Høyre håper på viralsuksess med ny reklamefilm: - Noe helt nytt

Erna Solberg og Høyre slipper i dag en helt ny kampanjefilm. Eller mer presist. Flere millioner nye og forskjellige hilsener fra Høyre-sjefen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Dette er noe helt nytt, og det blir et viktig virkemiddel for oss i valgkampen. Det blir en helt ny kampanjeform for lokalvalgkamper, sier kommunikasjonssjef Daniel Torkildsen Lea til Kampanje.

Valgkampen går nå over i sin mest intense fase. I går startet de store partilederdebattene der VGTV var først ute og i dag åpner også valglokalene som et tilbud til alle de som ønsker å forhåndsstemme.

- Vi starter i da fordi stemmelokalene åpner i dag og vi ser at forhåndsstemmene øker veldig samtidig som vi gjør det godt på målingene. For oss starter valgdagen i dag og vi girer veldig opp annonseringen vår, sier han.

Dermed tråkker også Høyre enda hardere på gasspedalen med tanke på å øke reklametrykket før valget om en måned i tillegg til at partiet har et mål om å fysisk banke på hele 600.000 dører.

- Vi har prøvd å lage en valgkampfilm som er relevant for velgerne både med tanke på geografi og sak i stedet for en generisk film med en rikspolitiker. Denne gangen ønsker vi å snakke om de sakene som folk er opptatt av. Det er et lokalvalg med mye fragmentering og da må vi snakke om ulike saker til ulike velgere, og det er en ganske stor logistikkoperasjon, sier Lea.

- Var det du som sendte meg en film? ‘

- Ja, jeg delte med deg og gjettet på at du bodde i Oslo og var opptatt av privatøkonomi. Men deler jeg med en venn som er småbarnspappa så kan jeg velge barnehage, sier Lea.

Her kan du se den nye filmen som Høyre i dag begynner å sende ut med en personlig vri tilpasset undertegnede. 

- Noe helt nytt

Den nye filmen er bygget opp som en personlig henvendelse fra Høyre-leder Erna Solberg og den lokale ordførerkandidaten til partiet og det er teknologiselskapet Seen, selskapet som har hotellinvestor og byråeier Petter Stordalen på eiersiden, som står bak løsningen der man kan autogenere ulike filmer til ulike mottagere.

- De er Stordalens selskap Seen som står bak. Vi har jobbet sammen tidligere og vet at navneeffekten fungerer ved at man deler videre og hører mer, sier Lea.

Men denne gangen har Lea og Høyre gått enda grundigere til verks og forsøkt å dele opp filmene både i navn, geografi og saker.

- Både geografi og sakselementer er noe helt nytt, og vi forsøker å få til en viralitet gjennom å mobilisere våre rundt 30.000 medlemmer til å dele filmene med sine venner. Det er rundt 1.5 millioner velgere som vurderer å stemme Høyre så vi vil forsøke å nå ut til dem, sier han.

Norsk teknologiselskap står bak

Også tidligere i år benyttet Høyre seg av reklameløsningen til Seen, men også Stordalen selv og Sbanken har benyttet seg av løsningen. Daglig leder Seen, Martin Nerstad, sier selskapet har levert løsningen til flere partier både i Norge og Norden og at de opplever økt etterspørsel etter tjenesten. 

- Vi har gjort det sammen med Moderatarne i Sverige, og var også inne i det danske og finske valget. Poltikk er noe av det vi gjør mye og det morsomt, men også på sport, sier han.

Han sier det også er andre partier som vil bruke teknologien i lokalvalgkampen. 

- Det er også andre store partier som også kommer til å bruke teknologien i valgkampen her hjemme.  Vi kaller det datadrevet video fordi vi kan bruke en rekke datapunkter for å gjøre innholdet hyperrelevant. Vi ser at volumet blir større og løsningen vår blir en mer integrert del av valgkampen til partiene akkurat slik vi ser det i Høyre-filmen, sier han. 

Fikk filmen:

En av dem som har mottatt filmen til Høyre-lederen Erna Solberg, er daglig leder i PR-byrået Leidar, Per Bjørkum. - Filmen skapte mye engasjement her hos oss i morges sier han til Kampanje. Her sammen med Leidar-partner Ingrid Helsingen Warner.

PR-topp: - Enkelt og gøy

En av dem som har mottatt en film fra Høyre-lederen er sjefen for PR-byrået Leidar, Per Bjørkum. Han sier til Kampanje at han liker løsningen og filmen. 

- Det blir en veldig kostnadseffektiv kampanje, for her motiveres man til å spre den videre. Kampanjen er svært målrettet og hensyntar både mottakerens interesser og bosted. Budskapet tilpasses mottakeren, hvor ofte lykkes en markedsfører med det, sier Per Bjørkum ti Kampanje. 

Han sier videre at det alle markedsførere forsøker å oppnå «er organisk spredning.»

- Høyre gjør dette så enkelt og gøy at mottakere selv vil dele og det sparer partiet for masse penger. Denne kampanjen kan få et høyere R-tall (reproduksjonstall, red. anm.) en Covid. Markedsførere gjør jo hva de kan for å få oppmerksomhet. Her er det et sjeldent tilfelle hvor mottakeren føler seg sett. Jeg vet jo at Erna Solberg ikke vet hvem jeg er, men filmen føles likevel personlig, Teknologien er utnyttet til det beste, men ved neste valgkamp om to år kan dette allerede virke gammelt, sier Bjørkum. 

 

Millioner av unike filmer

Det er flere måter man kan få en personlig film fra Høyre-lederen. Enten kan man «bestille» sin egen film inne på Høyres nettside eller man får tilsendt en film ved at noen i vennekretsen din sender deg en film ved å fylle ut navn, telefonnummer eller epost-adresse, kommune og saker man er opptatt av.

- Hvor mange filmer håper dere blir sendt ut?  

- Jeg tør ikke spå, men interne regnestykker viser at det kan bli ganske mange. Vi kjører også interne konkurranser om hvem som deler mest i tillegg til at vi vil putte på annonsering for filmen og koble den opp med våre stands og merch som vi deler ut. Vi tror summen av alt dette gjør at vi når ut til veldig mange med filmen, sier kommunikasjonssjef Daniel Torkildsen Lea.

- Hvor mange unike filmer kan bli spilt inn?

- Tar du med alle mulige variasjoner som vi kan gange opp på alle ordførerkandidatene våre så snakker vi nok millioner, sier Lea.

I den personlige hilsenen fra Erna slipper også ordfører kandidaten i mottagerens kommune opp og nettopp de viktigste lokale sakene er et viktig kampanjegrep som Høyre nå tar.

- Vi kjører ganske tungt på geografi der vi kommer med korte budskap med fire til seks grunner på hvorfor du skal stemme Høyre. Folk har mye mer interesse for det som er de lokale spørsmålene. Tradisjonelt sett har partiene stresset to ting og det er så stille gode nominasjonslister og lage et bra partiprogram. Men nå legger vi på et nytt element om hvorfor jeg skal stemme på Høyre. Det er ikke alle som leser et tretti sider langt partiprogram og da må vi lage en god pitsj på hvorfor du skal stemme på oss, sier han.

Les også:  Hun skal vinne valgkampen for Arbeiderpartiet: - Vi har en stor jobb foran oss

Høyre håper på viralsuksess med ny reklamefilm: - Noe helt nytt