Forlater Avisa Oslo etter under ett år: - Jeg hadde ingen planer om å slutte

Det sier avtroppende Avisa Oslo-redaktør som tiltrer rollen som landssjef og sjefredaktør for det danskeide aviskonsernet Watch Media.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø og Øyvind Hofsrud

Onsdag denne uken ble det klart at Kristin Stoltenberg (53) forlater stillingen som sjefredaktør i Avisa Oslo etter under ett år i sjefsstolen, samtidig som Dagsavisen-sjef Eirik Hoff Lysholm blir hennes arvtager. Stoltenberg får nå ansvaret for alle Watch Medias fem bransjemedier i Norge, og en stab som ifølge det danskeeide mediekonsernet for øyeblikket teller 30 ansatte. Den avtroppende Avisa Oslo-sjefen ser nå frem til et nytt kapittel, men understreker at avgangen ikke var planlagt. 

- Jeg hadde ingen planer om å slutte, og trives kjempegodt i Avisa Oslo. Men noen ganger dukker det opp tilbud man bare må hoppe på. Dette var for meg en slik mulighet, sier Stoltenberg til Kampanje.

Hun vil nå få ansvaret med å bygge opp den danske satsingen Watch Media i Norge, og vil overse utviklingen av de fem nisjenettstedene som inkluderer FinansWatch, EiendomsWatch, AdvokatWatch, EnergiWatch og MedWatch. Det danske medieselskapet etablerte seg først i Norge for tre år siden.

- Å få være med å bygge opp Watch Media i Norge, er utrolig spennende. Jeg er veldig imponert over hvordan Watch Media på få år har etablert seg som en sterk leverandør av uavhengig, kritisk og redelig næringslivsjournalistikk innen en rekke av de viktigste bransjene i Norge.

At Watch Media er i oppstartsfasen av det som kan bli et større og mer omfattende mediehus i Norge, fristet gründeren i Stoltenberg.

- For en med gründerspirit i magen, er dette stor stas. Store deler av mitt yrkesliv har handlet om å starte opp nye, eller utvikle eksisterende medier. Så det er en reise jeg ser frem til å være en del av, fortsetter Stoltenberg.

Les også: Dansk aviskjempe taper syv millioner i Norge: - Vi følger vår vekstplan

Det er vemodig. Kristin er dyktig, men hun har fått en spennende mulighet. Det har vi forståelse for. Karina Torberntsson, tillitsvalgt i Avisa Oslo

- Stolt av resultatene

Kristin Stoltenberg ønsker ikke kommentere hvordan ansettelsen ble til, og når det ble klart at hun skulle melde overgang til Watch Media. På spørsmål om hvordan Amedia tok beskjeden om at hun skulle slutte, henviser hun til konsernet. 

- Jeg har hatt en fantastisk spennende tid i Avisa Oslo, og er stolt av resultatene, sier Stoltenberg. 

Hun påpeker blant annet at de kan vise til en abbonementsvekst på 25 prosent etter at hun tok over roret i oppstartsavisen etter Magne Storedal i september i fjor. Da hadde avisen slitt stort med lønnsomheten etter oppstarten høsten 2020 og tapt titalls millioner. 

- Redaksjonen har lagt ned et stort arbeid for å styrke Oslo-offentligheten og det er moro å se hvor godt de redaksjonelle grepene fungerer. Vi har også gått forbi Aftenposten i kjennskap, vi er en tydeligere lokalavis for Oslo-folk, vi har positiv utvikling i den viktige aldersgruppen under 40 år og blant lesere som har vært abonnent over tid.

- Hva håper du å få utrettet i din nye stilling?

- Jeg får det øverste redaksjonelle og kommersielle ansvaret for Watch Medias aktiviteter i Norge. De har på få år markert seg som en solid leverandør i markedet. Nå gleder jeg meg til å utforske mulighetene for vekst og til å jobbe tett med de dyktige medarbeiderne og den øvrige ledelsen både i Norge, Danmark og Tyskland, svarer Stoltenberg.

