Her er de nye app-trendene

Hvor går utviklingen i app-markedet? Landets fremste designbyråer spår om fremtiden.

Publisert / Oppdater

Frida Marie Grande
Frida Marie Grande Innholdsprodusen

Den mye omtalte klokken, Apple Watch, er snart å finne i butikkhyller verden over. Sist fredag ble førsalget startet i USA, med et salgsresultat på én million enheter de første 24 timene. I Norge er ventetiden noe lenger, men i følge flere av de ledende tjenesteutviklingsselskapene og designbyråene Kampanje har pratet med er det allerede flere norske aktører som snuser på de kommersielle mulighetene flaten har å by på. Spørsmålet er om den nye dingsen blir en flopp eller om det blir tatt i mot med åpne armer.

Les også: - Jeg håper virkelig ikke at klokken blir en attraktiv reklamekanal

App-ekspertene tror nettopp kvaliteten på applikasjonene vil være den fundamentale suksessfaktoren for klokken. Men at lanseringen vil revolusjonere nordmenns digitale vaner har de ingen tro på. I hvert fall ikke med det første.

- For at en slik teknologi skal være en suksess må den føles til nytte hele tiden du har den på deg. Folk som vil bruke mye penger på klokke, vil nok fremdeles kjøpe de tradisjonelle merkene, sier kreativ leder i Bleed,  Svein Haakon Lia, til Kampanje.

Bleed er et designbyrå som har levert flere applikasjoner med det man må kalle et bredt nedslagsfelt. Etter å ha passert én million nedlastninger, fikk tv-appen Bleed har utviklet for NRK en av de gjeveste designprisene her til lands under den store «Designdagen». 

Les også: NRK treffer med app-design

Lia sier til Kampanje at byrået ennå ikke har fått noen forespørsler fra kunder om å lage Apple Watch-tilpassede apper og den kreative lederen tror det vil ta tid før interessen kommer.

Avventende til klokke-apper: Svein Haakon Lia i Bleed gikk til topps i designkonkurransen Merket for god design med en jobb for NRK og deres nye tv-app.  Den nye Apple-klokken er han avventende til.

Han opplever at mange av deres kunder er ivrige etter å lage apper også tilpasset Apple’s nye klokkeprodukt. Med Google Watch som ble lansert i fjor har de allerede hatt mulighet til å teste ut tilstedeværelsen på Ola Nordmanns arm.

- Ruter Reise er et av prosjektene våre som har fungert veldig fint.  Om du er på reise kan for eksempel klokken gi deg oppdateringer på avvik og forsinkelser, sier Hallén til Kampanje.

Også Ruter-appen var en av designjobbene som ble trukket frem under designkonkurransen Merket for god design onsdag kveld.Til tross for interesserte kunder og vellykkede prosjekter gjennom Google, er Shortcut likevel opptatt av å holde beina godt plantet på jorden og avvente hallelujahstemningen.

- Vår holdning til apper på denne flaten har vært å se det an og holde litt igjen. Vi vil vente litt med å overlesse armbåndsuret med risting og andre ting som skjer. Det er lett å tenke at det man selv lager er det viktigste og at pushmeldinger gull verdt. Men for sluttbrukeren blir det fort mye som kan minne om spam. Å få denne pågangen på armen er noe vi ser på med måtehold.

Da jeg fikk push-varsel fra en norsk tv-kanal på grunn av rettssaken mot «Flytevest-Arne» ble appen øyeblikkelig avinstallert.

- Et nytt vindu
Hos konkurrenten Agens sier Jan Ove Kjøndal at han opplever mye av det samme. De har fått flere forespørsler knyttet til smartklokker og opplever at mange aktører ser potensialet som Apple Watch representerer. Samtidig er de svært tydelige på at flaten ikke kan brukes til hva som helst.

