HBO fester grepet på TV 2 Sumo: - Vi merker konkurransen

Tidligere strømmesjef med klart råd til TV 2.

Publisert / Oppdater

Sara Viken Løvhaug
Sara Viken Løvhaug Analytiker / researcher

Fredag før helgen omtalte Kampanje Ipsos’ første måling av tv-tilbudet på nett og blant strømmeselskapene. Undersøkelsen, som nå er en del av den kvartalsvise sosiale medier-trackeren til Ipsos, viser andelen av den norske befolkningen som oppgir å ha en profil på en strømmetjeneste.

Les også: Sterke Viaplay-tall på ny strømmemåling (abo)

Netflix, som globalt har 125 millioner kunder, er den desidert største strømmeaktøren på det norske markedet. Blant de som har en strømmeprofil oppgir hele 44 prosent av befolkningen over 18 år at de har en profil på Netflix. Det tilsvarer over 1,7 millioner nordmenn. Like bak kommer NRK med 37 prosent.

- Det er viktig å understreke at vi spør om hvem som har profil. Dette er med andre ord ikke et tall på antall abonnenter da man kan ha flere profiler på et og samme abonnement, men det er uansett ingen overraskelse at Neflix er størst. De har vært lengst i markedet, sa administrerende direktør i Ipsos, Nathalie Warembourg til Kampanje.

HBO i nesten alle tv-pakkene

HBO i nesten alle tv-pakkene
Listen viser så et hopp ned til 20 prosent, der konkurransen tetter seg mer til. 20 prosent oppgir å ha en profil på Viaplay og 18 prosent på HBO Nordic. Blant de største tjenestene er det TV 2 Sumo som ligger sist i dette feltet med en andel på 17 prosent.

I en lignende undersøkelse utført av Kantar Media tidligere i år ledet fortsatt TV 2 Sumo over HBO på strømmetjeneste-målinger , men måtte se seg forbigått av strømmegiganten fra USA for første gang februar i år.

TV 2 Sumo-direktør, Christian Birkeland, kan bekrefte at de merker konkurransen.

Det er vanskelig for meg å skulle kommentere tallene til de andre, men for vår egen del ser vi at vi fortsatt er i vekst. Vi har flere kunder nå enn det vi hadde på samme tid i fjor. Men jeg kan bekrefte at vi møter konkurranse og det merker vi. Vi har ulike typer profiler, og har valgt å satse størst på norsk innhold for det norske folk, sier Birkeland til Kampanje.

TV 2 Sumo er, i motsetning til konkurrentene Viaplay og HBO, en selvstendig tjeneste uten eksterne distribusjonsavtaler. Det har derfor ikke gått ubemerket hen i TV 2 at HBO nå har fått innpass i TV-pakkene til både RiksTV, Get og Altibox.

- HBO har jo nå avtaler med nesten alle tv-distributørene, og det er klart at det påvirker tallene våre, sier Birkeland.

Les også: Altibox vokser med HBO i tv-pakken

Reelle brukertall vil ikke TV 2 dele, men høsten 2016 da TV 2 la frem sin 2020-strategi var et av målene å tredoble antall abonnenter fra abonnementsmassen den gang til over 700.000 abonnenter. 

Les også: Full stans i TV 2-omsetning - nå jager Sandnes ny tv-milliard

- Tv-husene kan ikke lenger operere med to rene høst og vår-sendeskjemaer hvis de skal satse på strømming.

Kristian Bruarøy, tidligere TV 2 Sumo-sjef, har fulgt strømmetjeneste-markedet lenge og nøye. Han påpeker at siden HBO og TV 2 Sumo har ulike distribusjonsstrategier er de vanskelig å sammenligne. 

- Det som er viktig å huske er at TV 2 er på flere flater, og de reelle tallene for hvor mange som til slutt ser og bruker tjenesten kan være langt flere enn de som har sett og brukt HBO. Jeg tenker jo at det er totaliteten som må telle her. Hva hadde for eksempel skjedd om Sumo la ut mer eksklusivt innhold som man måtte inn på Sumo for å se? Også får HBO enorm oppmerksomhet og drahjelp med enkeltstående store titler som «Game of Thrones», mens TV 2 får mer sesongbasert og jevn oppmerksomhet, sier Bruarøy. 

