Reklamekjøper mener TV 2 må åpne Sumo for gratispassasjerer

- Vi har en tydelig plan, svarer TV 2-direktør.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Tv-høsten har blitt tjuvstartet av Discovery og deres strandfest på strømmetjenesten Dplay. Med realityserien «Ex on the Beach» gjør det amerikanskeide tv-huset sin første store satsing på AVOD-markedet, det vil si reklamefinansiert strømme-tv, og det tilsynelatende med stor suksess. Første episode ble sett av 237.000 seere på under en uke.

Dermed går Discovery rett i strupen på konkurrenten Nordic Entertainment Group og deres Viafree, som har vært det store flaggskipet i det norske AVOD-markedet med «Paradise Hotel» som sin største suksesshistorie.

Les mer:  Full strømmekrig mellom Dplay og Viafree

Nå mener tv-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom at det er på høy tid at også TV 2 melder seg på AVOD-løpet og tilbyr seerne tilgang til deler av innholdet sitt på nett i bytte mot at de ser reklame.

- Jeg hadde et inntrykk av at det skulle skje på starten av året, men jeg kan ikke se at det har skjedd, sier hun til Kampanje.

I dag presenter TV 2 sin høstmeny på et arrangement for pressen og reklamekjøpere. Der kommer satsingen på strømmetjenesten TV 2 Sumo til å stå sentralt, men enn så lenge er innholdet på denne tjenesten forbeholdt betalende abonnenter. TV 2 er dermed den eneste av de tre store norske tv-husene som ikke har et AVOD-tilbud.

- TV 2 klarer ikke å kommersialisere dette på TV 2 Sumo. Abonnementsalget tror jeg går fint. De vil ikke fortelle altfor mye om hvor mange abonnenter de har, men de har utvilsomt store og økende inntekter her. Men de har ikke noe varelager av betydning på en fri-tjeneste, slik Viafree har hatt lenge og som Dplay er i gang med, så for annonsørene er det ikke noe særlig å hente, sier Massaiu.

Det TV 2 kan tilby annonsører på nett i dag er reklamesnutter i forkant av korte klipp på tv2.no. Det gir begrenset med muligheter, forklarer Massaiu.

- Hvis man skal se et skateboardklipp på halvannet minutt, så vil man ikke se to minutter reklame i forkant, men det kan du lett gjøre hvis du skal se en sitcom du liker.

Må ikke satse på sjekke-tv

Og etter hvert som tv-seingen på lineær-tv faller ytterligere, mener Massaiu at det ikke er noen vei utenom.

- Inntektsstrukturen til kanalene er under endring og man trenger å få seingen på andre plattformer. Da er det kjempeviktig å ha to bein å stå på, sier Massaiu.

- Må TV 2 gå konkurrentene i næringen og sende en gjeng med ungdommer til Syden for å stable et sånt produkt på beina?

- Jeg tenker at godt innhold kan produseres også på andre måter. Det er andre ting som fenger norsk ungdom, heldigvis. Man kan lage godt innhold for ungdom hvor de ikke er på heisatur.

Les også: HBO fester grepet på TV 2 Sumo: - Vi merker konkurransen

Tv-sjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat tror det er snakk om kort tid før TV 2 står klar med en løsning for reklamesalg på Sumo.

- Hvis veldig mye av seingen går over på andre plattformer, er det fristende å ha mulighet til å selge reklame på det, sier Wiberg til Kampanje.

Han understreker at dette markedet foreløpig ikke er en gullgruve.

- Erfaringsmessig er det en forsvinnende liten del av omsetningen som går via digitale plattformer. Varelageret må bli større før man kan kapitalisere på det, sier han.

TV 2: - Har en tydelig plan

TV 2 Sumo-direktør Christian Birkeland mener de har lite å skamme seg over når det kommer til utviklingen av nye inntektsstrømmer.

- Vi har tre store inntektsstrømmer vi må balansere; distributørøkonomi, direkte brukerbetaling på Sumo og reklamemarkedet. Det synes vi at vi gjør med suksess, sier Birkeland til Kampanje.

Han vil ikke si om de kommer til å tilby gratis innhold på Sumo i bytte mot reklame i nærmeste fremtid.

- Vi er opptatt av gode brukeropplevelser digitalt, både på tv2.no og på Sumo. Der setter vi brukerne i sentrum og gir dem de aller beste brukeropplevelsene. Vi er opptatt av at vi fortsatt skal være ledende på annonseprodukter, også digitalt, og vi har en tydelig plan på hvordan vi skal jobbe digitalt på annonsesiden. Det får vi komme tilbake til.

- Har dere havnet bakerst i feltet nå som både NENT-gruppen og Discovery kan tilby AVOD?

- V har seertall på Sumo som fullt ut matcher de beste titlene fra Discovery og NENT, og vi har høye seertall på langt flere titler. Når vårt innhold i tillegg krever abonnement og vi opplever omtrent tilsvarende seertall som innhold på AVOD fra konkurrentene, sier vel dette litt om styrkeforholdet. Vi opplever at vi har truffet godt med innholdet vårt og at vi både har en langsiktighet og sunn økonomi i det vi gjør. Vi har høy fart, nå.

Les også: MTG slår rivalene på nett - åpner opp det digitale tv-universet

TV 2 hentet nylig inn rundt 30 nye ansatte som en del av en omfattende satsing på på strømmetjenesten.

- Når ser vi resultatene av den store oppbemanningen dere har gjort i Sumo?

- Det skjer ting med Sumo stadig vekk. Vi har blitt Google-sertifisert i løpet av den siste måneden, kom med ny Apple TV-versjon rett før sommeren, har stabilisert tjenesten – selv om det gjør vondt å snakke om nå (etter tekniske problemer med Premier League-sendingen mandag, red. anm) – og kommet med nye versjoner på Android. Vi har jobbet mye under panseret og mer kommer. Vi har flere ting ute i test nå for å få svar på hvordan brukerne agerer, sier Birkeland.

Les mer: TV 2 Sumo i mål med massiv hodejakt - her er de 30 nyansatte i strømmesatsingen

Reklamekjøper mener TV 2 må åpne Sumo for gratispassasjerer