Ap og Venstre kaster TikTok ut av valgkampen – Høyre har ikke konkludert

Til høsten er det lokalvalgkamp her til lands. Kommer TikTok-feberen til å prege de politiske partiene i Norge?

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Nafisa Zaheer Journalist

Den siste tiden har diskusjonen rundt den kinesiske sosiale medier-plattformen TikTok sprunget ut i full blomst. Forrige uke ble det klart at det ble skulle bli full TikTok-stopp for statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere. De får ikke lenger lov til å ha den populære appen på sine tjenestetelefoner eller nettbrett. 

Også i Norden ellers går TikTok-diskusjonen. I Kampanjes nyhetssveip fra Norden som vi gjør i samarbeid med svenske Resumé og danske Markedsføring, kunne man nylig lese at partilederen for det danske, poltitiske partiet Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, vil holde fast på sin TikTok-profil, selv om det danske Center for Cybersikkerhed anbefalte alle politikere i Folketinget til å slette appen fra sine arbeidstelefoner.

- Vi skal fortsette å kommunisere gjennom TikTok. Vi endrer ikke annet enn at vi holder de tingene adskilt og fremover gjør det fra våre private telefoner, sa partiets IT-talsperson, Alexander Ryle, til danske Markedsføring.

Les også: Reklame-bom på Instagram, svensk influencer-skandale og valgkamp på TikTok

Og i Finland, som har stortingsvalg i år, kan man lese at det finske partiet Sannfinnene treffer et særlig ungt publikum via TikTok.

Her i Norge har Kampanje den siste tiden vært i kontakt med flere partier angående TikTok-bruken inn mot årets valgkamp. Ap og Venstre gir et klart signal om at de ikke kommer til å benytte seg av appen, mens Høyre enda ikke har konkludert med hva de vil gjøre.

Les også: TikTok-stopp for statsråder og departementstopper

Konsentrerer seg om Facebook

Kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet, Halvard Ingebrigtsen, forteller at partiet sentralt har skrudd av TikTok helt.

- Vi bruker ikke TikTok, og har heller ingen planer om å bruke det. Det er ikke en aktuell plattform for oss å være på, og vi har heller aldri vært der, sier Ingebrigtsen.

Han forteller imidlertid at de kommer til å legge inn mest krefter på Facebook, i tillegg til Snapchat og Instagram.

- Samtidig er vi ute med digital reklame ellers, og det kan være alt fra nettaviser til andre kanaler, sier Ingebrigtsen.

- Vi er opptatt av samtykke fra folket og å kommunisere med velgerne. Vi får samtykke enten gjennom nettsiden vår, Facebook eller direkte kommunikasjon. I tillegg benytter vi oss av Facebook-verktøyene. Det er Facebook som er vår hovedplattform, forklarer Ingebrigtsen.

For to år siden mente Kampanjes valgkampjury at Arbeiderpartiet hadde gjennomført den beste valgkampen. Hvem som vinner i år gjenstår å se når juryen etterhvert begynner arbeidet med å følge partiene i den nye lokalvalgkampen.

Les også: Arbeiderpartiet er årets valgkampvinner: - Fremstår som en politisk brobygger

- Du finner oss ikke på TikTok

Venstre er kanskje det partiet som har vært tydeligst i sin kommunikasjon rundt TikTok. Allerede før jul gikk de ut og sa partiet verken nasjonalt eller lokallag og fylkeslag skulle være på appen.

- Stortinget har sagt at de tillater ikke at stortingsrepresentanter og rådgivere på Stortinget har TikTok på sine tjenestetelefoner. Våre stortingsrepresentanter, våre ansatte på Stortinget og Venstre skal heller ikke være TikTok, og har fått beskjed om å slette appen. Vi har sagt fra til alle lokal- og fylkeslag at de ikke kan være på TikTok. I tillegg oppfordrer vi våre tillits- og folkevalgte om å ikke benytte appen, skriver Thomas Tangen, presse- og kommunikasjonssjef i Venstre, i en e-post til Kampanje.

- Hvordan stiller Venstre seg til bruk av data og målrettet markedsføring i så måte?

- Vi anvender ikke personopplysninger i reklameøyemed, og vi målretter ikke annonser etter for eksempel interesser. Dette er på grunn av GDPR. Målretting på interesser baseres på økt innhenting av data.Vår målretting begrenser seg til alder og geografisk lokasjon. Vi har også benyttet oss av Facebook-genererte speilpublikum, det vil si basert på de som liker siden vår, skriver Tangen.

Han forteller at de blir å se på Facebook, Twitter, Snapchat og LinkedIn i løpet av valgkampen.

- Du finner oss ikke på TikTok per nå, sier han og fortsetter:

- Vi har kasta TikTok ut av denne valgkampen, men vi ønsker sammen med de andre partiene å finne felles retningslinjer. Det er en plattformen med mange unge bruker. Og hvis det er kunnskapsgrunnlag for å bruke plattformen på en god måte, og alle partiene har samme holdninger, kan man ikke lukke døra helt. Men foreløpig er den lukket.

Les også: Medietopper vil blokkere reklameforbud - nå reagerer lederen av kulturkomiteen

Høyre avventer

Høyre forteller til Kampanje at de har hatt innledende diskusjoner med de andre politiske partiene om bruken av TikTok i valgkampen. Kommunikasjonssjef i Høyre, Daniel Torkildsen Lea, forteller imidlertid at «diskusjonen vil fortsette, men ingenting er konkludert».

- Hvordan stiller Høyre seg til bruken av appen? 

- Vi følger NSM/Stortingets krav  sikkerhet. I påvente av at vi lander endelig tilnærming til bruk av plattformen fremover, kommer vi ikke til å være aktive på kanalen, skriver Torkildsen Lea i en e-post til Kampanje.

Han understreker at Høyre er svært opptatt av å drive markedsføring i henhold til personvernsregelverket og det som enhver tid er reglene for politisk reklame.

- På hvilken plattform vil Høyre vinne den kommende valgkampen? Er det noen plattformer dere avstår fra å være på?

- Organisk har vi hovedfokus på Facebook og Instagram, og innenfor betalt kommunikasjon tar vi i bruk flere plattformer, sier Torkildsen Lea.

Ap og Venstre kaster TikTok ut av valgkampen – Høyre har ikke konkludert