TV 2-sjefen sikret ny tv-avtale - skal jobbe tettere med Telenor

BERGEN (Kampanje): - Viktigere å lykkes med Sumo enn å kapre ett ekstra prosentpoeng på lineær-tv, sier Olav T. Sandnes.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det begynner å bli lenge siden tv-kanalene brukte høst- og vårlanseringene til å slippe de største nyvinningene på tv-publikummet sitt. Selv om TV 2 kan slå seg på brystet med at Fredrik Skavlan inntar fredagskvelden deres, skal det godt gjøres å kalle det snart ti år gamle talkshowet hans for en nyvinning på norsk tv. De andre store stjernene på TV 2s høstlansering torsdag formiddag var Stian Blipp og Helene Olafson, som er nye programledere for det 15 år gamle talkshowet «Senkveld med Thomas og Harald», som nå naturlig nok skal hete «Senkveld med Stian og Helene».

Les mer: TV 2 utfordrer gullrekka til NRK: - Dette er vår «diamantrekke»

Administrerende direktør og sjefredaktør Olav T. Sandnes lover likevel at seerne kan vente seg flere nyheter i løpet av høsten.

- Det er flere nye programmer på TV 2 i høst, bare det at vi kommer med Champions League, Europa-ligaen, «Skavlan» og en rekke nye dokumentarserier som jeg opplever henvender seg både til hjerte og hjerne, det tror jeg kommer til å slå an. Vi har også en rekke godt kjente og innarbeidede merkevarer som jeg tror kommer til å gjøre det bra i år, sier han til Kampanje.

- Men tar dere noen sjanser?

- Ja, jeg har jo akkurat nevnt «Skavlan» på TV 2.

- Ser dere på det som en sjanse?

- Ja, definitivt. Vi opplever at vi er i utfordrerposisjon på fredagskvelden. Vi setter sammen en helt ny pakke med «Skavlan», «Idol» og «Senkveld», der et helt nytt radarpar tar over etter to folkekjære, flotte fyrer. Det er en oppgave jeg vet at Stian og Helene har en stor dose prestasjonsangst for å levere på, men jeg har litt tro på det, sier TV 2-sjefen lurt.

- Hvordan skal denne menyen trekke nye seere til TV 2?

- Vi får nye seere på alle plattformer, og det vi gjør mer og mer nå er å publisere først på Sumo. I sommer har vi hatt «Best før» med Linn Skåber og en serie som heter «Singel», som har ratet veldig bra på Sumo.

Enn så lenge er innholdet på TV 2 Sumo forbeholdt betalende abonnenter. TV 2 er dermed den eneste av de tre store norske tv-husene som ikke har et AVOD-tilbud (reklamefinansiert nett-tv). Det mener tv-sjef Marianne Massaiu i Mediacom er på høy tid at TV 2 gjør noe med. 

Les mer: Reklamekjøper mener TV 2 må åpne Sumo for gratispassasjerer

Selv om Sumo ikke var i fokus denne dagen, er TV 2-sjefen krystallklar:

- Det er viktigere å lykkes på Sumo fremover enn å kapre ett ekstra prosentpoeng i markedsandel på lineær-tv. Den overgangen må vi lykkes med dersom vi skal være relevante om fem og ti år.

 

Skavlans nye sjefer:

TV 2-sjef Olav T. Sandnes (til venstre), programredaktør Jarle Nakken (nummer to fra høyre) og kanaldirektør Trygve Rønningen har slått ring rundt sin nye fredagskonge Fredrik Skavlan. Foto: Eivor Eriksen.

Vi må gjøre det enkelt for forbrukerne og ikke slå hverandre i hodet. Olav T. Sandnes

Lanserer to nye sportskanaler

Han fikk en hektisk innspurt før sommeren med beinharde forhandlinger med Telenor, flere dager på overtid, og ny Premier League-avtale. Temperaturen rundt Telenor-forhandlingene var så høy at partene tok deler av den i offentligheten, der TV 2 stod på hvor viktig det var å sikre seg redaksjonell kontroll over innholdet sitt. Telenor kjempet på sin side for å kunne tilby TV 2s innhold på sin digitale tv-plattform.

Nå tyder alt på at partene har lagt konflikten bak seg.

- Telenor er en stor og viktig partner og det er også nye områder man kan samarbeide med Telenor om og det har vi en ambisjon om å gjøre, og videreutvikle samarbeidet til å bli et partnerskap.

