Stengte butikker sendte Hausmann tilbake i minus - nå gir byrålederen forsiktig gass

Flere av reklamebyråets kunder ble hardt rammet av koronakrisen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Tallene for det reklamebyrået Hausmann er klare, og de viser at byrået som tidligere hett Llowbank ender i minus etter at de snudde den negative trenden i fjor.

Hausmann hadde et underskudd på 650.000 kroner på driften, en nedgang på over en million sett opp mot 2019 da de endte på rett i overkant av 500.000 kroner i pluss. 

Omsetningen faller også fra 20,6 millioner i 2019 til 18,8 millioner i 2020. Det er fortsatt bedre enn 2018 hvor de hadde sin svakeste omsetning i nyere tid. 

2020 begynte bedre enn det sluttet, forteller byråleder Terje Banken.

- Etter første halvår i fjor var jeg ganske positiv. Mars 2020 var den beste måneden i byråets historie, vi hadde nettopp blitt mestvinnende byrå i Gulltaggen og kåret til Årets byrå av DN og Regi. Men i april og mai måtte vi permittere hele arbeidsstaben 50 prosent, sier Terje Banken.

Les også: Hausmann til topps i Gulltaggen - her er Terje Bankens nye gullgutter

Rammet av stengte butikker

Selv om aktiviteten tok seg opp igjen i løpet av sommeren, var også resten av året preget av lite forutsigbarhet, og spesielt for et byrå som har flere kunder innenfor handel og service i Oslo, inkludert KLP Eiendom, Glasmagasinet, Byporten og Aker Brygge.

- Vi har solide kunder, men når flere av de må stenge ned eller stoppe løpende kampanjer, samt at utviklingsprosjekter blir lagt på is, så merker vi det godt.

Fra og med juni hentet Banken likevel alle ansatte tilbake på jobb, både for å sikre gode leveranser på kundene som var i aktivitet, og for å jobbe med «new biz», altså nye kunder.

Byråinntekten ender på 9,8 millioner kroner, og faller med det tre milioner kroner sett opp mot 2020. 

Selv om resultatet ble et underskudd, understreker Hausmann-sjefen forteller at de hadde positivt driftsresultat på i overkant av 100.000 kroner før ekstraordinære restruktureringskostnader fra fjoråret.

- Så når det gjelder den underliggende utviklingen i byrået, så er du fornøyd?

- Ja, vi har tatt de grepene vi skulle. Vi har tatt ganske bra for oss i new biz-markedet, og der vil vi ha flere nyheter å melde utover høsten, når vi har de første jobbene på trykk.

Mistet Gulltaggen-vinnere

Nå teller Hausmann ni stykker, men byrålederen vil gjerne ha inn to til. Noen har forlatt byrået i løpet av året, inkludert Gulltaggen-vinnerne Marcus Hassel og Torkel Skjolden, som begge har meldt overgang til Try.

- De fikk en mulighet i Try. Det er kipt for oss og hyggelig for Try. Det er flinke og hyggelige gutter som jeg ønsker alt vel. Samtidig har Henrik Weido Lorentzen og Tor Adam Slettebø vært på plass siden januar, har tatt over stafettpinnen og leverer veldig bra.

Etter første halvår i 2021, har Hausmann positivt driftsresultat, 60 prosent bedre enn fjoråret på samme tid.

- Men det er fortsatt liten forutsigbarhet. Vi merker at det ikke er så mye snakk om langtidsplaner hos flere av kundene. Planer blir godkjent mye senere, og man venter lengst mulig før man setter i gang aktiviteter. Men gjennomgående er belegget vårt mye høyere enn i fjor.

- Kommer dere til å levere et overskudd i år?

- Ja, det gjør vi, men jeg tør ikke spå på hvilket nivå. Vi er helt avhengig av hvordan august og september blir. Vi har tjent penger så langt i år, og normalt sett er tredje og fjerde kvartal bedre enn første og andre kvartal. Vi ser positivt på året.

Les også: Hausmann-sjefen lærte seg sveising på Youtube - nå har han brukt over 100 timer på verkstedet

Mistet omsetningRøde tall i Hausmann

Hausmann 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 18,8 20,6 - 8,7
Driftsresultat - 0,6 0,5 -
Resultat før skatt - 0,7 0,4 -

Tall i millioner kroner.

Stengte butikker sendte Hausmann tilbake i minus - nå gir byrålederen forsiktig gass