Tall fra Elektronikkbransjen viser et salg på 80.000 smartklokker i 2014. I år forventer de at tallet øker til 100.000. Mange venter nå på Apple Watch, som ifølge Apple lanseres tidlig i 2015.

- Hvordan denne smartklokken blir mottatt i markedet kommer nok til å ha mye å si for markedet for smartklokker generelt. Både Samsung, Sony og LG har allerede tredjegenerasjon ute, så det er definitivt noe som er blitt populært, sier kommunikasjonsdirektør i Elektronikkbransjen, Marte Ottemo, til Kampanje.

Magnus Brøyn i Coxit PR har også troen på at produktet til Apple vil øke interessen for smartklokker.

- Når det kommer nye epler i butikken er det mange som vil på epleslang. Det er klart at Apple har en menighet som er stor i Norge, og de trykker produktene deres til brystet, sier han til Kampanje.

- Skal være ganske geek
Brøyn er likevel skeptisk til at dette vil falle i smak for folk flest.

- De færreste smartklokker er blitt så populære som mange forventet. Det har å gjøre med at det er en forlengelse av mobilen vår. Vi er avhengige av å ha med oss mobilen for å få maksimalt utbytte av klokken. Det andre aspektet er at de har vært og fortsatt er dyre. Det kommer også Apple’s klokke til å være. De priser seg ut av det brede markedet, så en skal være ganske geek for å løpe og kjøpe en smart klokke.

Brøyn trekker frem et tredje aspekt som går på batterikapasiteten til klokkene.

– De krever altfor mye batteri. Flere av klokkene må lades daglig. Vi lader allerede mobilen på natta. Nå kommer smartklokkene i tillegg. Jeg tror dette krever for mye av vår oppmerksomhet. Det er som å ha en digital baby.

- Unike annonsør-muligheter
Mobilansvarlig i Starcom, Karianne Haaland, mener særlig annonsørene kan glede seg dersom smartklokkene får fotfeste.

- Gitt at smartklokker blir allment utbredt, vil det kunne gi ny unike muligheter for annonsørene. Apple har store ambisjoner for sin satsing på smartklokker, og det er allerede lansert programmatiske annonseplattformer for Apple Watch i USA. Vi har vanskelig for å se for oss at smartklokken blir en enkeltstående, sterk mediekanal, men den kan fungere godt sammen med - eller som en forlengelse av - andre digitale kanaler, sier hun til Kampanje.

- I kombinasjon med blant annet beacons vil man, som med smarttelefonen, ha mulighet til å samle data om forbruker og tilby relevante tilbud på relevant tidspunkt. Men ettersom klokker er enda nærere og trolig enda mer personlig enn telefonen, blir det viktig at annonsører er varsomme i kommunikasjonen sin til forbruker.

- Håper ikke det
Forretningsutvikler i IT-selskapet Knowit, Anders Brenna, håper på sin side at annonsørene skygger banen.

- Jeg håper virkelig ikke at klokken blir en attraktiv reklamekanal. Det må i så fall gjøres med en finesse på et helt annet nivå enn det vi dag ser på nettaviser og mobiler, sier han.

Han er også skeptisk til de kommersielle mulighetene den nye skjermen byr på.

- De første appene vil nok gjøre grei suksess fordi det er nytt og spennende for alle som har kjøpt seg en klokke, men etter det tror jeg at det vil være en periode med litt labert salg før det eventuelt tar seg opp. Hvorvidt det gjør det er jeg faktisk usikker på, sier Brenna.

- Selv har jeg en Pebble, og jeg elsker den. I starten lastet jeg ned apper, og jeg lagde også en enkel egen app. De ble imidlertid litt primitive, og nå bruker jeg veldig få av de. Det kan selvsagt bli annerledes med litt mer avanserte klokker, men jeg er ikke helt overbevist om at det vil ta av. Jeg er mest spent på hva luksusutgaven av Apples klokke gjør. Hvis de får den typen kunder til å kjøpe apper, kan det jo bli bra selv ved lavt volum.

Økt teknologikommunikasjon
Utover smartklokkene er det flere produkter som utvikles i samme retning.

- En klar trend i 2015 er at stadig flere ting blir oppkoblet og mulig å kommunisere med, forteller Marte Ottemo, kommunikasjonsdirektør i Elektronikkbransjen, til Kampanje.

- Eksempler på dette er blomsterpotter som sjekker værmeldingen, slik at den gir ekstra vann dersom det ikke er meldt regn på en stund, samt kjøkkenprodukter som snakker med hverandre. Du kan også sende tekstmeldinger til vaskemaskinen din slik at vasken er klar til å henges opp når du kommer hjem fra jobb, forteller Ottemo.

Sensorer i alt
Til tross for ny teknologi, hevder Ottemo at det ikke kommer noen revolusjon i 2015, men at sunnhetstrenden fortsetter, både når det gjelder hvitevarer og smarte armbånd, også kalt wearable technology.

- Det kommer sensorer i absolutt alt. Du får blant annet t-skjorter med pulsmåler, samt smarte armbånd som måler hvordan du sover og hvor mange skritt du går.

I 2014 ble det solgt 240.000 smartarmbånd, i følge Elektronikkbransjen. Disse blir det også stadig flere sensorer i.

- Armbåndet kan måle temperaturen på huden din, samt kaloriforbrenning og puls gjennom hele dagen. Vi vil nok bli målt og veid i mye større grad enn vi gjorde før, sier Ottemo til Kampanje.

Magnus Brøyn tror treningsarmbåndene vil slå bedre an enn smartklokkene.

- Disse armbåndene trenger ikke ladning på langt nær så ofte som smartklokkene. Apple sitt produkt vil for eksempel være veldig energikrevende. Derfor er strømmen en av de største utfordringene til smartklokkene, noe som gjør at smartarmbåndene vil være å foretrekke for mange.