Rema 1000 til topps på Reklamebørsen - se hvem som treffer og bommer med sine julefilmer her

Se reklamefilmene som traff best og dårligst i «Reklamebørsen» julespesial.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

I samarbeid med Mediacom har Kampanje foretatt en separat måling av årets jule-reklamefilmer, for å finne ut hvilke av reklamefilmene som har vært de mest populære - og hvilke som har lyktes i å generere mest oppmerksomhet. Blant de tolv utvalgte reklamefilmene, som alle hadde et tydelig julebudskap, var Rema 1000 den klare vinneren. 

- De topper på oppmerksomhet og er helt i toppen på liking. Reklamefilmen har også levert oppmerksomheten svært effektivt i forhold til trykk, sier Håvard Ose i Mediacom som har vært prosjektansvarlig for «Reklamebørsen» denne julen.

Rema 1000 er altså målingens oppmerksomhetsvinner, etterfulgt av konkurrenten Coops filmer for Obs og Extra, som kommer på henholdvis andre og tredjeplass. I andre enden av skalaen kommer filmene fra Meny og Elkjøp. 

- Alle de tre filmene med høyest oppmerksomhet er blant de fire med høyest medietrykk, sier Ose. 

Her ser du listen over alle filmene rangert etter hvor mye oppmerksomhet de klarte å skape: 

Rema 1000 topper:

Her ser du alle filmene Mediacom og Kampanje testet med tanke på oppmerksomhet. Filmen med aller høyest medietrykk var filmen fra Jula, men det ble imidlertid kun nummer 7 på oppmerksomhet

Årets julefilmer:

Her ser du de 12 julefilmene Kampanje testet i årets Reklamebørsen.

- Vi treffer godt med konseptet

Rema 1000 kommer også høyt ut når det gjelder liking og er kun slått av Nidar - samtidig som flest respondenter svarer at de er svært positive til Rema 1000s reklamefilm.  

Per Åge Dahl, markedsdirektør i Rema 1000, sier til Kampanje at seieren er en «hyggelig julegave», og at de har hatt høye forventninger til årets julereklame. I reklamesnutten møter vi teknologioptimisten og ulykkesfugl «Martin», som publikum tidligere har sett i Rema 1000s reklamefilm «Tredemølle». 

- Vi har hatt store forventninger til denne runden, spesielt fordi det gikk veldig bra med oppfølgeren «Tredemølle» allerede sist vinter. Samtidig er vi spente hver gang vi finner på noe nytt i smarthuset vårt, og spesielt med denne reklamefilmen, der vi tok risikoen ved å spille inn filmen allerede tidlig i mars. Verden beveger seg fort for tiden, og det skjer mye på syv måneder også i vår bransje, sier Dahl. 

- Det viser seg i det vi sporer av engasjement og oppmerksomhet at vi treffer godt med konseptet, og reklamebørsen bekrefter jo det vi antok tidlig i lanseringen, sier Dahl videre og legger til: 

- Det er også  veldig hyggelig og inspirerende for oss og Try, som igjen gjør en usedvanlig bra jobb for oss.

Her ser du de fem julefilmene som ble aller best og dårligst likt

 • 55
  Nidar
 • 54
  Rema 1000
 • 32
  Gilde
 • 30
  Meny
 • 30
  Jula

Inspirert av amerikansk komedie

Med hele 67 prosent oppmerksomhet og 54 prosent positiv liking har Rema 1000 etterlatt et positivt fotavtrykk hos hele 36 prosent av det norske folk. Men når Mediacom måler merkevareoppfatningen er den imidlertid ikke bedre enn en femteplass slått av Finn, Gilde, Kiwi og Meny. 

- Dere kom på femteplass i målingen av merkevareoppfatning - er det godt nok, eller betyr det at dere har mye å gå på? 

- Det vil alltid være et potensiale i en merkevare og innen kommunikasjon, og en må sette KPI’er (Key Performance Indicator) som gir mening for helheten. Våre målinger forteller om potensiale og gir oss veldig god læring på tvers av kanaler, også folk sin oppfattelse av butikken Rema 1000 og ikke bare kommunikasjonen, sier Dahl og avslutter: 

- Læringen tar vi med oss videre og 2020 kommer til å bli et meget innholdsrikt år for Rema 1000. Det kan jeg garantere.

Som vanlig var det Try som stod bak spakene i Rema 1000s julereklame. Da julereklamen ble lansert, skrev de at «Martin og smarthuset hans var som skapt for julen». 

