TV-distributører i fotballallianse - Altibox og Telenor går sammen om fotballbud

Tar opp kampen om fotballrettighetene med TV 2 og Discovery.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger
Knut Kristian Hauger

Kampanje følger utviklingen på rettighetsmarkedet tett, og ikke minst den pågående budkampen om norsk fotball. Tirsdag denne uken gikk fristen for å by på rettighetene der Kampanje så langt har konstatert tre budgivere. Dette er TV 2, Discovery og Amedia i det som kan vise seg å være en større avisallianse bestående også av Schibsted og Polaris Media.

I tillegg skal det ha vært en fjerde budgiver som nå står frem i dagens lys og det er en ny og oppsiktsvekkende allianse mellom de to TV- og internettdistributørene Altibox og Telenor. De to aldri gått sammen om noe tilsvarende tidligere.

Da kampanje snakket med Lyse-sjefen og styreleder i Altibox, Toril Nag, var hun timer før budfristen gikk ut klokken 12 fortsatt hemmelighetsfull. Men nå kan endelig Altibox-sjefen fortelle om alliansen.

- Altibox og Telenor bekrefter at vi i fellesskap har lagt inn et bud i konkurransen om norske fotballrettigheter. Vi gjør dette fordi vi ønsker å tilby våre kunder og det norske publikummet norsk fotball i de kanalene som er enkelt tilgjengelig for dem, administrerende direktør Tor Morten Osmundsen i Altibox til Kampanje.

Les også: Eliteserieklubber skråsikre på økte TV-inntekter: - Ryktet er at det er stor interesse

- Vil dele rettighetene med partnere

Dermed har medieaktørene TV 2, Discovery og de store avishusene fått en konkurrent med svært dype lommebøker å bryne seg på. TV- og fastnettsjefen i Telenor, Camilla Amundsen, sier de to fiberkameratene ikke har til hensikt å sitte på rettighetene eksklusivt.

- Hvis vi blir valgt, ønsker vi å dele rettighetene med sentrale mediepartnere og tilby norske TV-distributører tilgang for å spre fotballinnholdet ut til alle og løfte engasjementet og interessen for norsk fotball, sier Amundsen.

Amundsen tok over som sjef for Telenors TV- og bredåndsdivisjon for litt tid siden, men har tidligere jobbet i Altibox-systemet og kjenner derfor Lyse-sjefen Toril Nag godt.

Lyse og Altibox har også svært gode relasjoner inn til norske fotballklubber gjennom flere sponsorater og selskapet er også en av hovedsponsorene til Eliteserien.

Les også: Altibox vil ha mer av Eliteserien – klar med ny sponsoravtale

Det er heller ikke første gang Telenor og Altibox kjøper fotballrettigheter. Telenor stod sammen med TV 2 om det berømmelige milliardbudet i 2005 og tre år senere kjøpte Altibox den største TV-pakken på egenhånd. 

Men sammen har de to aldri opptrådt i en rettighetsforhandling. 

Kilder: - Håper på over 500 millioner kroner

Det er Discovery som står for det desidert største beløpet i dagens avtale med sine 400 millioner kroner i år. Men i tillegg blar også NRK og Amedia opp noen millioner kroner for rettighetene til å vise blant annet cupen for herrer og kvinner og Toppserien for kvinner. Noen ekstra penger kommer det fra Discovery for å vise landskampene til de aldersbestemte landslagene, totalt rundt 420 millioner kroner.

Alle disse rettighetene er i dag lagt ut for salg for en seksårsperiode med start i 2023.

Les også: Klart for norsk fotball-thriller i TV-markedet – blir den største rettighetspakken noensinne

Tidligere i år ble TV-rettighetene til både Premier League og Champions League solgt til henholdsvis Viaplay-eier Nent-gruppen og TV 2. Dette er rettigheter som i ny avtaleperiode begynner å løpe fra 2021 og 2022. Etter det Kampanje har grunn til å tro har prisveksten her vært ekstrem. Ser en på Premier League har prisen økt fra rundt 700 millioner kroner til rundt en milliard kroner i snitt gjennom de seks årene avtaleperioden løper og Champions League-veksten skal begynne å nærme seg en dobling, får Kampanje opplyst.

Les også: Sjekk prislappen på Premier League - skal ha betalt over 20 milliarder for TV-fotballen

Selv med en mer moderat vekst på rundt 20 prosent for de norske fotballrettighetene, vil gi en sluttsum på tre milliarder kroner for hele avtaleperioden eller runde 500 millioner kroner i året. Enkelte kilder Kampanje har snakket med snakker om prisforventninger på opp mot 600 på UIllevål Stadion og ute i klubbene mer i tråd med veksten på de internasjonale rettighetene. 

Dermed må TV-kanalene og mediehusene som er interessert i den norske TV-fotballen grave dypt i lommeboken for å sikre seg rettighetene.

Prisvekst på TV-rettigheter - kun Eliteserien

 • 300
  2005
 • 300
  2008
 • 375
  2011
 • 400
  2015
 • ?
  2020

TV-distributører i fotballallianse - Altibox og Telenor går sammen om fotballbud