- Hva tenker du om fremtiden til TV 2 Sumo? 

- Vel, de er jo fremdeles i vekst, er de ikke? Netflix skriker kanskje høyest i slike undersøkelser, men man ser at abonnementstallene deres flates mer og mer ut. Grunnen til det tror jeg er fordi de gjør det motsatte av Sumo – de har ikke nok lokalt innhold. Og det tror jeg generelt er noe av det som begrenser de internasjonale strømmetjenestene, sier Bruarøy.

Bruarøy mener en av de store utfordringene til Sumo og andre norske strømmetjenester i kampen mot de amerikanske strømmegigatene er å avvenne seg fra sesongtankegangen.

- Tv-husene kan ikke lenger operere med to rene høst og vår-sendeskjemaer hvis de skal satse på strømming. De er nødt til å ha et 12 måneders fokus, og fylle på med nytt innhold hele året slik HBO gjør. Det er noe av det jeg virkelig håper vi ser en endring av i nærmeste fremtid. Høst og vår-tankegangen er nok en praksis som ikke er så lett å snu, for den er så godt integrert i norske tv-hus - men det er viktig hvis man ikke skal bli fullstendig overkjørt av de utenlandske gigantene, sier Bruarøy.

Tett rundt TV 2 Sumo

Her ser du tabellen over andelen av den norske befolkningen som oppgir å ha en profil på en strømmetjeneste. 

Amazon sniker seg med

Amazon sniker seg med
For første gang sniker også Amazon seg med på en liste over de største strømmeselskapene, med tjenesten Amazon Prime Video. Det er dog bare to prosent som oppgir at de har en profil hos netthandelsgiganten, og tjenesten er enda ikke lansert i Norge. Birkeland tror det bare er snakk om tidsspørsmål før de, og flere med dem, kommer for å ta over det nordiske markedet.

- Vi kommer til å se flere store internasjonale aktører som lanserer tjenester i Europa og Norden i 2018, og sikkert også i 2019. Det er sånn verden er, og det er nettopp derfor det er viktig for TV 2 å ha en annen type profil enn de amerikanske ved å satse på innhold som har tradisjon for å være populært blant det norske publikum, sier Birkeland.

Vokser med partneravtaler

Vokser med partneravtaler
PR-sjef Isabell Langvatn Goren i HBO Nordic har tidligere bekreftet overfor Kampanje at de har hatt en positiv utvikling i markedet. Hun mener det i stor grad skyldes det amerikanske serieinnholdet de kan tilby, som i tillegg til flaggskipet «Game of Thrones» inkluderer kultserier som «Twin Peaks: The Return», og prisvinnende serier som «Big Little Lies» og «The Handmaid's Tale».

- I likhet med for eksempel «Game of Thrones» er mange av disse seriene ikke bare ren underholdning. men populærkulturelle fenomener som folk ønsker å ta en del av, og når vi da tilbyr dette innholdet eksklusivt i Norden er det naturlig at publikum fatter en interesse for vår tjeneste. I løpet av året har vi også fått på plass en egen seksjon kalt Toonix, med innhold for barn, noe som gjør at tilbudet vårt i større grad appellerer til barnefamilier, sier Goren til Kampanje.

Som Kampanje tidligere har skrevet, er det nå mulig å få tilgang til HBO Nordic i grunnpakken til både Get, RiksTV og Altibox. Det har bidratt til veksten, bekrefter Goren.

- Vi er veldig fornøyd med de partneravtalene vi nå har inngått og ser stort potenisal for videre utvikling. Distribusjonsavtalene har vært viktige for oss i den forstand at vi når ut til et publikum med andre seervaner enn de vi har kommunisert med tidligere, sier Goren.

HBO fester grepet på TV 2 Sumo: - Vi merker konkurransen