- Mange har en tendens til å gjøre det litt for komplisert på den tiden av året, skrev AD Karin Lund og tekstforfatter Øystein Halvorsen videre i pressemeldingen. 

Da fortalte de også at de hadde hentet inspirasjon fra den klassiske komedien «Hjelp, det er juleferie!» med Chavy Chase.

­- Martin er vel på en måte 2019-versjonen av Clark Griswold. Han vil så vel, og prøver så hardt, og da går det gjerne ordentlig galt, sa Halvorsen.

Likingtoppen:

Her ser du en oversikt over hvilke av filmene som skårer best og dårligst på liking. Kilde: Mediacom.

- Posten provoserer ikke

Etter at Posten lanserte sin julereklame, der de har valgt å lage en ny vri på juleevangeliet, langet flere ut mot reklamefilmen. Av publikummere ble de beskyldt for å bedrive blasfemi, og Christian Steen i The Oslo Company mente Posten var «desperate og tenkte feil» med julereklamen. 

Hos Posten svarte markedssjef Monica Solberg da at de var forberedt på engasjement og at de «først og fremst var veldig glade for at de aller fleste syntes filmen var morsom».

- Hva folk synes er morsomt varierer, men for oss er det viktig å si at vi selvfølgelig ikke har ønsket å såre eller krenke noen med denne kampanjen, sa Solberg til Kampanje. 

- Posten provoserer ikke så mye som noen kanskje ville fryktet, sier Ose i Mediacom etter målingen. 

I oppmerksomhetsrangeringen havnet Posten på niende plass, men på fjerde plass i forhold til trykk. De rangeres som nummer 6 innenfor liking, og hele 21 prosent svarte at de liker reklamefilmen mye bedre enn annet på TV, mens 20 prosent svarte at de var positive. 

- Den engasjerer imidlertid ikke så sterkt som man kanskje håpet, og filmen gjør det «greit» versus konkurrentene, hverken mer eller mindre, både på oppmerksomhet og liking, sier Ose. 

Etter å ha blitt presentert med resultatene av årets julebørs sier Solberg at Posten er veldig fornøyde med årets julekampanje. Ifølge henne har den fått stor oppmerksomhet både i Norge og internasjonalt. 

- Og selv om media har snakket mest om de negative reaksjonene, er det heldigvis et stort flertall som liker den. De undersøkelsene vi har gjort så langt viser at den er godt likt i viktige målgrupper. Det er litt tidlig å sette to streker under svaret på sluttresultatet enda, og vi vil selvfølgelig gjøre en grundig evaluering av kampanjen etter jul, sier Solberg. 

Slik oppsummerer Mediacom de mange julefilmene:: Reklamebørsen

Rema 1000 er julens vinner. Topper på oppmerksomhet og er helt i toppen også på liking. Den har også levert oppmerksomheten svært effektivt i forhold til trykk.

 

Nidars animerte julemarsipan-film vinner marginalt på liking. Oppmerksomheten er imidlertid ikke like sterk, og den leverer heller ikke like effektivt som Rema (som trolig har fått mer hjelp Online Vide, samt at filmen er en del av et etablert konsept).

 

Elkjøp har lavest oppmerksomhet og moderat liking. Filmen har imidlertid også hatt lavest trykk, og resultatene er ikke spesielt svake selv om de på sett og vis taper julebørsen.

 

Posten provoserer ikke så mye som noen kanskje ville fryktet. Den engasjerer imidlertid ikke så sterkt som man kanskje håpet, og filmen gjør det «greit» vs. konkurrentene, hverken mer eller mindre, både på oppmerksomhet og liking.

Meny «taper» blant dagligvarekjedene. Lavest oppmerksomhet OG lavest liking av disse, men også langt mer moderat trykk enn f.eks. Rema 1000. Det lave trykket skulle tilsi lavere (bedre) terskelfrekvens / effektivitet, men også her kommer den svakest ut av kjedene.

 

Jula hadde høyest trykk, men leverte minst effektiv oppmerksomhet. Treffer bedre blant menn enn kvinner, i motsetning til flertallet av filmene. Her kan du se reklamefilmen til Jula. 

: Om Reklamebørsen

Antall respondenter som har svart i Reklamebørsen er 491 og målgruppen har vært 15 år pluss. Metoden er CAWI, gjennomført av Norstats Web-panel og undersøkelsen var i felt fra torsdag 12. desember til onsdag 18. desember. Prosjektansvarlig Håvard Ose. 

Rema 1000 til topps på Reklamebørsen - se hvem som treffer og bommer med sine julefilmer her