Reklamebyrå slår seg selv konkurs: - Tungt å være liten når markedet snur

Hausmann kom seg gjennom pandemien, men den økonomiske usikkerheten gjorde det umulig å drive videre. Nå håper gründer Terje Banken at de vil finne gode løsninger for både ansatte og kunder.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det er åpnet konkurs i reklamebyrået Hausmann, tidligere kjent som Llowbank. Byrået ble etablet i 2012 av Arne-Inge Christophersen, Terje Banken og Tore Woll, som alle hadde jobbet i McCann Worldgroup.

Woll solgte seg ut i 2018 for å starte byrået Tante Randi. Christophersen sluttet i byrået tidligere i år og signaliserte samtidig at han ville selge seg ned.

Rune Tyvold og Terje Banken har vært hovedaksjonærene i Hausmann før konkursen.

- Hausmann synes å være et godt drevet lite reklamebyrå. På grunn av markedsendringer kom selskapet ut i det som synes å være en utfordrende økonomisk situasjon i høst. Gründerne og styret kom derfor til at det var riktig å melde oppbud. Konkurs ble åpnet i går etter at styret innleverte en oppbudsbegjæring, sier bobestyrer Johan Henrik Nossum i advokatfirmaet Schjødt til Kampanje.

Les mer: Arne-Inge Christophersen slutter i Hausmann - selger seg ned i reklamebyrået

- Har vært veldig krevende

Daglig leder Terje Banken bekrefter overfor Kampanje at de i et styremøte mandag besluttet å melde oppbud.

- Det har vært en flott reise på ti år med vesentlig flere oppturer enn nedturer. Flinke kollegaer og spennende kunder har resultert i mange flotte og prisvinnende kampanjer. Det er vi stolte av. Men de siste tre årene har vært veldig krevende, sier han til Kampanje.

Hausmann har hatt flere kunder innenfor handel og service i Oslo, inkludert KLP Eiendom, Glasmagasinet, Byporten og Aker Brygge, og de ble derfor hardt rammet av koronapandemien.

Les mer: Stengte butikker sendte Hausmann tilbake i minus - nå gir byrålederen forsiktig gass

Byrået fikk et underskudd på 650.000 kroner i 2020, men i 2021 klarte de å sikre et lite overskudd på drøye 160.000 kroner. Samtidig hadde byråinntekten falt fra 11,9 millioner kroner til 8,1 millioner kroner på to år.

- Det er tungt å være liten når markedet snur. Først kom pandemien, hvor de fleste av våre største kunder ble rammet av nedstengning, og når vi endelig ser at pandemien begynner å gå over, blir det krig i Europa og usikkerhet i norsk økonomi, fortsetter han.

- Umulig å drive videre

Byrået opplever at flere av kundene deres har redusert aktiviteten som følge av den manglende forutsigbarheten.

- Vi har hele tiden tilpasset Hausmann for det markedet vi er i, og i dag er vi fem mennesker. Det er et absolutt minimum. Det er det en del ting vi ikke rår over og flere store prosjekter har gjennom høsten blitt skjøvet på og utsatt og utsatt. Når det er blitt umulig for oss å drive videre, må vi ta ansvar som eiere og ledere og melde oppbud, sier Banken.

Han legger til at de har «en veldig konstruktiv» dialog med bobestyrer Johan Henrik Nossum om boet og fremtidsutsiktene.

- Dette er en situasjon vi gjerne skulle ha unngått. Nå er målet at dette skal representere spennende muligheter, og ikke problemer, for de ansatte og kundene våre, sier Banken.

Johan Henrik Nossum har også et håp om at de skal finne gode løsninger.

- Konkursboet og ledelsen har et svært godt samarbeid i det som synes å være et oversiktlig konkursbo. Det arbeides med å finne gode løsninger, ivareta kundene og de ansattes interesser. I det ligger det også at kreditorene ivaretas på beste vis, ser Nossum.- Hva er gjelden på?- Det er så tidlig i bobehandlingen at vi ikke har oversikt over det ennå. Boet vil registrere alle krav som kommer inn på sedvanlig vis.

Hausmann-sjefen vil heller ikke kommentere resultatene i 2022.

Reklamebyrå slår seg selv konkurs: - Tungt å være liten når markedet snur