«Beskytter pressen sine egne?» spør journalist Anki Gerhardsen i en kommentar i Aftenposten. Hun påpeker at ingen av landets kommentatorer har produsert en tekst om TV 2-reporter Fredrik Græsviks opptreden overfor privatpersonen Eirik Furuseth på Facebook. I juni tok den rutinerte TV 2-reporteren kontakt med Furuseth og hans arbeidsgiver med udokumenterte påstander om hatytringer og trusler om påfølgende mediedekning i TV 2. Meldingene ble blant annet plukket opp av Nettavisen og både TV 2 og Græsvik har senere beklaget hendelsen. Saken burde likevel ikke ha stanset der, mener Gerhardsen.

«Å bruke sin posisjon og sin mediemakt med det resultat at mennesker som ytrer seg i offentligheten, blir skremt, kolliderer med det journalistikken står for. Det er ikke bare i konflikt med Vær Varsom-plakatens mest sentrale paragrafer. Slike handlinger kan ødelegge grunnmuren. Det er avgjørende at pressefolk selv tar tydelig avstand fra en sånn oppførsel, og det er viktig at det skjer i kanaler som folk flest følger», skriver Anki Gerhardsen i Aftenposten.

Les også: - Et brudd på det vi står for og det er ikke slik vi skal jobbe

- Hadde blitt ramaskrik
Meldingene fra Græsvik kom kort tid etter at Eirik Furuseth i en Facebook-kommentar om masseskytingen i Oslo problematiserte at nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 tidligere har hatt en relasjon til islamisten Arfan Bhatti, som igjen har blitt koblet til terrorsiktede Zaniar Matapour.

I kjølvannet av denne saken har Solbrækkes fortid fått mye medieomtale, men overfor Kampanje forteller Anki Gerhardsen at det er urovekkende at Fredrik Græsviks meldinger på langt nær har fått like mye oppmerksomhet.

- Det har vært skrevet mye om Karianne Solbrække. Der føler jeg debatten har gått sånn som debatten skal gå. Med Græsvik ble det ingen debatt. Det ble laget saker i forbindelse med at han beklaget overtrampet han har begått, og det har vært en viss diskusjon i bransjetidsskrifter, men ikke i allmennpressen. Jeg mener befolkningen må se helt tydelig at vi reagerer og mobiliserer overfor maktmisbruk uansett hvilken av statsmaktene det angår, sier hun.

Gerhardsen spør seg hva som ville ha skjedd dersom det ikke var en journalist, men en politiker som hadde vært avsender av meldingene.

- Det hadde blitt ramaskrik og masse debatt. Jeg ønsker ikke at Græsvik skal kastes utenfor stupet. Jeg er generelt skeptisk til at det er en god måte å løse problemet på, men derfra til total stillhet, det blir for drøyt, sier Gerhardsen.

Vil åpne døren for flere
Hun tror en større debatt om kan være med på å belyse andre overtramp fra andre journalister.

- For alt vi vet er det andre mennesker som er usatt for tilsvarende eller for hevnjournalistikk. Jeg sier ikke at det er det Græsvik har gjort, for jeg vet ikke hvorfor han gjorde som han gjorde, men hvis man skriver litt om det, så kan det åpne en dør for at andre kan varsle og debatten kan gå.

- Det er blitt en varslet en PFU-klage og det er mulig at saken skal behandles der. Holder ikke det?

- Det er ikke nok. Det er viktig at debatten foregår der folk flest får den med seg. Folk flest følger ikke PFU. Mange vet nok ikke hva det er.

- Uholdbar oppførsel
Kampanje har forsøkt å få kommentatorer fra VG, Dagbladet, Aftenposten, Dagsavisen og Dagens Næringsliv i tale i forbindelse med denne saken. Bare politisk redaktør Geir Ramnefjell i Dagbladet har vært tilgjengelig for en kommentar.

- Det er ingen spesiell grunn til at denne saken ikke er behandlet på leder- og kommentarplass. Vi dekket saken på nyhetsplass i den aktuelle perioden. Uansett er min holdning at Fredrik Græsviks oppførsel i denne saken er helt uholdbar. Det er bra at han har beklaget, og det skal bli interessant å se utfallet dersom saken havner i PFU. Presseetikken gjelder ikke bare det som publiseres, men hele den journalistiske prosessen, sier han.

Det har ikke lyktes Kampanje å få en kommentar fra Fredrik Græsvik.

Får ny sjanse
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 viser til en kommentar administrerende direktør og sjefredaktør Olav T. Sandnes skrev i starten av måneden der han beklaget hendelsen.

- Det er ikke slik vi skal jobbe. Mediene og TV 2 har stor makt, og hvis vi misbruker den, svekkes tilliten vår. Det er derfor viktig at andre medier, og vi selv, belyser og omtaler denne saken, i tråd med Vær varsom-plakatens første kapittel, skriver Sandnes.

Han argumenterer samtidig for at Fredrik Græsvik må få en ny sjanse.

- Noe av det beste jeg vet med det norske samfunnet er at vi alle kan få en ny sjanse. Vi er alle mennesker og de aller fleste av oss har gjort feil. Men når vi har gjort opp for oss, da har vi også gjort oss fortjent til nettopp det. En ny sjanse. Det gjelder alle, enten vi er privatpersoner, redaktører eller journalister. Ikke bare er det et grunnleggende prinsipp i vår rettsstat, det bør også være et kompass vi styrer etter som samfunn.

Les også: Tidligere polititopp om krimjournalistens Bhatti-romanse: - Jeg tok forbehold da jeg snakket med henne om andre saker