- Er valgkampen til Arbeiderpartiet allerede tapt, åpner juryleder Terje Svabø årets første møte i Kampanjes valgkampjury.

Denne uken starter Kampanje opp med sin overvåkning av valgkampen. I september er det fylkes- og kommunevalg, og juryen skal med argusøyne følge utviklingen og prestasjonene både lokalt og nasjonalt fra partier og partitopper.  

Juryen er ikke nådige med vinneren av prisen for to år siden og mener det har skåret seg for Arbeiderpartiet med kraftkrisen og med Støres lederskap.

- Når du har ledet et parti i så mange år og det bare går nedover, så svekkes autoriteten. Med nok et dårlig valg, så vil nok presset på Støre bare øke og det kan hende at han etter 2025 tenker at nok er nok. Får han et tilbud om en internasjonal toppjobb så kan det til og med skje før, sier politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim.

- Valget i høst kan bli en folkeavstemming mot Jonas Gahr Støre og hans lederskap, sier Nordlys-redaktøren.

Les også: Arbeiderpartiet er årets valgkampvinner: - Fremstår som en politisk brobygger

- Krise, hviken krise?
Denne helgen er det landsmøte i Arbeiderpartiet og oppkjøringen har ikke vært den beste. Torsdag formiddag gikk partileder Jonas Gahr Støre på talerstolen til et parti som opplever stor motgang på meningsmålingene og som befinner seg nærmest i konstant krise. Tidligere denne uken tok den nye nestlederen Tonje Brenna «krise»-ordet i sin munn, men allerede dagen etter ble dette blankt avvist av partileder Jonas Gahr Støre på NRK.

- Han burde tatt «K»-ordet i sin munn for noen uker siden. Jeg skjønner at han ikke vil gjøre det i dag, og de har sikkert sittet på SMKs kontorer denne uken og diskutert om «skal vi nå si at det er en krise eller skal vi ikke si det?» Kommunikasjonsfaglig er det sikkert lurt å konkludere på at man ikke skal si det, men de burde kalt det en krise for en stund siden, sier nytt jurymedlem, Guri Størvold som til daglig er daglig leder i PR-byrået Zynk.

Zynk-sjefen mener det virker som om Arbeiderpartiet nesten er «blitt for opptatt av kommunikasjon».

- De bortforklarer en del av det som skjer med at vi må kommunisere bedre. Jonas Gahr Stør omgir seg jo bare med folk som driver med kommunikasjon. Jeg er fristet til å si at det burde han nesten slutte med. Begynn heller å jobbe med politikken, sier Størvold.

- Jeg tror det er for enkelt å skylde på kommunikasjonsrådgiverne. Men jeg er enig i at de har fjernet seg for mye fra folk flest. De holder på i sin egen lille boble innenfor Ring 3. Jeg er fristet til å tenke på Trump og Brexit. Man har ikke kontakt med vanlige folk. De har mistet litt av den folkelige nærheten. De var jo arbeidsfolkets parti, det er de ikke lenger, sier lederen av Kommunikasjonsforeningen, Anne-Lise Mørch von der Fehr.

- Støre har mistet evnen til å kommunisere med vanlige folk, sier juryleder Terje Svabø.

Les også: Støre refser mediene: - Dere gir Kjersti Stenseng for mye tyn

I sving:

Valgkampjuryen til Kampanje er i full sving og starter nå dekningen av årets valgkamp med tanke på å finne det partiet som har fører den beste valgkampen. - Et parti som klarer seg overraskende bra er Venstre,sier Berit Aalborg, som til daglig er politisk redaktør i Vårt Land. Foto: Eivor Eriksen.

- Vil tape storbyene
Noe av spenningsmomentet i årets lokalvalgkamp er ordførerkampen i Oslo, Trondheim Bergen, Stavanger, Bodø og Tromsø. Arbeiderpartiet er hard presset av Høyre i flere av landets største byer og juryen tror det spøker for Arbeiderpartiet i alle disse byene.

Men helt mørkt for regjeringspartiene er det imidlertid ikke. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har mange ordførere i landet som er mer populære enn partiledelsen, og juryen mener mange lokale ordførere står sterkt og kan komme til å bli gjenvalgt.

- Lokale målinger viser at Ap ligger betydelig bedre an enn på nasjonale. En del steder kan Ap klare seg ganske godt, sier politisk redaktør i Vårt LandBerit Aalborg.

- Jeg tror ikke at folk i små og mellomstore kommuner er forbannet på sin lokale ordfører, de er forbannet på regjeringen i Oslo som ikke lytter, sier Fjellheim.

- Statsminister i permisjon
I andre enden av skalaen er det regjeringspartiet fra forrige stortingsperiode, Høyre, som dominerer. Juryen mener Høyre hadde vunnet prisen dersom den skulle vært delt  ut i dag og partiet ligger godt an til å vinne flere av landets største byer.

- Høyre jobber veldig systematisk og skikkelig og bygger opp denne lokalvalgkampen. Det er det partiet som tydeligst driver med politisk verksted og det kan kanskje noen andre partier lære av. Når du ikke sitter i regjering så kan du i hvert fall bruke tiden på å lage politikk, fortsetter Zynk-sjefen Guri Størvold.

 - Det er noe traust med Erna som bare ligger der, sier Svabø.

- Hun er en statsminister i permisjon. Hun er jo tilbake om to år i rollen som statsminister, sier politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim.

Politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg, trekker også frem partiet Venstre. 

- Et parti som klarer seg overraskende bra er Venstre. Guri Melby har vært tydelig og frampå i forbindelse med Ukraina. De har ligget godt an ganske lenge og det pleier de ikke å gjøre på denne tiden før valget. Det ser ut til at de ikke lenger er avhengig av å få lånestemmer fra Høyre, sier Aalborg.

- Mye digital gjenbruk
Noen av kriteriene Kampanjes valgkampjury vil vektlegge er «tydelighet i budskap», «forståelig og klart språk» og «evne til å sette dagsorden». Juryen vil også se på «bruk av data og målretting av kommunikasjon» og «bruk av sosiale medier».

Som i fjor vil design- og teknologiselskapet Knowit følge partienes digitale tilstedeværelse utover i valgkampen.

- Vi har tidligere sett gjenbruk av innhold på tvers av partienes sosiale medier kanaler og stort sett går det i enveiskommunikasjon. Men hvem er det partiene henvender seg til? Det virker ofte som om innholdet ikke er tilpasset de ulike kanalene. Vi vet jo at den yngre generasjonen flykter fra for eksempel Facebook og tar mer i bruk Instagram og Snapchat. Du når for eksempel ikke mange 20-åringer med politikken din om du kun bruker Facebook, sier Merethe Kloster i Knowit.

Juryens arbeid vil som alltid ende opp med en kåring av det partiet juryen mener har gjennomført den beste valgkampen i 2023 og det er på langt nær første gang Kampanje vil utrope et av partiene til «Årets valgkampvinner». Det har Kampanje gjort helt tilbake til 1980-tallet.

Her kan du se noen av vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste årene:

2021: Ap
2019: MDG
2017: SV
2015: Kristelig Folkeparti
2013: Arbeiderpartiet
2011: Høyre
2009: Høyre
2007: Fremskrittspartiet
2005: Arbeiderpartiet
2003: SV
2001: Ingen vinner kåret
1999: Fremskrittspartiet
1997: Kristelig Folkeparti
1995: Arbeiderpartiet