Sluttspill om norsk fotball – TV 2 tar ledelsen med NRK på laget

Flere bud på over fire milliarder er kommet inn og TV 2 møter tøff motstand fra ny TV-allianse.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det drar seg til i fotballforhandlingene etter at fristen for å legge inn bud gikk ut første desember. Som Kampanje tidligere har avslørt har både TV 2, Discovery, aviskonsortiet med Schibsted, Amedia og Polaris Media og en distribusjonsallianse bestående av Altibox og Telenor lagt inn respektive bud på de norske fotballrettighetene.

Etter det Kampanje har grunn til å tro, står kampen nå mellom TV 2 og alliansen Telenor og Altibox i et spill som kan sikre fotballen over fire milliarder kroner over seks år. Men det er TV 2 som har kuppet forhandlingsprosessen ved å sikre seg en eksklusiv forhandlingsrett på oppløpet. TV 2 skal også ha fristet Fotball-Norge med sin allianse med NRK, der allmennkringkasteren skal få en tippekamp på lørdag fra Eliteserien.

I dag er det Discovery som sitter med rettighetene til Eliteserien for herrer og OBOS-ligaen i en avtale som priser norsk fotball til 400 millioner kroner i året, eller en samlet verdi på 2,4 milliarder over seks år og med varighet ut 2022. Prisen denne gangen vil dermed være betydelig over verdien sist.

- Jeg har ikke noen andre kommentarer nå, enn at vi er i prosessen rundt dette. Budfristen er ute og budene er levert inn siden vi snakket sist. Men jeg har ikke noe mer å si utover det, sier rettighetssjefen i Norges Fotballforbund og lederen av forhandlingsutvalget til Fotball Media, Knut Kristvang, til Kampanje.

Fotball Media er salgsselskapet til Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball og den som selger rettighetene.

- Er det en mer optimistisk rettighetssjef nå?

- Å karakterisere slike ting har jeg lært meg ikke å gjøre, sier han.

- Er det fortsatt et håp om å komme frem til en løsning før jul?

- Det gjenstår å se, men vi jobber på.

- Dere har ikke tatt juleferie enda?

- Nei, det har vi ikke, også gjenstår det å se på hvordan den videre prosessen forløper seg, sier Kristvang.

Det er en ekstremt stor pakke, bestående av både herre- og kvinnefotball fra både Eliteserien, Toppserien, OBOS-liga, lavere divisjoner, cup og aldersbestemte landslag, som legges ut for salg og perioden strekker seg seks år frem i tid med start i 2023.

Les også: Klart for norsk fotball-thriller i TV-markedet – blir den største rettighetspakken noensinne

Discovery har ikke besvart Kampanjes henvendelser tirsdag.

Prisen øker til over fire milliarder kroner

Kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 gjentar budskapet om at kanalen er interessert i norsk fotball. 

- Vi har allerede bekreftet at vi er interessert i rettighetene, men utover det så vil vi ikke kommentere noe rundt selve prosessen, sier Willand til Kampanje.

- Er dere optimistiske?

- Vi går alltid offensivt inn i slike forhandlinger og norsk fotball er en spennende rettighet. Vi vet også at det alltid er tøff konkurranse om så attraktive rettigheter, men vi gir alltid alt når det er denne type forhandlinger så får prosessen gå sin gang, sier hun.

- Har dere et samarbeid med NRK?

- Vi har god erfaring med å samarbeide med NRK og vil alltid være åpne for samarbeid og partnerskap i flere retninger. Det gjelder også hvis denne rettigheten skulle tilfalle oss, sier hun.

Selv om verken TV 2 eller fotballsjefen, som sammen med lederen av Norsk Toppfotball, Leif Øverland, NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt og rådgiverne i Rune Hauges Profile Media styrer forhandlingene, ikke vil si noe om verken størrelsen på budet eller hvem som er med videre i prosessen, kan Kampanje i kveld avsløre noe av spillet i kulissene og pengene som er kommet på bordet.

Etter det Kampanje har grunn til å tro, sikret TV 2 seg i forkant av runde to i budprosessen den eksklusive forhandlingsposisjonen med sitt bud på over fire milliarder kroner for hele rettighetspakken på seks år. Det skal ha skjedd etter at styrene i Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball aksepterte rammene på budene som hadde kommet inn, og som var vesentlig høyere enn den interne målsetningen i fotballen på opp mot 600 millioner kroner.

Les også:  Eliteserieklubber skråsikre på økte TV-inntekter: - Ryktet er at det er stor interesse

Fotballens rådgiver skal da ha fått beskjed om å få opp prisen ytterligere.

Det er i dette momentet at TV 2-sjef Olav T. Sandnes og hans svært sterke rettighetsteam bestående av blant andre tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, skal ha sikret seg den eksklusive forhandlingsretten.

