Heltne sikrer seg Orkla-oppdrag etter avgang: - Han har vært en pådriver innen marketing-faget

Få med deg høydepunktene fra Arve Heltnes nesten 30 år lange karriere i Orkla.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

En av landets mest profilerte salgs- og markedsførere og etter hvert en av toppene i Orkla har bestemt seg for å slutte i selskapet han har jobbet i en mannsalder.

- Det har vært 30 fantastiske år der jeg har vært med på å realisere selskapets og mine ambisjoner og drømmer og fått lov til å bygge det som i dag er Nordens største, og det vi mener er det beste, merkevaremiljøet, sier Arve Heltne til Kampanje.

Konserndirektør for strategi, utvikling og nye vekstområder i Orkla, Karl Otto Tveter, Heltnes nærmeste i Orkla-systemet, er full av lovord for sin kollega.

- Arve Heltne har hatt en lang og innholdsrik karriere i Orkla. Han har vært en pådriver innen marketing-faget i Orkla, ikke minst på det digitale området. Jeg vil på vegne av konsernet og gode kollegaer takke Arve Heltne for hans utrettelige innsats til Orklas beste, og ønsker ham lykke til med nye utfordringer, sier Tveter.  

Optimizd ble min siste baby i Orkla og er definitivt et høydepunkt. Arve Heltne

Sikrer seg Orkla-oppdrag

Det var mandag ettermiddag at det ble kjent at Heltne nå slutter i selskapet han har viet store deler av sitt liv til, både som markedsdirektør og toppsjef i Lilleborg og etter hvert en rekke lederstillinger innenfor markedsføring, salg og innovasjon i Orkla-konsernet. Heltne startet sin karriere i Orkla i Lilleborg og Orkla Home & Personal Care som merkevaresjef for Pepsodent tannkrem helt tilbake i 1989.

- Jeg opplever ikke at Orkla er blitt for lite, men at det finnes større utfordringer der ute. Det er en erkjennelse som har kommet til meg den siste tiden og i kombinasjon med mitt virke i Anfo som styreleder og nå som styremedlem i Optimizd. Akkurat nå ser jeg for meg at det finnes flere, større og mer interessante utfordringer utenfor Orkla, selv om Orkla har kommet et godt stykke på vei langs de samme linjene. Mye av dette handler om å effektivisere verdikjeden, sier han.

- Blir det rart å ta av seg Orkla-drakta etter så mange år?

- Det har jeg ikke helt kjent på ennå. Når man har valgt å være så lenge i ett selskap, vet man ikke helt hvordan det føles før en går ut døren. Men når det er sagt så er jeg fryktelig glad i Orkla og alle menneskene her og jeg er derfor veldig glad for at jeg fortsatt skal ha en tilknytning til selskapet. Jeg skal jobbe for fullt i Orkla frem til 1. mars neste år, også er jeg glad for at jeg fortsatt skal representere Orkla i styret i Optimizd fremover, sier han.

Som representant for en av landets største annonsører, var Heltne i mange år også styreleder i Annonsørforningen (Anfo) i Norge og han har vært en tydelig stemme i norsk markedsføringsindustri som mange har lyttet til.

Jeg vil benytte muligheten til å takke Arve Heltne for hans betydelige bidrag for konsernet over lang tid. Jaan Ivar Semlitsch, konserndirektør i Orkla

Avviser kobling til lederbytte

Avgangen kommer på en tid der skjer store endringer i Orkla, sist sett med nyheten om at mangeårig konsernsjef Peter A. Ruzicka valgte å gi seg.

- Jeg vil benytte muligheten til å takke Arve Heltne for hans betydelige bidrag for konsernet over lang tid, og ønsker ham det beste for fremtiden, sier den nye Orkla-sjefen Jaan Ivar Semlitsch.

Les også: Ruzicka slutter som Orkla-sjef - jakten på erstatteren i gang

Heltne avviser imidlertid at hans beslutning om å slutte har noen sammenheng med at det er kommet inn en ny toppsjef i Orkla etter Ruzicka i Jaan Ove Semlitch.

- Men når det kommer inn en ny konsernsjef så starter selskapet ofte på en ny reise, har det spilt inn på beslutningen din om å slutte?

- En ny konsernsjef avstedkommer som regel endringer, men det er ikke det jeg har tenkt mest på. Jeg er fortsatt motivert for jobben, så dette handler mer om å gjøre det samme som jeg alltid har gjort, men i en ny setting. Det betyr ikke at jeg har tenkt å brenne alle broer til Orkla. De skal bestå og vi kommer fortsatt til å ha en relasjon gjennom mitt styreverv i Optimizd, sier Heltne.

Slutter i Orkla:

En av landets største reklamekjøpere opp gjennom årene heter Arve Heltne. Denne uken ble det klart at Orkla-direktøren slutter i merkevaregiganten. Foto: Eivor Eriksen.