- Hva ble dere enige om?

- Vi ble enige om distribusjon av kanalene våre, vi skal i større grad integrere Sumo i deres digitales løsninger, og vi ble enige om å sikre redaksjonell kontroll, som er viktig for oss som publisist.

- Hvordan skal dere balansere integrasjon av Sumo i Telenors digitale løsninger samtidig som dere sikrer dere redaksjonell kontroll?

- Jeg skal ikke gå i detalj, men du vil finne en del av innholdet vårt på Telenors digitale løsninger, og så vil du forhåpentligvis en relativt sømløs opplevelse der brukeren enkelt kan bevege seg mellom Canal Digitals digitale løsninger og våre løsninger. Det tror jeg er fremtiden. Vi må gjøre det enkelt for forbrukerne og ikke slå hverandre i hodet.

Midt oppe i det hele fant TV 2 tid til å slippe nyheten om at de lanserer en ny sportskanal.

- Sportsporteføljen vår blir satt sammen på nytt. Det som var den gamle Sportskanalen blir borte. Så lager vi en TV 2 Sport 1 og TV 2 Sport 2 med litt ulikt innhold, sier kanaldirektør Trygve Rønningen til Kampanje.

Ifølge Rønningen skyldes det at kanalen sitter på et vell av fotballrettigheter som Premier League, Champions League og Europa-ligaen.

- Vi har vanvittig mange timer rettigheter som vi skal spille ut. Da tar vi i bruk alt vi kan. Vi har litt åpent, litt på betal-tv og det aller meste skal gå på Sumo, sier han.

Venter på kulturministeren

Samtidig har en helt annen avtale – allmennkringkasteravtalen med staten – latt vente på seg. Den kan potensielt gi TV 2 en kompensasjon på inntil 135 millioner kroner i året.

- Hva er status der?

- Vi venter på en avklaring og ser at kulturministeren sier at hun forventer å kunne levere på en avtale over sommeren. Nå er vi der. Vi er forsiktige optimister og tror vi snart kan kalle oss allmennkringkaster igjen, sier Olav T. Sandnes.

- Har dere gitt kulturministeren svar på alle hennes spørsmål?

- Vi opplever det. Vi har i hvert fall ikke fått nye spørsmål vi ikke har rukket å svare på. Det er viktig å si at dette ikke har vært forhandlinger, det har vært avklaringer. Jeg har respekt for at det har tatt tid, fordi dette er nybrottsarbeid og det er i alles interesse at det gjøres en ordentlig jobb sånn at vi har et solid avtaleverk når vi inngår en allmennkringkasteravtale.

- Så det er ingen grunn til at dette skal drøye ytterligere?

- Jeg ser ingen grunn til at dette skal drøye ytterligere.

TV 2-sjefen har foreløpig holdt seg unna diskusjonen om NRKs allmennkringkasteroppdrag som blusset opp igjen i sommerSchibsted, Aller, Amedia, Polaris, Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Mediebedriftenes Landsforening (hvor TV 2 er medlem), har alle signert under en bekymringsmelding der de ber regjeringen begrense NRKs spillerom på nett. Det er særlig NRKs nettavis de vil til livs. Dette er ikke et stormløp Sandnes har meldt seg på.

- Selvfølgelig skal det være debatt rundt NRKs oppdrag og i hvilken grad NRK skal være kommersielle. Det opplever jeg at også NRK er innforstått med. Det avisene har fokusert på er at NRK skal konsentrere seg om lyd og bilde og ha mindre tilstedeværelse på nettavissiden. Vår hovedkonkurranseflate mot NRK er på program- og nyhetssiden. Der har vi levd med et sterkt og godt NRK i mange år, og det tenker jeg det er gode utsikter for at vi gjør også i årene fremover, sier Sandnes diplomatisk.

- Så dere har ikke noen sterke meninger om dette?

- Det er ikke vårt hovedanliggende. Jeg opplever at forventningene fra journalistene er at vi skal være NRKs største kritiker. Vi skal være NRKs største utfordrer. Vi har levd etter regelen at det er viktigere å tenke på oss selv enn å begrense andre. Det som rammer NRK, vil ikke nødvendigvis gavne TV 2. Det er gamle sannheter vi må røske oss ut av.

TV 2-sjefen sikret ny tv-avtale - skal jobbe tettere med Telenor