Mediegigant vraker norske tv-kanaler

Flere tv-kanaler i Norge og Norden legges ned. - Blant våre mest populære valgfrie kanaler, sier Canal Digital.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er kanalene TNT Film, Showtime, Star og Silver som det amerikanske mediekonsernet nå har besluttet å legge ned.

- Fire av Turner Broadcastings tv-kanaler i Norden avvikles. Omstruktureringen skyldes at etterspørselen til tv-publikummet er i endring. Vi kommer derfor til å ha færre varemerker med flere rettigheter, sier Emma Thelander, PR-sjef hos Turner Broadcasting System i Norden til Kampanje.

Kabel-tv-selskapet Turner Broadcasting er en del av det amerikanske mediekonsernet Time Warner etter at de to gigantene fusjonerte på midten av 1990-tallet og har sine mest kjente tv-kanaler i nyhetskanalen CNN, filmkanalen TCM og barnekanalene Cartoon Networks og Boomerang. Selskapet ble i sin etablert at nyhets- og medieprofilen Ted Turner i 1970.

Selv om Turner Broadcasting nå rydder kraftig i porteføljen, er det ikke snakk om å trekke seg uit av det nordiske markedet. Thelander sier Turner kommer til å kjøre videre med de eksisterende kanalene i Norden.

- Vi kommer til å ha færre varemerker med flere rettigheter, sier Thelander.

De fire kanalene TNT Film, Showtime, Star og Silver er kanaler som har en utpreget film- og underholdningsprofil. 

Ansatte må gå
Totalt så har Turner over 160 kanaler fordelt på 37 språk i 200 land over hele verden. I porteføljen ligger det både fri-tv-kanaler og betal-tv kanaler så vel som internettbaserte tjenester.

Dette er en endring som vil berøre mange av kundene våre.

Gjennom eierselskapet Time Warner, som har en markedsverdi på over 500 milliarder norske kroner, har amerikanerne også etablert seg i Norden med streamingtjenesten HBO og filmdistributøren Warner Bros.

Beslutningen om å legge ned de fire Turner-kanalene får også konsekvenser for de ansatte ved Norden-kontoret. Totalt så jobber det rundt 50 personer i Turner-systemet i Norden og etter det Kampanje kjenner til dreier det seg om rundt halvparten av stillingene som enten omplasseres eller må gå.

- Noen stillinger kommer til å bli påvirket. Vi kan ikke være mer spesifikke enn det ettersom det pågår samtaler med ansatte, sier Thelander. 

Grunnpakke-smell
I 2011 bestemte Turner seg for å satse sterkere i Norge gjennom avtaler med distributører som Canal Digital, Viasat og Altibox.

Les også: Turner Broadcasting satser i Norge

Etter det Kampanje kjenner til er det omleggingen av grunnpakkene til  tv-distributørene i Norden som er bakgrunnen for beslutningen. Her hjemme har både RiksTV og Canal Digital gått over til fritt kanalvalg og færre tv-kanaler i basispakkene.

Dermed mister internasjonale kanaler som ikke når opp i tilvalgslisten distribusjon og enda viktigere distribusjonsinntekter fra tv-leverandørene.

- Dette er kanaler som er godt valgt av mange kunder hos Canal Digital Kabel-tv. Silver og Showtime er blant de mest populære valgfrie kanalene hos oss og de har hatt en positiv utvikling. Så dette er en endring som vil berøre mange av kundene våre, sier Catharina Kokkim i Canal Digital Norge.

Allerede på slutten av 2000-tallet fryktet de internasjonale kanalene en utviklingen med stadig mindre basispakker. Selskaper som National Geographic Channel, Eurosport, NBC Universal, BBC Worldwide, The History Channel, Nonstop Television, Turner Broadcasting System og MTV Networks gikk den gangen sammen for å få stanset et påbud om enkeltkanaler.

Les også: Frykter utenlandske kanaler forsvinner

Mediegigant vraker norske tv-kanaler