Eliteserieklubber skråsikre på økte TV-inntekter: - Ryktet er at det er stor interesse

I morgen går fristen for å legge inn bud på rettighetene til den norske fotballen ut.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen og Knut Kristian Hauger

Både Vålerenga, Molde og Stabæk har store forventninger når Eliteserien igjen skal ut på vift. Som Kampanje tidligere har omtalt nærmer det seg nå budfrist for TV-rettighetene til norsk toppfotball. Nå er det kun snakk om en dag før fristen for å legge inn et bud går ut.

- Jeg kan bekrefte at vi nå nærmer oss budfrist og forhandlingene. Fristen er 1. desember, sier rettighetssjefen i Fotball Media, fotballens salgs- og rettighetsselskap, Knut Kristvang, til Kampanje.

Noen av de interesserte er, etter det Kampanje forstår, i første omgang TV 2, som er ute etter å kompensere for det smertefulle tapet av Premier League-rettighetene til Nent-gruppen. Kampanje skrev fredag at TV 2-sjef Olav Sandnes har toppet laget i forkant av forhandlingene med blant andre tidligere Discovery-sjef Harald Strømme på teamet.

- Jeg skal ikke begi meg inn på å mene så mye om teamene til medieaktørene, annet enn at vi kjenner de som hyggelig og dyktige folk, sier Kristvang.

Også dagens rettighetshaver Discovery er ventet å legge inn solide bud på fotballen. Sist gang kostet det TVNorge-eieren 400 millioner kroner i året, da de punget ut for seks år med den norske toppfotballen. I tillegg kommer inntektene fra andre mediepartnere som NRK og Amedia på cup, kvinnefotball og lavere divisjoner.

Les også: Ny milliardkamp om norsk TV-fotball - TV 2 topper laget med tidligere konkurrent

Jeg kan bekrefte at vi er interessert i rettighetene til norsk fotball, men hvordan vi utformer budene våre, det kan vi ikke snakke så mye om nå Sarah Willand, TV 2

Toppklubber tror på prisvekst

Kampanje har vært i kontakt med sjefene i Vålerenga, Rosenborg, Molde, Stabækk og Bodø-Glimt. Daglig leder i Vålerenga fotball, Erik Espeseth, tror prisen nå vil øke. 

- Basert på prising av sportsrettigheter de siste årene, den store attraktiviteten til Eliteserien og OBOS-ligaen, og at det ryktes at det er stor interesse for rettighetene – både tror jeg, og har en forventning om, at verdien av vårt produkt har økt, sier Espeseth til Kampanje.

- Håper dere på at Discovery skal fortsette å vise norsk fotball?

- Discovery har gjennomgående levert et godt produkt til det norske folk, og vi håper selvsagt at de også er med i prosessen inn mot en ny rettighetsperiode. Så vil anbudsprosessen vise hvem som vinner frem med den beste totalpakken, sier Vålerenga-sjefen.

Vi synes Eurosport og Discovery har levert godt på dekningen av norsk fotball i denne perioden.

Daglig leder i Molde FK, Ole Erik Stavrum, mener Discovery har gjort en god jobb.

- Vi synes Eurosport og Discovery har levert godt på dekningen av norsk fotball i denne perioden, og regner med at de er en av de aktuelle aktørene som er med i konkurransen om en ny periode for TV-rettighetene, sier Stavrum til Kampanje.

- Hvilken kanal vil være det beste hjemmet for norsk fotball i fremtiden? 

- Vi er opptatt av at den tilbyderen som kan fremme norsk fotball på best måte får disse rettighetene, sier Stavrum.

Venter på utfall av anbudsprosessen

Også daglig leder i Stabæk Fotball, Jon Turnold, sier Discovery har vært flinke til å bygge TV-produktet rundt fotballen i de årene de har hatt avtalen.

- Hvem som er best til å gjøre dette i årene fremover vil vise seg gjennom den planlagte anbudsprosessen, sier Turnold til Kampanje.

Stabæk-sjefen er sikker på at prisen vil gå opp fra sist.

- Ja. Markedsprisen for livesport og fotball spesielt har økt de siste årene i Norge og Europa, sier Turnold. 

Det er i dag Discovery som sitter på rettighetene til Eliteserien og Obos-ligaen. NRK sitter på rettighetene til NM, Toppserien og A-kvinner, mens Amedia har rettigheter til PostNord-ligaen, Norsk Tipping-ligaen, Toppserien og NM.

Fotball Media gjennomfører salgsprosessen hvor samtlige nevnte rettigheter er ute for salg, i tillegg til U21-landskamper, samt aldersbestemte landskamper. Rettighetene selges for seks år av gangen. Discovery har hatt Eliteserien siden 2017 og deres nåværende avtale varer til og med 2022.

TV 2 har bekreftet at de er interessert i å få tilbake den norske toppfotballen til deres kanaler. Kanalen viste sist Eliteserien i 2016. Ettersom Premier League forsvinner til rivalen Nent høsten 2022, kan den norske toppfotballen være en mulig erstatter for å holde på deres Sumo-kundebase, som i høst bikket en halv million nordmenn.

- Jeg kan bekrefte at vi er interessert i rettighetene til norsk fotball, men hvordan vi utformer budene våre, det kan vi ikke snakke så mye om nå. Det er fortsatt under utvikling. Inntil 2023 er dette en rettighet Discovery har, sa organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 til Kampanje fredag.

Les også: Discovery kjøper Tippeligaen for 2,4 millarder

Eliteserieklubber skråsikre på økte TV-inntekter: - Ryktet er at det er stor interesse