Sex, blogg og tv-drama - disse tv-seriene strømmer nordmenn mest

«Ex on the Beach» er nærmeste utfordrer til NRK på strømmetoppen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Nordmenns tv-vaner i rask endring. I første halvår så nordmenn mellom 20 og 49 med tilgang til tv 100 minutter daglig, mot 117 i samme periode i fjor. Samtidig setter denne gruppen av 65 minutter hver dag til «annen bruk» av tv-en enn lineær-tv, det vil si strømme-tv, tv-spill eller annen underholdning. Derfor satser også tv-kanalene på strømmetjenestene sine som aldri før.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes sa nylig til Kampanje at det var viktigere å lykkes med TV 2 Sumo enn å kapre «ett ekstra prosentpoeng i markedsandel på lineær-tv». Discovery har gjort alvor av sin strømmesatsing med lanseringen av «Ex on the Beach», og med «Love Island» håper TV3-eier Nordic Entertainment Group å gjenta strømmesuksessen de har opplevd med «Paradise Hotel».

Oversikten over de 50 mest sette episodene på de norske strømmetjenestene viser at det er drama, sjekking og blogging som fenger mest når nordmenn strømmer (se hele listen i bunnen sav saken).

NRKs stiller sterkest i kampen om strømme-seerne med sin massive dramasatsing. Faktisk utgjør første sesong av «Heimebane» hele topp ti-listen over de mest strømmede episodene i Norge fra 1. januar til og med 26. august. Aller mest sett er tredje episode av «Heimebane» med 391.000 seere på NRKs nett-tv-tjeneste. Dette er altså den mest strømmede episoden på norsk tv så langt i år.

Humorserien «Nesten voksen» med Jenny Skavlan på rollelisten gjorde det også skarpt på NRKs nettspiller. Premieren på første – og det som skulle vise seg å bli siste – sesong har samlet opp 307.000 seere og er den 11. mest strømmede episoden i Norge i år. Rett bak ligger årets «Broen»-premiere med 302.000 seere.

Analysesjef Kristian Tolonen forteller at drama alltid har vært førstevalget til nordmenn når de velger bort lineær-tv.

- Drama er en sjanger som folk nesten alltid har sett når det passer dem best, helt tilbake til de dagene da vi hadde VHS, og før strømming, da vi tok opp seriene på Get-boksen. I så måte er det ikke overraskende at det er drama som blir strømmet mest, sier han til Kampanje.

Nedover på listen blir det tydelig at det er de unge seerne som sluker mest strømme-tv.

- Det er nok fortsatt slik at de yngste er de som relativt sett strømmer mest, men vi ser at det øker også i gruppene over 30, og også over 50. Det er fortsatt mye av det samme innholdet som ses, men det skjer når publikum selv har lyst til det, sier Tolonen.

Discoverys strandløver på full fart mot toppen

Dramasjangeren utfordres av realityserier som retter seg mot et ungt publikum. Denne høsten har Discovery stormet inn på topplisten med mye omtalte og omstridte «Ex on the Beach». Premiereepisoden er i skrivende stund på 12. plass med 296.000 seere på Dplay, og tallet blir stadig høyere. Mange ville få med seg fortsettelsen og andre episode er i skrivende stund sett av 268.000, noe som plasserer den på 18. plass på listen over de mest strømmede episodene så langt i år.

Strømmetallene til «Ex on the Beach» har fått jubelen til å stå i taket i Discovery-leiren. Til sammenligning ligger første episode av «Paradise Hotel» på 22. plass med 227.000 seere på Viafree, mens andre episode er sett av 173.000 (37. plass).

- Var det sex og fyll som måtte til for at Discovery skulle markere seg på denne listen?

- Denne typen sjanger har vist seg å slå an, og derfor var det interessant å gå i den retningen. Man kan jo av og til tenke at det er en risiko for profilen når vi i mange år har beveget oss litt bort fra denne sjangeren, men det gjelder å nå de unge seerne, og dette er måten å nå med på. Vi ser at tallene fortsatt stiger på «Ex on the Beach», så vi føler virkelig at vi har fått skikkelig fart på satsingen, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery til Kampanje.

- Er det et tankekors at de mest kjente TVNorge-konseptene som «71 grader nord» ikke markerer seg på denne listen?

- Vi skal være ærlige og si at vi har kommet litt sent til festen. Nå tror jeg vi er i ferd med å bygge opp en merkevare og forhåpentligvis vil det vi får til med «Ex on the Beach» ha effekt på de andre seriene våre.

Går som en kule:

Første episode av «Ex on the Beach» strømmes nesten like mye som noen av NRKs mest sette dramaepisoder. Foto: Discovery.

Vi skal være ærlige og si at vi har kommet litt sent til festen. Espen Skoland

TV 2: - Viser ikke hele bildet

Mens Discovery og Nordic Entertainment Group markerer seg med sjekke-tv, er det bloggere som setter i gang strømmingen på TV 2 Sumo.

