Lørdag kveld 25. juni ble finansmannen Eirik Furuseth kontaktet av TV 2-reporter Fredrik Græsvik på Messenger med følgende melding: «Tenkte det er interessant å lage en sak på hva Njård og Finansco synes om dine ytringer om skeive og muslimer på en konto der du lenker til disse to. Har allerede sendt en forespørsel til de ovennevnte. Vil du la deg intervjue om dette?»

Meldingen fra Fredrik Græsvik kom kort tid etter at Eirik Furuseth i en Facebook-kommentar om masseskytingen i Oslo problematiserte at nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 tidligere har hatt en relasjon til islamisten Arfan Bhatti, som igjen har blitt koblet til terrorsiktede Zaniar Matapour.

TV 2-reporteren informerte Furuseth om at han også hadde kontaktet hans arbeidsgiver og idrettslaget hvor Furuseth er trener.

- Trakasserende
Onsdag havnet korrespondansen på bordet til Pressens faglige utvalg (PFU) der mediehuset ble felt på tre punkter. Det er Furuseth selv som har klaget inn TV 2s håndtering av henvendelsen fra Græsvik, som altså aldri materialiserte seg i en sak.

Furuseth mener henvendelsen hadde som hensikt å true og sjikanere, og opplevde hendelsen som trakasserende. 

Han synes også det tok for lang tid for TV 2 å komme med en beklagelse.

Eirik Furuseth har klaget inn TV 2 for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 2.2, om å verne om sin uavhengighet, 3.3, om premissene for kontakten med kilder, 3.9, om å opptre hensynsfullt i det journalistiske arbeidet, og 4.13, om å rette feilaktige opplysninger så fort som mulig.

Les mer: Klager inn TV 2 til PFU etter Græsvik-meldinger

- Legger hele TV 2s tyngde bak det
PFU mener TV 2 har brutt tre av fire punkter mediehuset er klaget inn for, men ikke punkt 4.13, ettersom klagen ikke dreier seg om publisert materiale. 

- Slik utvalget ser det var meldingene som ble sendt til klagers arbeidsgiver og idrettslag der han var trener, rammende for klager. PFU viser spesielt til påstanden om at klager har publisert hatytringer. Det er ikke godtgjort for utvalget hva som er den journalistiske motivasjonen for dette og skjønner at klager har oppfattet henvendelsene som trakasserende og truende, heter det i PFUs uttalelse.

Medlemmende var enige i at TV 2-reporteren hadde tråkket langt over streken og at han opptrådte som journalist overfor klager.

- TV 2 skriver i tilsvaret at de ønsker at PFU tar stilling til om man kan felle TV 2 alene fordi denne personen har et ansettelsesforhold til eller er kjent som TV 2-ansatt. Men det er ikke det som er problemet. Problemet er at han legger hele TV 2s tyngde bak det, sier PFU-medlem Stein Bjøntegård.

Les også: Kritiserer Medie-Norge for «total stillhet» om TV 2-Græsvik: - For drøyt

- Rett og slett ganske grovt
Han mener det er ingen tvil om at Græsvik henvendte seg til Furuseth som journalist. 

- Derfor blir 3.3 og 3.9 nokså enkelt. Men også punkt 2.2, fordi det svekker troverdigheten til Græsvik og TV 2, og journalistikken generelt. Dette er rett og slett ganske grovt, sier Bjøntegård.

PFU minner om at redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Slik de ser det var opptredenen overfor klager egnet til å svekke mediehusets omdømme og troverdighet.

- Det er utrolig ubehagelig å lese disse meldingene. Jeg forstår at han har blitt helt satt ut av det, sier PFU-medlem Nina Furuseth.

- Jeg synes rett og slett det er en ganske stygg sak. Jeg tenker på klager. Det kan ikke ha vært noe hyggelig. Det rokker ved troverdigheten til TV 2, journalisten og hele journalistikken. Det er ikke en pen sak, sier Ingrid Rosendorf Joys.

TV 2: - Rett og rimelig
Eirik Furuseth er fornøyd med utfallet.

- Det markerer en form for avslutning på noe som for forså vidt har vært ganske belastende. Det har vært mye frem og tilbake, men jeg synes det var en ryddig behandling av PFU og de virket mildt sagt ganske samstemte, sier han til Kampanje.

Administrerende direktør Olav T. Sandnes i TV 2 sier til Kampanje at fellelsen i PFU kommer som forventet.

- I denne saken har vi beklaget offentlig og personlig til Furuseth. Det er ikke slik vi skal jobbe i TV 2. PFU er en klageinstans som er der for å brukes. At vi nå også felles i PFU, er bare rett og rimelig. Denne saken har vi tatt alvorlig fra vi ble oppmerksomme på den og vi kommer til å gjenta beklagelsene vi tidligere har formidlet, sier han.

- Har dette fått konsekvenser for Fredrik Græsvik?

- Hvilke konsekvenser det får for Græsvik tar vi internt, men et såpass alvorlig feiltrinn får også konsekvenser.

TV 2-sjefen understreker at deres journalister ikke er på jobb for seg selv.

- Når de henvender seg til kilder som journalister er det på vegne av TV 2. Også når de gjør feil. Som øverste sjef i TV 2 er det mitt ansvar.

Har lagt seg flat:

Fredrik Græsvik har beklaget meldingene han sendte til Eirik Furuseth. Han har sagt at han ikke mente meldingene som trusler. Foto: NTB