- Apple Watch er først og fremst et nytt vindu inn mot et produkt eller en tjeneste, med korte, hyperrelevante sessions på et par sekunder. Leverer man på dette, vil det kunne gi stor merverdi. Hvor mange man når på smartklokker i løpet av 2015 er imidlertid et helt annet spørsmål. Smartklokker blir nok ikke mainstream med det aller første, sier Kjøndal til Kampanje.

Han mener smartklokker i stor grad vil handle om notifikasjoner – på godt og vondt og at det gjelder å trå varsomt samtidig som man er relevant.

- Mulighetene må brukes klokt og med respekt for brukeren. Man må tenke kontekst og unngå unødvendig masing - akkurat som på mobil. Notifikasjonsmani virker alltid mot sin hensikt. Da jeg fikk push-varsel fra en norsk tv-kanal på grunn av rettssaken mot «Flytevest-Arne», ble appen øyeblikkelig avinstallert.

Spår ny app-trend
Selv om holdningen til Apple Watch-apper er avventende, spår Shortcut-sjefen økt etterspørsel etter det han kaller B2E eller business to employee. Dette er app'er som skal løse utfordringer man møter på i jobbsammenheng. Han mener det ikke er noen tvil om at dette vil bli en del av alle bransjer i årene som kommer.

- Noe av det vi jobber mest med er B2E. Dette forenkler og beriker hverdagen til ansatte i en bedrift. Vi har for eksempel laget en app for alle postbudene i landet. Dette betyr at hverdagen blir mye mer effektiv og fysisk lettere for postbudene. Vi er veldig glad i å lage verktøy som er nyttige. For journalister i NRK har vi laget en app der de kan ta opp video, tekst, lyd og bilde. Dette sendes så automatisk over til desken og gjør hverdagen deres enklere, sier han til Kampanje.

Utover dette tror han det vi kaller tingenes internett er noe vi vil komme til å se mer av.

- Mye som skjer nå gjør at apper vokser og blir mer naturlig for oss. I årene som kommer vil nok ikke de ulike produktene vi bruker ha sitt eget display, men heller en trådløs overføring fra mobilen som vi styrer den fra. Det er helt naturlig at alle de digitale tingene du eier vil ha en styreflate-app, sier Hallén.

Vekst i app-byråene
En foreløpig oversikt over regnskapstallene til noen av de mest premierte byråene på den store Designdagen denne uken viser at samtlige byråer øker omsetning med mellom 10 og 20 prosent sammenlignet med 2013-tallene. Samlet har omsetningen til de tre byråene Bleed, Shortcut og Agens vokst med 13,5 millioner kroner eller 25 prosent.

Også resultatmessig er det bedring for både Agens og Bleed som øker resultatene kraftig, mens daglig leder i Shortcut, John Eivind Hallén, sier «de styrte mot et kalkulert underskudd» på 0,3 millioner kroner «grunnet utgifter knyttet til ny ledelse og nye lokaler».

- Vi er i stor vekst om dagen og budsjetterer med en omsetning på 24 mill som vil gi et overskudd på 1,5 millioner kroner, sier Hallén.

AgensHer ser du regnskapstallene til Agens i 2014. Alle tall i MNOK.

Agens 2014 2013 Endring i prosent
Omsetning  38,7  29,5 + 31
Driftsresultat  10,2  6,3  + 62
Resultat før skatt  10,3  6,4  + 62

ShortcutHer ser du regnskapstallene til Shortcut for 2014. Alle tall i MNOK.

Shortcut 2014 2013 Endring i prosent
Omsetning 16,0 13,5 + 18,5
Driftsresultat - 0,2 1,1  
Resultat før skatt - 0,3 1,4  

BleedHer ser du regnskapstallene til Bleed i 2014. Alle tall i MNOK.

Bleed 2014 2013 Endring i prosent
Omsetning 12,0 10,2 + 17,6
Driftsresultat 1,8 -1,4  
Resultat før skatt 1,8 -1,4  

Her er de nye app-trendene