Av TV 2s åtte mest strømmede episoder så langt i år, tilhører fire av dem «Sophie Elises verden» og fire av dem «Bloggerne». «Sophie Elises verden» har den mest strømmede episoden på TV 2 Sumo så langt i år med 206.000 seere (26. plass). Første episode av åttende sesong av «Bloggerne» er sett av 173.000 (36. plass).

- Det er i utgangspunktet yngre profil på dem som ser TV 2 på Sumo enn snittet av dem som ser lineært. Dette slår også ut på tallene, sier programredaktør Jarle Nakken i TV 2.

- Når det er sagt så utgjør livesignalet av TV 2 den aller største delen av Sumo. Strømmetallene på Sumo er også sesongavhengige. «Best før 2» med Linn Skåber er en humordramaserie som ligger på topplisten av Sumo når vi gjør opp status på slutten av året. I år har vi også håp om at vår nye dramaserie «Kielergata» skal ligge der, fortsetter han.

Nakken forteller at de i TV 2 ofte er mer opptatt av det totale antall timer seerne bruker på å strømme en programserie, og hvor stor andel dette utgjør av den totale strømme-tv-seingen (VOD). Der ligger «Farmen kjendis» inne på en foreløpig tredjeplass så langt år, bak «Heimebane» på andreplass og «Paradise Hotel» på førsteplass.

- Denne listen viser ikke det hele og fulle bildet, da ikke alle strømmetallene er representert. «Farmen kjendis» er den mest sette programserien på TV 2. På listen over prosentvis andel brukt på VOD i Norge har Sumo seks av de ti mest sette titlene, sier han.

- Det er også viktig å huske på at Sumo ligger bak en betalingsmur, mens NRK er finansiert av lisenskroner og over statsbudsjettet og ligger åpent for seerne. Det å sammenligne tall i antall tusen strømmer blir derfor ikke helt riktig, fortsetter Nakken.

I motsetning til NRK, Discovery og Nordic Entertainment Groups nett-tv-spiller, ligger så å si alt av TV 2s innhold bak betalingsmur.

- Discoverys «Ex on the Beach» nærmer seg topp ti med stormskritt. Er det mulig for dere å konkurrere om de øverste plasseringene med dagens TV 2 Sumo-modell?

- Sumo speiler bredden i TV 2 som helhet, og innholdet det være seg fotballrettigheter som Premiere League og Champions League, nyheter eller alle de norske storsatsingene i primetime er det som trekker brukere og seere til Sumo. Det er bredden og totalen som blir avgjørende i kampen om brukerbetalt innhold fremover. Enkeltstående titler er bra å ha, men det er totalen og kvaliteten på innholdet helhetlig som vil avgjøre hvilken plattform seerne velger også i fremtiden, sier Nakken.

Enkeltstående titler er bra å ha, men det er totalen og kvaliteten på innholdet helhetlig som vil avgjøre hvilken plattform seerne velger også i fremtiden. Jarle Nakken

StrømmetoppenHer er årets 50 mest strømmede tv-episoder

Kanal Program Episode Seere
NRK TV Heimebane 3 391
NRK TV Heimebane 4 387
NRK TV Heimebane 7 385
NRK TV Heimebane 6 380
NRK TV Heimebane 5 370
NRK TV Heimebane 9 360
NRK TV Heimebane 8 355
NRK TV Heimebane 10 337
NRK TV Heimebane 1 320
NRK TV Heimebane 2 319
NRK TV Nesten voksen 1 307
NRK TV Broen 1 302
Dplay Ex On The Beach Norge 1 296
NRK TV Broen 4 295
NRK TV Broen 2 286
NRK TV Broen 5 284
NRK TV Broen 3 282
Dplay Ex On The Beach Norge 2 268
NRK TV Broen 6 248
NRK TV Nesten voksen 2 241
Dplay Ex On The Beach Norge 3 235
Viafree Paradise Hotel 1 227
Dplay Ex On The Beach Norge 4 220
NRK TV Match 1 219
NRK TV En natt 1 219
TV 2 Sumo Sophie Elises verden 1 206
NRK TV Nesten voksen 3 205
NRK TV Mesternes mester 2 202
TV 2 Sumo Sophie Elises verden 11 196
NRK TV Trygdekontoret 8 195
NRK TV Hit for hit 1 195
NRK TV Mesternes mester 1 187
NRK TV En natt 3 179
NRK TV Blank 1 177
NRK TV Helene sjekker inn 5 176
TV 2 Sumo Bloggerne 1 173
Viafree Paradise Hotel 2 173
NRK TV SKAM 1 173
NRK TV En natt 5 171
NRK TV En natt 4 167
TV 2 Sumo Bloggerne 4 167
TV 2 Sumo Sophie Elises verden 2 167
TV 2 Sumo Bloggerne 2 166
NRK TV Mesternes mester 3 165
TV 2 Sumo Bloggerne 3 164
NRK TV Mesternes mester 4 163
TV 2 Sumo Sophie Elises verden 3 163
NRK TV SKAM Austin 1 162
NRK TV Nytt på nytt 2 160
NRK TV En natt 6 158

Sex, blogg og tv-drama - disse tv-seriene strømmer nordmenn mest