– Apple Watch vil bli mainstream

Mannen som jobbet tett på Steve Jobs i mange år, er uenig med norske app-utviklere.

Publisert / Oppdater

Frida Marie Grande
Frida Marie Grande Innholdsprodusen

Apple Watch er rett rundt hjørnet, men norske app-eksperter ser ingen grunn til å juble av den grunn. Produktet er interessant, men å ha det på armen kan være en invitasjon til spam, mener de.

Les også: – Her er de nye app-trendene

Når Kampanje slår av en prat med Ken Segall er tonen en annen. Mannen, som jobbet tett på Steve Jobs i mange år og satt i’en på macproduktene, er overbevist om at Apple Watch vil bli et mainstream-produkt, på lik linje med resten av porteføljen til verdens mest verdifulle selskap. Segall var også i reklamebyrået som jobbet med Apples «Think Different»-kampanje.

- Det virker sykt, men det samme skjer hver gang. Apple gjør noe og folks ytringer lar ikke vente på seg. «Dumbest move they ever made», er en klassiker. Det kan være jeg er helt ukritisk, men det virker som om produktet ikke kan unngå å bli en stor suksess. På samme måte som apper utgjorde iPhone, vil utviklere lage spennende ting for klokken, sier Segall til Kampanje.

Det virker som om Apple Watch ikke kan unngå å bli en stor suksess.

Sist fredag ble førsalget startet i USA, med et salgsresultat på én million enheter de første 24 timene. I følge Segall er salget den første helgen nært det dobbelte av hva Android har klart å selge på et helt år.

- For det første har Apple evnen til å lage gode økosystemer. Og for det andre tror jeg de har vært veldig lure når det kommer til mote-aspektet ved klokken, i motsetning til Samsung som gjorde det alle kunne forutse da de lanserte sin klokke. De forminsket telefonen og plassere den på håndleddet. Apple, på sin side, så på denne muligheten og sa: Vel, klokker er i realiteten moteartikler. Vi må lage et funksjonelt moteprodukt.

Ved kjøp av Apple Watch kan kunden selv bestemme hva slags reim klokken skal ha. Dette er helt essensielt, mener Segall.

- I Samsung sitt tilfelle endte alle i en vennegjeng med å kle seg i identiske klokker. Dette er en veldig grunnleggende faktor de ikke tenkte på, sier Segall og poengterer at grunnen til at Samsung ikke tenkte på det, er fordi de ikke er Apple.

Appene avgjør klokkens fremtid
Én ting er riktig nok Segall og norske app-utviklere enig om. Kvaliteten på applikasjonene vil være den fundamentale suksessfaktoren for klokken.

- Appene som kommer vil være utrolig viktig for klokkens fremtid. Spørsmålet er hva programmerere og utviklere kommer til å lage. Dette er en stor utfordring, men jeg liker for eksempel ideen om å ringe opp en Uber-bil eller å få beskjed på klokken om at flyet mitt skal lette.

At vi allerede har mulighet til å gjøre det vi trenger på mobilen vår, mener Segall ikke er et fullverdig argument. Hvert enkelt Apple-device har sine unike fordeler.

- Da iPaden kom ut husker jeg at folk sa det kun var en stor iPhone eller iPod Touch. Og jeg svarte at det var akkurat derfor produktet var så bra! Telefonen har en begrenset skjermflate og tilgang på strøm, så hvis du putter dette i en større dings, med større skjerm og raskere chip, vil man kunne gjøre så veldig mye mer. Og det var jo nettopp derfor iPaden endte opp med å bli populær.

Men har det tatt for lang tid å få klokken ut på markedet? Segall tror ikke det.

- Apple føler på presset noen ganger, men de forhaster ingenting. De setter virkelig pris på merkevaren sin. Dersom de hadde kommet ut med en klokke i fjor hadde ikke Apple Pay vært klar ennå. Jeg vet ikke hvordan diskusjonene var, men timing er viktig, for de får bare én sjanse. Det kan være veldig skadelig for merkevaren å lansere noe som ikke lever opp til den standarden folk forventer. Det er det Apple styrer etter. Tenk nye tanker, finn opp nye produkter, men de blir aldri sluppet før det er noe folk vil forelske seg i.

Verdiene vil leve videre
På spørsmål om Apple vil klare å holde det samme tempoet gående i årene som kommer, virker Segall optimistisk.

- Steve håndplukket sitt team og disse menneskene var veldig enig i hans verdier. De visste at det er disse verdiene som gjør at Apple er det det er i dag. Så verdiene vil leve videre, men man kan jo undres over hva som vil skje om 20 – 30 år. Når det er gått så langt tid tror jeg ikke vi vil kjenne igjen Apple, rett og slett fordi verden forandrer seg.

Han sier stien vil dannes på samme måte som med Disney, der man hiver seg på de mulighetene som dukker opp.

- Du ville aldri trodd at Disney skulle ende opp med å eie et mediekonglomerat og alt det andre de eier i dag. Men slik ble det, og det er fordi de så en mulighet som Walt aldri ville tenkt på. Så hvem vet hva som vil skje med Apple. Det må skje forandring, for det vil aldri komme en ny Steve Jobs. Hans begavede hjerne er spredt til noen få mennesker nå, men når de er ute av gamet, så må de erstattes med noen som aldri har kjent Steve. Forhåpentligvis vil verdiene bli værende i selskapet likevel.

– Apple Watch vil bli mainstream