- Hvor lenge regner du med å være i den nye stillingen?

- He, he... jeg har ingen planer om å bytte jobb med det første, sier hun.

Les også: Dagsavisen-sjef mener de har tapt 20 millioner kroner på Amedias Oslo-satsing: - Har gjort det tøffere for oss

- Fornøyd med utviklingen i Norge

Når Stoltenberg nå tar over Watch Media i Norge, tar hun atter en gang fatt på oppgaven med å lose aviser gjennom oppstart og røde tall. Watch Media, som eies av danske JP/Politikens Hus, har et akkumulert driftsunderskudd på 33 millioner kroner siden oppstarten her til lands for tre år siden.

Konsernsjefen i Watch Medier, Anders Heering, har tidligere uttalt til Kampanje at de ikke har hastverk med å tjene penger

- Vi er veldig fornøyde med utviklingen i Norge. Vi har fått bekreftet at vi kan skape verdi for leserne og at våre konsepter har livets rett. Det ligger masse hardt arbeid foran oss, men vi er veldig optimistiske og ikke i tvil om at vi vil lykkes, sa han til Kampanje i juni i fjor.

I 2022 hadde virksomheten i Norge en driftsunderskudd på 15,4 millioner kroner. Det er dog langt bedre enn Avisa Oslo, som i 2022 gikk med et driftsunderskudd på 31,6 millioner kroner samtidig som de mottok pressestøtte.  På to og et halvt år har eieren av den nye lokalavisa i Oslo, Amedia, brent av nærmere 100 millioner kroner på satsingen.

Les også: Avisa Oslo fortsetter å blø penger – snart har Amedia-satsingen kostet 100 millioner

Her kan du se alle tallene til Watch Media for regnskapsåret 2022. Alle tall i MNOK.Kostbar oppstart for Watch Media

Watch Media 2022 2021 Endring i prosent
Omsetning 0 * 4,2 -
Driftsresultat - 15,4 - 10,2 -
Resultat før skatt - 15,4 - 10,4 -

* Omsetningstallene for Watch Media Norge er ikke offentlig tilgjengelig for 2022.

Klubbleder: - Det er vemodig

Kampanje har vært i kontakt med både styreleder i Amedia, Morten Nilsen, angående lederbyttet i avisen og Watch Media angående ansettelsen av Kristin Stoltenberg, som så langt ikke har hatt anledning til å kommentere jobbskiftet. 

Klubblederen i Avisa Oslo, Karina Torberntsson, skriver i en SMS at det er vemodig at Stoltenberg forlater avisen som dermed mister sin andre sjefredaktør på kort tid. 

- Det er vemodig. Kristin er dyktig, men hun har fått en spennende mulighet. Det har vi forståelse for, skriver Torberntsson i en SMS til Kampanje. 

Hun ser samtidig frem til å få på plass Eirik Hoff Lysholm som ny redaktør. Han tiltrer stillingen 1. oktober. 

- Vi får Eirik som leder, som slår meg som inspirerende, engasjert og hyggelig. Vi ønsker han hjertelig velkommen til oss, fortsetter hun.

- Det har blitt en del lederrokkeringer på kort tid nå – hva tenker du omdet?

- Vi forstår at Kristin har vært attraktiv for andre arbeidsgivere. Nylig fikk hun et jobbtilbud som hun ikke kunne takke nei til.  Det siste året har hun lagt et godt grunnlag for Avisa Oslo, og det skal vi bygge videre på. Gjengen her er så flinke og jeg tror det kommer til å bli veldig bra med Eirik også, svarer Torberntsson.

Hun opplyser samtidig at hun selv fikk beskjeden «for noen dager siden». De resterende ansatte i avisa fikk beskjed på allmøte onsdag morgen.

Forlater Avisa Oslo etter under ett år: - Jeg hadde ingen planer om å slutte