Netflix beholder sin nummer én-posisjon i det norske markedet for strømme-tjenester med en dekning på 52 prosent i fjerde kvartal 2017. Det viser rykende ferske tall fra Kantar Medias Interbuss-undersøkelse, som kartlegger nordmenns internett-vaner.

På ett år har Netflix økt sin markedsandel med 9 prosentpoeng, og nå nærmer den amerikanske giganten seg NRK i bruk på nett. For bare et år siden var avstanden mellom Netflix og NRKs nett-tv-tjeneste på 15 prosentpoeng. Nå er det bare 7 prosentpoeng som skiller dem.

59 prosent svarer at de bruker NRKs nett-tv-tjeneste. 

Kniver om andreplassen 
Men det er det som skjer under Netflix på målingen som er av spesiell interesse for markedssjef Ingvar Sandvik i Kantar Media.

For nå kniver både TV 2 Sumo (24 prosent), HBO Nordic (22 prosent) og Viaplay (21 prosent) om andreplassen på listen over betal-tv-tjenestene på nett, og det er HBO Nordic som vokser mest.

På ett år har Time Warner-selskapet økt sin markedsandel i Norge med hele ti prosentpoeng. TV 2 Sumo vokser også med respektable ni prosentpoeng, mens Viaplay vokser med syv prosentpoeng.

- Det er en kamp mellom HBO Nordic, Viaplay og TV 2 Sumo, konstaterer Sandvik.

Discovery-konsernets strømmetjeneste Dplay har en trygg femteplass med en andel på 7 prosent i fjerde kvartal.

Les også: Sterke strømmer i tv-bransjen - flesteparten av de under 40 ser «Broen» på nett

Var større i tredje kvartal
Faktisk viste målingen i tredje kvartal i fjor at HBO Nordic var større enn TV 2 Sumo med en andel på hele 25 prosent. Da hadde TV 2 Sumo en andel på 20 prosent. Dette var kvartalet da HBO Nordics ubestridte flaggskip «Game of Thrones» var «på lufta» med sin syvende sesong.

Sandvik kan ikke si med sikkerhet at «Game of Thrones» er en direkte årsak til at HBO Nordic gjorde et byks i fjor sommer, men han vil heller ikke utelukke det.

Han peker dessuten på en annen årsak til at HBO Nordic nå ser ut til å befeste sin posisjon i det norske tv-markedet. I løpet av det siste året har HBO Nordic gjort sitt inntog i grunnpakken til både Get, RiksTV og Altibox. Det betyr at mange nordmenn har fått enkel tilgang til strømmetjenesten og deres innhold.

- HBO har jobbet seg inn bakveien, og du kan nå kan bytte ut en del kanaler med HBO i grunnpakken hos flere tv-distributører, sier Sandvik.

- Det kan du ikke med TV 2 Sumo og Netflix, og det har nok vært et strategisk smart grep for HBO Nordic, legger han til.

Han tror vi har til gode å se den fulle effekten av HBO Nordics distribusjonsavtaler. 

Slik har det norske strømme-tv-markedet utviklet seg det siste året:

Selskap Markedsandel Endring
Netflix 52 prosent + 9 prosentpoeng 
TV 2 Sumo 24 prosent + 9 prosentpoeng
HBO Nordic 22 prosent + 10 prosentpoeng
Viaplay 21 prosent + 7 prosentpoeng
Dplay 7 prosent -

Kilde: Kantar Media Interbuss Q4-2017.

Dobling i strømming
Tall fra Kantar Media viser at nordmenn i snitt ser 50 minutter strømme-tv hver dag. Det er en dobling fra 2014, da vi så 25 minutter strømme-tv daglig. Tallene inkluderer både betal-tv-tjenester som Netflix og TV 2 Sumo, samt NRKs nett-tv-tjeneste og andre tjenester man ikke betaler for, som YouTube og VGTV.

- Kompenserer veksten for strømme-tv for fallet på lineær-tv?

- Konsumet av levende bilder er større enn noen gang, men det spørs hvor du drar linjen for hva som er strømme-tv. Hvis vi snakker om premium-tjenester som Netflix, HBO Nordic og TV 2 Sumo, så er ennå ikke konsumet høyt nok til å kompensere for fallet. Jeg tror ikke tapet på lineær-tv blir tatt igjen av de tradisjonelle tv-kanalenes strømme-tv-tjenester på kort sikt. 

Sandvik mener konkurransen om seerne bare vil bli tøffere, og utelukker ikke at også Facebook vil være en del av denne målingen om noen år.

- De store internasjonale aktørene kommer til å satse hardt, så da blir spørsmålet hvordan de norske klarer å stå imot.

Les mer: Ansettelses-boom i TV 2 etter tidenes nedbemanning - så mange skal jobbe i Sumo