2 skal slutte med TV-programmer som kun fungerer lineært. 

- Ingen av de store seersuksessene blir borte, men noe produksjonskvalitet tas ned, sa Sandnes på møtet.

- Hva betyr det? 

- Det er ikke et mål å ta ned produksjonskvaliteten, men i enkelte tilfeller vil vi sammen med produksjonsselskapene se hvor det er mulig å gjøre ting annerledes. Vi gjør det internt og i samarbeid med den eksterne produksjonsbransjen, sier Sandnes til Kampanje.

Han legger til at det «i så liten grad som mulig» skal påvirke kvaliteten.

- Men vi kan ikke si at det i noen tilfeller ikke vil gjøre det.

To programmer som ikke blir med videre, er «Norske tilstander» og «Ærlig talt», som begge har blitt sendt på TV 2 Nyheter.

- Det er konsepter jeg må si at jeg setter veldig pris på, som tar tempen på aktuelle problemstillinger. Jeg synes det er trist at vi ikke skal fortsette med det, men det vil komme nye satsinger som du vil høre mer om etter hvert, sier Sandnes.

Han har ingen andre nyheter å komme med på programsiden.

- Hvis du ser på hele TV 2s innholdsportefølje, er det noe som fungerer bedre og noe som fungerer mindre bra digitalt, men det er ingen spesifikke programmer jeg vil nevne nå.

Les mer: Disse TV 2-programmene forsvinner fra skjermen
 

TV 2-sjefen peker på regjeringen etter kuttmøte: - En reell og vond konsekvens