Byråkjempe med million-underskudd på reklamesatsing – nå legger toppsjefen ned to Apriil-byråer

- Det er en krevende tid, sier byråleder.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Nafisa Zaheer Journalist

Det har vært en tøff tid for norske reklamebyråer helt siden i fjor høst og Kampanje har ved flere tilfeller skrevet om både nedbemanninger, permitteringer og avviklinger. Schibsted har allerede lagt ned sitt innholdsbyrå Manus, Hausmann har gått konkurs og nå følger byråkjempen Media Bergen opp med beskjeden om at de avvikler Apriil Innhold og reklamebyrået Apriil Reklame Oslo. Totalt 13 ansatte blir berørt av avviklingen av driften i de to enhetene og de ansatte ble informert rett før påske.

Konsernsjefen i Apriil og eieren Media Bergen, Tina Stiegler, sier til Kampanje at byråeieren fremover vil ha «færre og større enheter».

- Vi ønsker en mer robust organisasjonsstruktur. Det ikke ønskelig å ha for mange små enheter i Apriil. Vi står bedre rustet for å møte et tøffere marked ved at enhetene er større enn i dag. I tillegg har vi opplevd at det har vært økonomiske tøffe tider, som også påvirker avgjørelsen om å legge ned de to enhetene, sier Stiegler til Kampanje.

Les også: Tina Stiegler skal skape vekst for ny byråkjempe: - Naturlig at vi beveger oss tyngre inn på teknologi

Uavklart situasjon for ansatte

De to berørte selskapene Apriil Reklame og Apriil Innhold hadde i 2021 en omsetning på til sammen litt over 30 millioner kroner og Stiegler sier det har vært tøft å få lønnsomhet i de to selskapene som i dag ledes av Linn Mevold og Christian Raae. Begge de to blir berørte av nedleggelsene, men det er usikkert hva som skjer med de og selskapets ansatte fremover. 

- Vi opplever at mange virksomheter ser verdien av god innholdsproduksjon på tekst, foto, video og podkast. Men i et krevende marked har ikke betalingsviljen vært stor nok til at vi har greid å få en lønnsom driftsmodell. Apriil skal imidlertid fortsatt levere innholdstjenester, sier Mevold til Kampanje.

- Hva tenker du om din egen fremtid i Apriil?

- Den er uavklart, sier Mevold.

Når Kampanje tar kontakt med Christian Raae ønsker ikke han å uttale seg i denne saken.

Les også: Tidligere NRK-journalist blir partner i PR-byrå

Byråleder:

Christian Raae kom til Media Bergen og Apriil i 2020. Men satsingen i Oslo har ikke vist seg å være bærekraftig og byrået legges nå ned.

Utelukker ikke færre ansatte  

Konsernsjef Tina Stiegler sier de nå jobber med å finne løsninger for personene som har hatt et ansettelsesforhold i de to berørte selskapene. 

- Vi har begynt å jobbe med og tar sikte på å finne en løsning for så mange som mulig. Målet er at flest mulig skal få jobb i ett av søsterselskapene, men en endelig løsning er ikke på plass enda. Det vil bli klart i slutten av denne måneden, sier hun.

Hun kan imidlertid ikke utelukke at det vil bli færre ansatte i Apriil-gruppen.

- Det begynner og slutter medarbeidere kontinuerlig i en så stor organisasjon, men vi skal ikke se bort fra at antall ansatte vil kunne bli noe redusert etter at disse to selskapene blir avviklet, sier hun.

Taper på reklame

Apriil er en del av Media Bergen der investoren Ove Grønnevik står bak. Med sitt Media Bergen har Grønnevik kjøpt en rekke selskaper de siste årene som Reklamekollektivet i Bergen, Ludens, Foll og Per Høj. Flere av disse byråene er i dag samlet under Apriil-paraplyen som etter avviklingen av de to selskapene vil telle ni selskaper. Ett av de større miljøene er reklamebyrået Apriil Reklame i Bergen. Men også her er det utfordrende, noe som kom til syne tidligere i år da byrået måtte permittere flere ansatte.

- Dessverre så ble de siste månedene i fjor krevende for deler av Media Bergen sin portefølje. Enkelte av selskapene i Apriil-samarbeidet som opplevde en betydelig nedgang i oppdrag. På samme måte som resten av bransjen, sa Stiegler til Kampanje i januar.

Et av selskapene som sliter er reklamebyrået Apriil i Bergen. Det er med sine rundt 30 ansatte et av de større byråmiljøene i Apriil. Ferske regnskapstall viser at 2022-tallene ga et fall i omsetning på nesten 7,5 millioner kroner og et underskudd på 1,6 millioner kroner. I 2021 var det et overskudd på 1,2 millioner i Apriil Reklame i Bergen.  

- Ja, det tror jeg hele bransjen merker, det er en krevende tid for vår bransje, men utover det henviser jeg til det Tina Stiegler sier, sier Lasse Marøen til Kampanje.

Les også: Apriil-byrå med permitteringsvarsel til ansatte: - Betydelig nedgang i oppdrag

Bedre for PR og event

For de øvrige selskapene er det «business as usual», ifølge konsernsjefen. I Apriil Event og Kongress er markedssituasjonen som før, og antall medarbeidere innen PR-enhetene har økt med rundt 50 prosent det siste året.

- Det er fortsatt et ustbilt marked og usikre prognose fremover. Derfor er det viktig å følge markedsutviklingen tett og sikre at vi gjør robuste grep i tiden som kommer og sånn at vi kan fortsette å ha et robust konsern. I noen deler av miljøet merkes det mer til de tøffe økonomiske tidene enn i andre, sier Stiegler.

Media Bergen-konsernet teller en rekke forskjelige selskaper i tillegg til de nevnte byråene Per Høj, Foll, Apriil og Ludens, og hadde en samlet omsetning på over 400 millioner kroner i 2021. 

Les også: Byråkjempe med nytt oppkjøp: - Vi skal fortsette å pushe grenser og utfordre

Her kan du se tallene til Apriil Reklame i Bergen for regnskapsårets 2022. Alle tall i MNOK.Underskudd i Apriil Reklame

Apriil Reklame 2022 2021 Endringer i %
Omsetning 37,7 45,1 - 16
Driftsresultat - 1,6 1,2 -
Resultat før skatt - 1,5 1,2 -

Byråkjempe med million-underskudd på reklamesatsing – nå legger toppsjefen ned to Apriil-byråer