Hun skal vinne valgkampen for Arbeiderpartiet: - Vi har en stor jobb foran oss

Mari Aaby West er Arbeiderpartiets nye valgkampsjef.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Nafisa Zaheer Journalist

Kommunestyre- og fylkestingsvalget står for dør. De siste nasjonale målingene viser at Høyre har et solid overtak på den blå siden, mens ting har sett langt mørkere ut for Arbeiderpartiet (Ap). Da Ap vant stortingsvalget i 2021 hadde partiet 26,3 prosent oppslutning, men har siden den gang falt kraftig på målingene. InFacts nyeste mai-måling for Nettavisen viser at Ap har rundt 19 prosent oppslutning og partiet seiler i hardt vær og broket sjø.

Personen som for alvor skal sørge for ny vind i seilene til Ap, og samtidig sørge for at partiet øker antall ordførere i Norge, er Mari Aaby West. Hun begynte jobben som assisterende partisekretær i januar 2022 og er den som har fått jobben som Arbeiderpartiets nye valgkampsjef.

- Hvordan føles det å sitte med ansvaret?

- Jeg er spent, men så er det ikke bare meg. Vi er et helt lag, sier Aaby West til Kampanje.

Hun sier jobben «handler om dialog, kommunikasjon og samarbeid med hele laget fra regjeringskontorene og Stortinget til Folkets Hus ute i hele landet.»

- Det er et kjempeapparat som settes i gang, legger hun til.

Aaby West har tidligere vært politisk rådgiver i ungdomspartiet AUF. Deretter ble hun internasjonal rådgiver og videre politisk rådgiver i Ap. Hun var i en periode en hjelpende hånd hos Jens Stoltenberg i Nato, før hun i fjor gikk tilbake til Arbeiderpartiet.

- Har du valgkampens vanskeligste jobb?

- Det er i alle fall sikkert at laget vårt har en stor jobb foran oss. Vi skal vinne valg i alle de 369 kommunene og fylkene vi har lister, med valgkampsjefer i hver og en av dem, sier Aaby West.

Aaby West tok over jobben som valgkampsjef etter Kristine Kallset som i 2021 vant Kampanjes valgkamp-kåring. På spørsmål om Aaby West føler presset etter resultatene fra sin forgjenger forteller hun at presset først og fremst kommer fra behovet for å få tilbake mange av dem som har blitt usikre på Ap.

- Vår viktigste jobb nå er å overbevise velgerne om at de store oppgavene løses best sammen, gjennom trygghet, rettferdighet og fellesskap.

Les også:  Her er den nye valgkampjuryen: - Støre har mistet evnen til å kommunisere med vanlige folk

Vil ha positiv valgkamp:

Mari Aaby West er Arbeiderpartiets nye valgkampsjef. Hun sier hun er opptatt av å få til en positiv valgkamp. - I tøffe tider må vi vise at Arbeiderpartiet er det partiet som viser at vi kommer ut på den andre siden på en god måte, sier hun. Foto Eivor Eriksen.

Bedre målinger lokalt enn nasjonalt

Mari Aaby West forteller at kampen om velgerne allerede er godt i gang. Ap kickstartet sin vårkampanje 1. mai, og med det var duket for husbesøk, aksjoner og roseutdelinger.

- Vi vet mange bestemmer seg tidlig for hva de skal stemme, og vi skal jobbe for at så mange som mulig bestemmer seg for Arbeiderpartiet, sier hun.

- Siste måling viser vekst, men det er fortsatt varierende resultater. Har du troen på et godt valg?

- Ja, nå er det oppadgående kurve. Samtidig er målingene lokalt en del bedre en nasjonalt. Det tror jeg har noe med at vi har mange flinke ordførere og ordførerkandidater som har høy tillit i sine lokale samfunn som har styrt gjennom korona og tøffe tider. Valget handler først og fremst om dem og å få ut de gode lokale sakene. Det har jeg troa på, sier Aaby West.

- Hva blir hovedbudskapene i valgkampen?

- Vi jobber med å konkretisere valgkampsakene nå, men det vil i stor grad handle om helse, eldre, oppvekst, barn og unge og arbeid velferdssakene blir viktige for folk. Men et lokalvalg handler først og fremst om de nære tingene, sier hun.

Les også. Hun blir Høyres nye kampanjesjef: - Vi skal også underholde

Valgkampsjef:

Aps valgkampsjef, Mari Aaby West, sier at målet er å øke antall Arbeiderparti-ordførere til høsten. Foto: Eivor Eriksen

Vil sørge for flere Ap-ordførere

Noe av spenningsmomentet i årets lokalvalgkamp er ordførerkampen i de store byene som Oslo, Trondheim Bergen, Stavanger, Bodø og Tromsø. Arbeiderpartiet er hardt presset av Høyre i flere av landets største byer. Per dags dato har Arbeiderpartiet 154 ordførere av 357 mulige. Aaby West forteller at dette er et tall de ønsker å øke.

- Vårt mål er å beholde de 154 ordførerne og å få enda flere, uten at vi har konkretisert noe mer. Samtidig blir det viktig for oss å beholde ordførerne i de store byene, sier hun.

Hun sier partiet har rekord i antall valglister i årets valgkamp

- Vi har lister i 354 av landets 357 kommuner. Det er flere enn i 2019, og en motsatt tendens av hva andre partier har rapportert om. Det har vi klart gjennom hardt arbeid, særlig lokalt. 99,96 prosent av landet kan stemme Ap til høsten, fortsetter Aaby West.

- Støre har jo gitt deg et litt hårete mål når Ap skal nå absolutt alle velgerne under valgkampen. Hvordan skal du oppfylle Støres ønske?

- Vi vil at alle velgere skal ha hatt minst ett møte med Arbeiderpartiet. Vi møter folk på mange måter nå – på stand, på husbesøk, med telefonen, og på sosiale medier, sier Aaby West.

Ap kommer imidlertid ikke til å bli funnet på TikTok, noe Kampanje også omtalte for en stund tilbake.

- Vi vil nå ut til folk i alle aldre, og tilpasser naturligvis innhold og kanaler deretter. Likevel har vi gjort en helhetsvurdering av selskapet og plattformen, og kommet til at TikTok ikke er aktuell, sier hun og fortsetter:

- Målet er å kombinere tradisjonell valgkamp med moderne analyser, verktøy og måter å nå ut til folk på, sier hun.

Hun skal vinne valgkampen for Arbeiderpartiet: - Vi har en stor jobb foran oss