Telenor og Altibox ville ha med Telia på laget – derfor vil telegigantene ha norsk fotball

Står klare med rundt 4,5 milliarder kroner dersom TV 2 ikke lykkes med sine planer.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Som tidligere nevnt, vil vi legge til rette for at alle distributører får sende norsk fotball dersom vi vinner rettighetene, sier kommunikasjonsansvarlig i Altibox, Andreas Veggeland, til Kampanje onsdag.

Fotballforhandlingene er på oppløpssiden og som Kampanje kunne avsløre tirsdag, er det TV 2 som er i førersetet med et bud på over fire milliarder kroner for seks år med norsk fotball. TV 2-sjef Olav Sandnes og hans rådgiverteam har nå sikret kanalen et eksklusivt forhandlingsrom der kanalen er i posisjon til å lande en avtale, får Kampanje opplyst fra kilder med kjennskap til prosessen.  

Men ingenting var klart onsdag ettermiddag og dersom TV 2 og fotballens eget salgsselskap, Fotball Media, ikke blir enige, åpnes det for nye samtaler med de andre budgiverne. Disse er Discovery, avisalliansen til Schibsted, Amedia og Polaris Media og ikke minst bredbåndsalliansen til Telenor og Altibox.

Her er det sistnevnte som seiler opp som den sterkeste konkurrenten. Etter det Kampanje kjenner til skal Telenor og Altibox ha levert det så langt klarte høyeste budet i budkampen i den intense thrilleren som nå pågår rundt norsk fotball.

Størrelsen på budet de to telegiganten er ikke kjent, men kilder sier til Kampanje at Telenor og Altibox har bydd mer enn TV 2 og at det er grunn til å spekulere i summer opp mot 4,5 milliarder kroner.

- Dersom de taper dette, blir det en veldig tung jul for Altibox og Telenor, sier en kilde til Kampanje. 

Les også: Sluttspill om norsk fotball – TV 2 tar ledelsen med NRK på laget

Ønsket Telia med på laget

Alliansen mellom de to bredbånds- og TV-distributørene skal ha sendt sjokkbølger inn i mediemarkedet. Ikke bare er det en allianse som står enormt sterkt i bredbåndsmarkedet med en samlet markedsandel på over 70 prosent og over 1,3 millioner bredbåndskunder. Det er også en meget pengesterk allianse. Det er ingen stor hemmelighet at telekomselskapene har langt dypere lommer enn mediehusene og samlet har de to en omsetning en på rundt ti milliarder kroner fra sin TV- og internettvirksomhet.

Nå viser det seg at det to ønsket å styrke alliansen ved å invitere Telia inn i prosessen for å sikre seg norsk fotball. Det får Kampanje bekreftet av flere kilder.

- Vi kommenterer ellers ikke budprosessen eller foranledningen til den, sier Veggeland i Altibox.

Men Telia skal ha takket nei til å bli med på budet og i den nye alliansen til de to konkurrentene.

- Var Telia i samtaler med Telenor og Altibox om dette?

- Vi vil alltid være opptatt av å tilby best mulig innhold til våre kunder, enten alene eller sammen med gode samarbeidspartnere og allianser. Når det er sagt kommenterer vi naturligvis ikke slike eventuelle konstellasjoner offentlig i pågående prosesser av hensyn til alle parter og interessenter, sier kommunikasjonsdirektør i Telia, Henning Lunde, til Kampanje.

Les også: TV-distributører i fotballallianse - Altibox og Telenor går sammen om fotballbud

Telenor-toppen med i budkampen

Engasjementet fra teleselskapene skal være forankret helt i toppen av Telenor og Altibox og Lyse-systemet. Til og med konsernsjef Sigve Brekke skal ha engasjert seg i fotballoppgjøret som nå utspiller seg oppe på Ullevål Stadion.  

Da alle budgiverne tidligere denne måneden presenterte budene sine for Fotball-Norge skal Telenor-sjefen selv, Sigve Brekke, ha innledet presentasjonen til teleselskapene med en forhåndsinnspilt video fra Brekke.

- Har konsernsjefen i Telenor, Sigve Brekke, engasjert seg i budet fra Telenor og Altibox?

- Som er standard for saker av denne størrelsen er både styret og konsernledelsen involvert, sier Amalie Hansen i Telenor. 

Konfliktene mellom TV-kanalene og TV-distributørene har kommet som perler på en snor de siste årene mye på grunn av eskalerende rettighetspriser på sport. Forhandlingene mellom Telenor og Discovery førte til budd og svarte skjermer for noen år siden og tidligere i år havnet TV 2 og Telia i den samme uheldige situasjonen.

Etter det Kampanje har grunn til å tro ønsker nå teleselskapene å eie rettigheten selv for på den måte ha sterkere forhandlingskort i møte med TV-kanalene. Samtidig frykter TV-distributørene en utvikling der TV-kanalenes nye strømmetjenester kan tilby mer innhold enn det som tilgjengeliggjøres via Telenor og Altibox’ egne TV-bokser.

Kilder Kampanje har vært i kontakt spekulerer også i at ved å tilby sport direkte til kundene, kan telekomselskapene holde enda lengre på TV-kundene.

Store fotballsponsorer

Telenor og Altibox er store sponsorer av norsk fotball. Altibox er generalsponsor til Eliteserien og Telenor er inne på flere områder. De to legger årlig igjen opp mot 100 millioner kroner i sponsorinntekter til fotballen og er svært viktige samarbeidspartnere for klubbene. Altibox-eier Lyse sponser i tillegg topplaget Viking.

- Hvor mye penger Telenor går inn med i norsk fotball i dag i form av sponsorater?

- Dette er dessverre ikke summer vi har anledning til å dele, sier senior kommunikasjonsrådgiver Amalie Knudsen i Telenor til Kampanje.

Hun viser i stedet til hvordan Telenor i mer enn 25 år har vært sterkt tilknyttet til fotball og idrett.

- Norsk fotball er godt innlemmet i Telenor sine aktiviteter, med et samarbeid der vi skaper merverdi både for våre kunder og for fotballen. Norsk Fotball understøtter godt den strategien som Telenor har i sin tilnærming til sponsing ved at vi vil være til stede både i bredden og på toppen, sier hun.

Telenor sponser blant annet kvinnelandslaget, er delsponsor til herrelandslaget samt stolt samarbeidspartner til aldersbestemt NM 16 til 19 år.

- Vi har også vært med E-sport landslaget siden de startet opp i 2018.  NFF og Telenor har siden 2015 i fellesskap utviklet og driftet «Min Fotball appen» til i dag å ha mer enn 400.000 brukere, sier Knudsen.

Les også: Altibox blir ny sponsor i Eliteserien

Telenor og Altibox ville ha med Telia på laget – derfor vil telegigantene ha norsk fotball