Kjøpt reklame for flere milliarder

Som markedsdirektør i Lilleborg og deretter i Orkla har Heltne i mange år vært en av Norges mektigste reklamekjøpere for produkter som Grandiosa, Toro og Zalo. Hvor mye såpe og pizza Heltne står ansvarlig for å ha solgt, kan man bare gjette på. Med sine enorme markedsføringsbudsjetter investerer Orkla-systemet flere hundre millioner kroner årlig i markedsføring og betalt kommunikasjon.

Heltne har også hatt rykte på seg for å være en av bransjens mest krevende og tøffeste forhandlere i møte med mediekanalene. Heltne har hatt ansvaret for Orklas mediekjøp siden 1997 og dermed sittet i utallige forhandlinger med landets største mediehus som TV 2, Discovery og Schibsted.  

Les også: Orkla: - En dødsdom å øke tv-prisene

- Har du en beskjed til mediehusene i dag om at du kommer du til å fjerne deg fra det som handler om medieforhandlinger, nå som du slutter i Orkla?

- Det ligger jo i det jeg gjør nå at jeg ikke kommer til å ha den samme rollen som jeg har hatt i Orkla. Men jeg tror heller ikke det betyr at jeg skal forsvinne helt fra områder hvor jeg har noe å bidra med. Det kan absolutt være et område hvor det kan være aktuelt å jobbe fremover, sier han.

- Gjør generasjonsskifter lettere

De siste årene var Heltne knyttet til Orklas merkevaredivisjon, Orkla Brands der han har jobbet både med markedsføring og salg, innovasjon og helt på slutten som leder av Orklas venture-aktiviteter og satsing på oppstartsselskaper. Bedt om å trekke frem noen høydepunkter fra karrieren kommer ikke Heltne utenom oppstartsselskapet han var med å starte opp i regi av Orkla og i samarbeid med DNB.

- Optimizd ble min siste baby i Orkla og er definitivt et høydepunkt, sier han.

Les også: Stor-annonsører går i strupen på byråene - starter eget mediebyrå

Men han husker også tiden i Lilleborg godt med lanseringene av blant annet Define og Jif-moppen, men også interne satsinger som den etter hvert svært så kjente Merkevareskolen til Orkla, Orkla Growth Awards og etableringen av Orkla Design.

- Av interne ting er jeg nok mest stolt av å ha vært med å bygge opp Merkevareskolen og det å kunne bygge en merkevarekultur i Orkla som lever vider uavhengig av enkeltpersoner, sier han.

Les også: Orkla kutter reklamebyråene

Samtidig er det en kjent sak at Heltne nå slutter på en tid der flere profilerte markedsføringstopper forsvinner fra Orkla. For ikke lenge siden gikk også Runar Pahr Andresen ut døren på markedssiden hos Orkla.

- Er det et generasjonsskifte på gang i Orkla?

- Det synes jeg det er vanskelig å svare på. Runar Pahr Andresen var en viktig person i Orkla som vi savner, men det finnes folk som har lengre ansiennitet enn ham på markedssiden. Ser du ansienniteten i selskapet blant marketing-lederne, så er ikke den blitt noe svakere med årene. Her spiller merkevareakademiene våre også inn. De er i hvert fall med på å gjøre slike generasjonsskifter lettere hvis det er tilfelle.  

- Det er ikke nok å være best i Orkla lengre

Utover styrejobben i Optimized har han ingen konkrete planer om nye jobber eller oppdrag, i hvert fall ikke som han vil dele. Men helt ut av bransjen kommer han ikke til å forsvinne.

- Jeg tror ikke Kampanje og jeg har snakket sammen for siste gangen. Etter 20-30 år vet man jo hvor man kan bidra.  Det går på å skape mer effektive prosesser enten det handler om veien fra det første salget til salg nummer to eller hvordan jobbe best sammen i partnerskap med ulike aktører enten det er reklamebyråer eller mediebyråer. I dag er ingen store nok til at man gjøre alt alene og vi kommer til å se mange nye partnerskap fremover hvis skal klare konkurrere lokalt mot globale aktører. Det er jo Optimizd et eksempel på, sier han.

- Ser du for deg en tilværelse som frittstående konsulent eller er du åpen for å gå all inn i ett nytt ansettelsesforhold?

- Det har jeg ikke bestemt meg for. Jeg er fortsatt i en fase der jeg er mottagelig for innspill, så får vi se hva fremtiden bringer.  Akkurat nå er det eneste helt konkrete som er landet er at jeg fortsatt skal jobbe i Optimizd, sier han.

- Er det like gøy å jobbe med salg og markedsføring i dag som for 20 år siden?

- Helt oppriktig så er det mye morsommere i dag enn det har vært noen gang. Det er mer komplisert og mer krevende, og det gjør at det også blir mer gøy om du vil. Men det det er ikke nok å være best i Orkla lengre. Du må løfte deg til et nytt nivå og det gjør at jobben også blir morsommere.

Heltne sikrer seg Orkla-oppdrag etter avgang: - Han har vært en pådriver innen marketing-faget