Onsdag ettermiddag var det som kan krype og gå i den norske designbransjen samlet for å se utdelingen av prisen «Merket for god design». Det skjedde på den store «Designdagen», som arrangeres av Norsk Designråd. «Designdagen» er dagen da næringsliv og designere hedres for nytenkning og innovasjon og «Merket for God Design» deles ut til både bedrift og designbyrå for gode designløsninger.

En av de store vinnerne var NRK og designbyrået Bleed som var blant de beste i kategorien interaksjonsdesign. Juryen mener statskanalen og Bleed setter standard for visning av tv-innhold via app som til nå har nesten én million nedlastninger.

- Appen har en gjennomarbeidet funksjonalitet som sitter ned til de minste detaljene. Dette er bedre enn å se «vanlig» tv, skriver juryen i sin uttalelse.

I tillegg var NRK og Bleed også nominert til den gjeve hedersprisen sammen med tre andre jobber, men her var det Dinamo og gründerne i eplemostprodusenten Epleslang som gikk til topps.

Imponerer

NRK og Bleed får skryt for TV-app. Juryen mener den gir en bedre opplevelse enn å se på «vanlig» TV

De øvrge vinnerne i kategorien interaksjonsdesign var Rolls-Royce Marine (EGGS Design), Gjensidige Forsikring (Agens), Posten Norge (Shortcut) og Kongsberg Seatex (Halogen).

- Helt suverent
I kategorien emballasjedesign var det altså bedriften Epleslang og byrået Dinamo som utmerket seg både som kategorivinner og som vinner av den aller gjeveste prisen Hedersprisen. Epleslang er en bedrift som bruker ubenyttede epler fra Oslos hager i sin eplemost. Plukking av epler og pakking av flasker gjøres av ansatte ved arbeidsmarkedsbedriften Nordpolen Industrier.

- Dette er helt suverent. Hedersprisen for god design betyr veldig mye for oss å motta. Den er et bevis på at vi ikke bare gjør fantastiske ting, men at vi også ser fantastiske ut, sa en stolt Anne Dubrau etter overrekkelsen.  

Hun har følgende råd til små gründerbedrifter med store ambisjoner.

- Som gründer med dårlig råd må du rett og slett våge å spørre dyktige folk om hjelp. Skaff deg gode samarbeidspartnere, slik som vi gjorde. Dinamo har gjort en utrolig stor jobb for oss, sier Epleslang-sjefen.  

Flaskedesign til topps

I kategorien emballasjedesign gikk bedriften Epleslang og byrået Dinamo ikke bare til topps i sin kategori. Designjobben fikk også den aller gjeveste prisen Hedersprisen.

- Kvaliteten er slående høy
Juryen ga en «varm applaus» til begge parter og mente Dinamo og Epleslang har fått til et utpreget designprosjekt som på forbilledlig vis vever historien om produktet sammen med emballasjen.

- Juryen synes det er fantastisk å se hvordan ett enkelt ark med invitasjon til eplegivere utgjør kjernen i kommunikasjonen. Kvaliteten er slående høy, skriver de.

Hver høst ligger millioner av epler og råtner i landets hager. Hver dag sitter tusenvis av mennesker inaktive på grunn av fysiske og psykiske problemer. I Oslo satt en liten gruppe sosiale entreprenører og ergret seg over dette sløseriet med ressurser, både mennesker og råvarer.  

Anne Dubrau stiftet eplemostprodusenten Epleslang i 2012 sammen med designeren Runa Klock og juristen Stine Melkstavik. 

- Vi kom på Epleslang-ideen da vi gikk på Gründerskolen, og den gikk raskt fra å være et skoleprosjekt til å bli noe mye mer. En liten notis i en lokalavis gjorde at det haglet med hageeiere som ville donere epler til prosjektet vårt. Da skjønte vi at det var mulig å få til dette, forteller hun.

Gjennom felles kjente ble Dinamo tipset om prosjektet og tok kontakt. De så de sosiale verdiene som lå i prosjektet, og tilbød seg å hjelpe gründerne med å skape en merkevare og en visuell profil som kunne fortelle historien.  

- Dinamo gjorde en fantastisk analyse av oss og produktet vårt. Basert på denne definerte vi hva som var essensen ved produktet vårt og hvordan vi kunne kommunisere dette enkelt og troverdig, sier Dubrau. 

De øvrige vinnerne i kategorien emballasjedesign er Coldwater Prawns of Norway (KIND), Færder Mikrobryggeri (Panorama Design), Macks Ølbryggeri (Tank Design), Norgesmøllene (GRID Design), Epleslang (Dinamo), TT Micro (K8 industridesign), Lerum (Strømme Thondsen Design), Salmon Brands (Tangram Design) og Kaffehuset Friele (Neolab by Knowit). 

– Minimalistisk og leken identitet
KLP Eiendom og Neue Design Studio ble priset for Paleet's nye visuelle identitet. Juryen er imponert over hvordan Paleet har fått en minimalistisk og stram, men samtidig leken identitet.

– Profilen er overraskende moderne for et så tradisjonsrikt handlested, og kommuniserer highend-mote på effektivt vis, skriver juryen i sin uttalelse.

- Minimalistisk og leken:

KLP Eiendom og Neue Design Studio fikk Merket for god design, for arbeidet med Paleet's nye visuelle identitet.

I kategorien visuell kommunikasjon fikk også disse bedriftene Merket for god design: Lundin Norway (Scandinavian Design Group), KLP Eiendom (Neue Design Studio), 7 Fjell Bryggeri (KIND), Acapo (Anti Inc Bergen), Grønmyr Gruppen (Havnevik), PIQL (Scandinavian Design Group), Zumtobel Norway (Snøhetta Design), Myrkdalen Fjellandsby (Creuna) og Fosnavåg konserthus (Heydays).