En kilde med innsikt i denne typen forhandlinger mener det da vil være naturlig av TV 2 å be om en eksklusiv forhandlingsperiode når fotballen kommer med en slik tilbakemelding. 

Dersom TV 2 nå lykkes vil det være med den samme Siem som solgte norsk fotball til Discovery i 2015. Siem pekes på av flere ut som svært sentral i årets forhandlinger.

Les også: Ny milliardkamp om norsk TV-fotball - TV 2 topper laget med tidligere konkurrent

I fotballallianse:

Camilla Amundsen og Toril Nag har gått sammen om å legge inn et bud på de norske fotballrettighetene sammen. Etter det Kampanje kjenner til skal de to ha kommet med det høyeste budet.

Altibox og Telenor med det høyeste budet

At Telenor og Altibox fortsatt har en sjanse, skyldes at alliansen har vært villig til å legge mer penger på bordet enn TV 2. Flere kilder Kampanje har vært i kontakt med peker på denne alliansen som de som har kommet med det høyeste budet. Det spekuleres i om ikke dette budet kan ha nærmet seg 4,5 milliarder kroner.  

Les også: TV-distributører i fotballallianse - Altibox og Telenor går sammen om fotballbuds.

- Altibox og Telenor bekrefter at vi i fellesskap har lagt inn et bud i konkurransen om norske fotballrettigheter. Vi gjør dette fordi vi ønsker å tilby våre kunder og det norske publikummet norsk fotball i de kanalene som er enkelt tilgjengelig for dem, sa administrerende direktør Tor Morten Osmundsen i Altibox til Kampanje da alliansen ble kjent første gang.

Budet til Telenor og Altibox er forankret helt i toppen. Selveste konsernsjefen i Telenor, Sigve Brekke, skal etter det Kampanje hører ha engasjert seg i prosessen for å sikre TV-distributørene rettighetene til norsk fotball. Dersom TV 2 ikke lykkes med sine eksklusive forhandlinger, kan Telenor og Altibox være med i kampen igjen.

Det er også verdt å merke seg at det er to tunge sponsorer av norsk fotball som nå kjemper om fotballpakken, og som ikke vil gi opp kampen om rettighetene. Til sammen legger de to fort igjen opp mot 100 millioner kroner i året i sponsorinntekter til norsk fotball.

Kampanje har vært i kontakt med Lyse og Altibox med tanke på å få en kommentar uten og lykkes. 

Jakter rettigheter:

Siv Juvik Tveitnes, Gard Steiro, Tove Nedreberg og Anders Opdahl skal ha lagt inn et bud på hele fotballpakken, men vært villig til å videreselge Eliteserien etter det Kampanje har grunn til å tro. Nå kan de være ute av finalerunden. Foto: Knut Kristian Hauger.

Avisallianse og Discovery ikke i finalerunden

En annen budgiver som da ikke har nådd opp i budkampen, er aviskonsernene som til Kampanje kunne bekrefte sin interesse tidligere denne måneden med de kalte «et veldig, veldig sterkt verdiforslag til norsk fotball».

- Vi er i en prosess og forholder oss til det, er den knappe kommentaren til Amedias konserndirektør Anders Opdahl når Kampanje tar kontakt. 

Les også: Slår seg sammen i fotballkampen – Schibsted, Amedia og Polaris Media med felles bud

Men dersom TV 2 når frem med sitt bud om å kjøpe hele rettighetspakken, vil Amedia miste det som for dem er svært lukrative rettigheter til vise kamper fra det tredje øverste nivået i norsk fotball, Post Nord-ligaen, og en rekke kvinnekamper. Dette har vært svært god butikk for Amedia i kampen om abonnementsinntekter. Amedia har disse rettighetene i to år til.

Et annet mediehus som til tape på at TV 2 stikker av med den norske fotballen er Schibsted og deres avishus VG. VG har i dag en lukrativ avtale med Discovery som sikrer sjefredaktør Gard Steiro rundt 15 millioner kroner i året betalt av TVNorge- og Eurosport-eieren.

Heller ikke sjefredaktøren i VG ønsker å gi særlig med kommentarer tirsdag. 

- Jeg tror ikke jeg skal si noe rundt dette nå. Vi har vært hos oss norsk fotball med vårt tilbud, men det blir feil å kommentere på dette nå. Vi ønsker å være ryddige overfor alle de involverte aktørene her, sier han.

Håpet til Amedia og Schibsted må ligge i at TV 2 ikke lykkes med sine eksklusive forhandlinger og døren åpnes for Telenor og Altibox. Også Discovery skal være ute av kampen om å sikre seg nye seks år med fotballrettighetene. 

Sluttspill om norsk fotball – TV 2 tar ledelsen med NRK på laget