- Det bør ikke overraske noen at tv går tilbake. Det som er mer overraskende er at de (tv-kanalene, red. anm) setter opp prisene. Det er en dødsdom, sier Orkla-direktør Arve Heltne til Kampanje.

Han er på Den Store Annonsørdagen på Latter, der «Den store annonsørrapporten» ble lagt. Den er alt annet enn lattermild for tv-mediene, for nå reduserer hele 43 prosent av de største annonsørene sine tv-budsjetter.

I år har varelageret gått ned med rundt ti prosent, men likevel har man hatt en omsetningsøkning på fem prosent. Det betyr at noen annonsører betaler veldig mye for det de får, mener rapport-forfatter Henrik Berger Jørgensen.

- Utviklingen for tv kan ikke fortsette. Snart er grensen nådd, sier han til Kampanje.

Les mer: Dramatisk for tv i ny reklamerapport - annonsørene kutter tv-budsjettene

- Paradoksalt
Orkla-direktøren er langt på vei enig.

- Det er paradoksalt at tilbudet går ned og prisen går opp, samtidig med at etterspørselen er konstant. Det vil aldri føre frem.

- Betyr det at din grense allerede er nådd?

- Hadde Orkla opplevd det, så hadde Orkla sagt stopp for lenge siden, men vi reagerer på tendensen, som er helt åpenbar.

TV 2: - Svært effektiv form for markedsføring
I går snakket Kampanje med salgsdirektør i TV 2, Bjørn Gunnar Rosvoll, som kommenterer rapporten slik:

- Vi er klar over at lineær-tv-seing er under press fra nye aktører, og da blir det vår jobb å finne nye forretningsmodeller og nye spennende reklamemodeller for annonsørene våre. Min oppfatning er at norske annonsører bruker penger på tv fordi det er en svært effektiv form for markedsføring, sa han til Kampanje..

Medie- og reklamesjef Karianne Salicath i Telenor understreker at tv fortsatt er en viktig kanal.

- Det er den viktigste kanalen når vi skal bygge oppmerksomhet og merkevare i brede lag av befolkningen, men vi flytter budsjetter og spesielt for å nå yngre målgrupper. Nå ser vi at skiftet går fortere og vi er nødt til å lete etter alternativer. Det at prisene blir høyere øker farten i utviklingen, mener hun.

Se hele innslaget her:


Tror på levende bilder på andre plattformer
- Hva er den dominerene kanalen for å bygge merkevare om tre år?

- Hvis man kan kalle digitalt en kanal, så er det helt klart den, sier Storebrands markedsdirektør Kathinka Koch Sommerseth.

- Om tre år er alt digitalt. Man strømmer tv digitalt. Bruk av data, søk, programmatisk og display. Den koden må man knekke overfor det publikummet du vil nå, fortsetter hun.

- Jeg tenker levende bilder på andre plattformer enn tv, sier Salicath.

- Jeg synes ikke vi bør ønske oss én dominerende kanal. Vi ønsker mange kanal og konkurranse. Til slutt er det forbrukeren som bestemmer, svarer Heltne.

Les også: Sommerseth Årets foredragsholder: - Uventet og stor ære